Πώς ένα ορυχείο θα μπορούσε να αποτελέσει «κλειδί» για τη ζωή στον Άρη - Δείτε φωτογραφίες

Το ορυχείο χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί τι χρειάζεται κανείς για να επιβιώσει στο διάστημα -  Οι συνθήκες του ορυχείου είναι παρόμοιες με εκείνες στα σπήλαια της Σελήνης και του Άρη 

Η εξερεύνηση του «Κόκκινου Πλανήτη» αποτελεί πρόκληση για τους επιστήμονες οι οποίοι αποφάσισαν να αναδημιουργήσουν τον πλανήτη Άρη σε ένα... ορυχείο στο Yorkshire, σχεδόν ένα μίλι κάτω από το έδαφος.

Συγκεκριμένα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν ένα από τα βαθύτερα ορυχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δουν τι χρειάζεται για να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν σε άλλους πλανήτες, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της Daily Mail.

Άρης

Το «έργο Bio-SPHERE» όπως ονομάζεται θα μπορούσε ακόμη και να ανοίξει το δρόμο για υπόγεια σπίτια στο διάστημα, καθώς τα πληρώματα προσπαθούν να αποφύγουν τα επιβλαβή συντρίμμια μετεωριτών και την ακτινοβολία.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με τη φανταστική επιστημονική ομάδα στο Boulby Underground Laboratory», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, Dr. Alexandra Iordachescu.

«Αυτή η νέα ικανότητα θα βοηθήσει στη συλλογή πληροφοριών που μπορούν να παρέχουν συμβουλές για τα συστήματα υποστήριξης της ζωής, τις συσκευές και τα βιοϋλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και στην επισκευή ιστών μετά από ζημιές σε αποστολές στο βαθύ διάστημα.

Άρης

«Τα δεδομένα είναι πιθανό να αποφέρουν πολλά οφέλη και για εφαρμογές στη Γη, όπως η παροχή βιοϊατρικών παρεμβάσεων σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε επικίνδυνα περιβάλλοντα και γενικότερα, η κατανόηση των βιοϊατρικών ροών εργασιών σε αυτά τα μη ιδανικά περιβάλλοντα» επισήμανε. 

Η προσομοίωση του Άρη στο ορυχείο του Yorkshire ξεκίνησε σε ένα δίκτυο από σήραγγες μήκους 3.000 μέτρων μέσω κοιτασμάτων αλατιού ηλικίας 250 εκατομμυρίων ετών. Η επιλογή δεν είναι τυχαία αφού οι συνθήκες και η τοποθεσία στο έδαφος παρέχουν παρόμοιες συνθήκες με εκείνες που βιώνουν τα σπήλαια στη Σελήνη και τον Άρη.

Άρης

Οι επιστήμονες θα ζουν σε μία βάση πλάτους 9 ποδιών, σχεδιασμένη ειδικά για να πειραματιστούν σε ιατρικές διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της βλάβης των ανθρώπινων ιστών. 

Η βάση θα χρησιμοποιηθεί επίσης για να διαπιστωθεί εάν τα υπόγεια σπίτια είναι το «κλειδί» για την αποφυγή της επικίνδυνης ακτινοβολίας στο βαθύ διάστημα όπως επίσης και των ακραίων θερμοκρασιών.

Αρης

«Το έργο Bio-SPHERE υπόσχεται να βοηθήσει ώστε να δωθούν απαντήσεις σε ορισμένα βασικά υλικοτεχνικά ερωτήματα για τη δημιουργία βιώσιμων συνθηκών διαβίωσης σε απομακρυσμένα, υπόγεια περιβάλλοντα και με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλει σημαντικά στις ουσιαστικές προετοιμασίες για το συλλογικό μας μακρύ, δύσκολο και συναρπαστικό ταξίδι που έχουμε μπροστά μας» δήλωσε ο καθηγητής Sean Paling, διευθυντής και ανώτερος επιστήμονας στο εργαστήριο Boulby Underground.

Πηγή: skai.gr