Σανγκάη: Το μεγαλύτερο μουσείο αστρονομίας στον κόσμο ανοίγει τις πύλες του (pic)

Το μεγαλύτερο μουσείο αστρονομίας στον κόσμο, με μια άκρως εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, ανοίγει την Παρασκευή 16 Ιουλίου στη Σαγκάη. Χωρίς ευθείες γραμμές ή ορθές γωνίες, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να θυμίζει την γεωμετρία του διαστήματος και των πλανητών του Ηλιακού μας συστήματος.

Το 39.000 τετραγωνικών μέτρων έκτασης μουσείο, το οποίο αποτελεί μέρος του «Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας της Σαγκάης» θα φιλοξενήσει εκθέσεις, ένα πλανητάριο, ένα παρατηρητήριο και ένα ηλιακό τηλεσκόπιο ύψους 23 μέτρων . Σχεδιάστηκε από την αμερικανική εταιρεία Ennead Architects, η οποία το 2014 κέρδισε έναν διεθνή διαγωνισμό για το σχεδιασμό του κτιρίου.

Ο επικεφαλής σχεδιαστής Thomas J. Wong δήλωσε σε συνέντευξή του πως το έργο τους επηρεάστηκε από το «πρόβλημα των τριών σωμάτων», το μέχρι τώρα άλυτο ερώτημα για το πώς να υπολογίσει κανείς μαθηματικά την κίνηση τριών ουράνιων σωμάτων- όπως πλανήτες, φεγγάρια ή αστέρια - με βάση τις βαρυτικές τους σχέσεις.

Αποφεύγοντας τους ίσιους τοίχους , ο Wong και η ομάδα του ανέφεραν πως ήλπιζαν να δείξουν ότι τα πάντα στο σύμπαν βρίσκονται σε συνεχή κίνηση και διέπονται από μια σειρά δυνάμεων.

Στο σχέδιο του Wong, για την απεικόνιση του προβλήματος των τριων σωμάτων περιέχει τα εξής: «έναν οφθαλμό», μια σφαίρα και έναν ανεστραμμένο θόλο, τα οποία αναπαριστούν τον ήλιο, το φεγγάρι και τα αστέρια, αντίστοιχα. Καθένα στεγάζει ένα σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών ή μια σχεδιαστική λειτουργία.
Οι επισκέπτες συναντούν πρώτα τον «οφθαλμό», ο οποίος ανοίγει πάνω από την κύρια είσοδο του μουσείου. Λειτουργεί ως ρολόι, παράγοντας έναν κύκλο ηλιακού φωτός που κινείται στο δάπεδο καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας, υποδεικνύοντας την ώρα και την εποχή.

 

Πηγή: CNN