Πώς είναι να ζεις στο διάστημα; Μια αστροναύτης περιγράφει την εμπειρία της: Πώς πήγαινε τουαλέτα, τι έτρωγε, πώς έλουζε τα μαλλιά της - Δείτε βίντεο

Η 35χρονη Kayla, μοιράζεται εικόνες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την εμπειρία της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)

Γυναίκα αστροναύτης της NASA που έζησε σχεδόν έξι μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) αποκαλύπτει την «διαστημική» της εμπειρία και πώς είναι να ζεις 250 μίλια πάνω από τη Γη σε μηδενική βαρύτητα, μιλώντας για τα πάντα, από τις συνήθειες της τουαλέτας μέχρι τα προγράμματα άσκησης και το φαγητό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, η Kayla Barron, από το Richland της Ουάσιγκτον, ήταν μέλος του πληρώματος Expedition 66 από τις 10 Νοεμβρίου 2021 έως τις 6 Μαΐου 2022 και ως μέρος της αποστολής της διεξήγαγε διάφορα επιστημονικά πειράματα για να βοηθήσει στον εντοπισμό νέων υλικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το σχεδιασμό μελλοντικών διαστημικών σκαφών.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της στο διάστημα, η 35χρονη Kayla, μοιράστηκε εικόνες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ένα πρόσφατο νήμα του Reddit έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το τι συνέβη στα παρασκήνια του ISS.

Αστροναύτης και τουαλέτα

Ερωτηθείσα από οκτάχρονο για το πώς πήγαινε στην τουαλέτα, η Kayla αποκάλυψε: «Έχουμε διαστημικές τουαλέτες με ανεμιστήρες που δημιουργούν αναρρόφηση για να απομακρύνουν τα απόβλητα από το σώμα μας. Κατουρούμε σε ένα λάστιχο με ένα χωνί στο άκρο, και αφοδέυουμε σε μια σακούλα μέσα σε ένα δοχείο. Χρειάζεται λίγη εξοικείωση, αλλά λειτουργεί πολύ καλά!'

Ύπνος

Σχετικά με το θέμα του ύπνου, η Kayla εξηγεί ότι καθώς ο ISS περιφέρεται γύρω από τον πλανήτη κάθε 90 λεπτά, τα πληρώματα βιώνουν 16 ανατολές και ηλιοβασιλέματα κάθε μέρα και «περνούν περίπου τον μισό χρόνο στον ήλιο και τον μισό χρόνο στη σκιά».

Ωστόσο, επειδή οι άνθρωποι ακολουθούν έναν κύκλο περίπου 24 ωρών - γνωστός και ως κιρκάδιος ρυθμός - έτσι οι αστροναύτες δομούν τις μέρες τους στο διάστημα.

Η Kayla και οι συνάδελφοί της εργάζοταν με την ώρα Γκρίνουιτς (GMT) και συνήθως κοιμόντουσαν περίπου από τις 10 το βράδυ έως τις 6 το πρωί.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kayla Barron (@astro_kayla)

Γεύματα

Οι ώρες των γευμάτων ακολουθούσαν επίσης παρόμοια δομή με τη Γη και τα αποξηραμένα γεύματα γεύματα που είχε ήταν πολύ καλύτερα από ό,τι φανταζόταν,σύμφωνα με την ίδια.

Μερικές από τις αγαπημένες της γαστρονομικές δημιουργίες περιελάμβαναν κις λαχανικών, ζυμαρικά με γαρίδες και «ίσως το πιο περιζήτητο... κονσέρβα κοτόπουλου teriyaki της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας! Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.», λέει η ίδια.

Γυμναστική στον Διαστημικό Σταθμό

Στη σελίδα της στο Instagram, όπου χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο @astro_kayla, η Kayla δημοσίευσε ένα βίντεο για να δείξει πώς γυμναζόταν στο διάστημα.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kayla Barron (@astro_kayla)

Στο κλιπ, φαίνεται να χρησιμοποιεί διάφορα κομμάτια εξοπλισμού, όπως μια μηχανή που τρέχει και μερικά πεντάλ ποδηλάτου τα οποία χειρίζεται ενώ στέκεται όρθια και τραβάει τον εαυτό της προς τα κάτω για να μην αιωρείται.

Εξηγεί στη συνοδευτική λεζάντα ότι οι αστροναύτες στον ISS γυμνάζονται καθημερινά για να «παραμείνουν σε φόρμα και να αποτρέψουν τη μυϊκή ατροφία και την απώλεια οστικής πυκνότητας».

Για εκείνη, η άσκηση παρείχε επίσης ένα «τεράστιο ψυχολογικό όφελος», καθώς μπορούσε να αφιερώσει λίγο χρόνο στον εαυτό της.

Θα ένιωθα πολύ εξαντλημένη χωρίς [το γυμναστήριο]», δήλωσε η ίδια.

Διαστημική... θέα

Πέρα από τον «καταπληκτικό εξοπλισμό», ένα από τα άλλα χαρακτηριστικά του ενσωματωμένου γυμναστηρίου, είπε η Kayla, ήταν η θέα χάρη σε μια μεγάλη μονάδα παρατηρητηρίου.

Γράφει στη λεζάντα: «Οι άνθρωποι συνήθως έρχονται εδώ και βγάζουν φωτογραφίες... από όσο ξέρω, έχει την καλύτερη θέα από οποιοδήποτε γυμναστήριο στον κόσμο ή έξω από τον πλανήτη».

Λούσιμο στο διάστημα

Σε ένα άλλο βίντεο, η Kayla δείχνει στους θεατές πώς λούζει τα μαλλιά της στο διάστημα.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kayla Barron (@astro_kayla)

Καθώς το νερό συμπεριφέρεται διαφορετικά στη μηδενική βαρύτητα με το να επιπλέει αντί να πιτσιλίζει, η αστροναύτης δείχνει πώς πρέπει να χρησιμοποιήσει μια τσάντα με ένα καλαμάκι συνδεδεμένο για να εκτοξεύσει το νερό απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής της.

Με αυτόν τον τρόπο, το νερό απορροφάται στα μαλλιά της αντί να διαφεύγει.

Στη συνέχεια, πρέπει να βάλει τα δάχτυλά της στα μαλλιά της για να εξασφαλίσει ότι όλες οι τούφες της είναι βρεγμένες.

Μόλις γίνει αυτό, χρησιμοποιεί μια «μπάρα σαμπουάν» προτού την ξεπλύνει τρεις έως τέσσερις φορές για να ελέγξει ότι έχει βγει ο αφρός.

Στο βίντεο φαίνονται τα μαλλιά της να σηκώνονται όταν τελειώσει το λούσιμο.

Πώς κατάφερε να φτάσει... στο διάστημα

Όσον αφορά την πορεία της καριέρας της, η γεννημένη στην Ουάσινγκτον αποφοίτησε από τη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ με πτυχίο μηχανικού συστημάτων.

Στη συνέχεια, ως υπότροφος του Gates Cambridge, η Kayla απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στην πυρηνική μηχανική από το Πανεπιστήμιο του Cambridge πριν γίνει Αξιωματικός Υποβρυχίου Πολέμου.

Ήταν από την πρώτη κατηγορία γυναικών που ανατέθηκε στην κοινότητα των υποβρυχίων και εργάστηκε σε ένα υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων.

Μετά το διορισμό της στο Πολεμικό Ναυτικό, η Κάιλα επιλέχθηκε από τη NASA για να ενταχθεί στην τάξη υποψηφίων αστροναυτών του 2017 και αναφέρθηκε για υπηρεσία τον Αύγουστο του ίδιου έτους, μετά από μια διαδικασία εκπαίδευσης.

Δίνοντας τη συμβουλή της σε άλλους επίδοξους αστροναύτες, η Κάιλα καταλήγει: «Ποτέ μην κλείνετε την πόρτα στον εαυτό σας! Όταν ονειρεύεσαι μεγάλα πράγματα, είναι εύκολο να μεταπείσεις τον εαυτό σου να μην ρισκάρει την αποτυχία, αλλά οι αποτυχίες είναι συχνά οι καλύτερες ευκαιρίες για να μάθουμε και να αναπτυχθούμε, και αν δεν παίρνεις ρίσκα, δεν θα πετύχεις ποτέ τους στόχους σου».

«Μοιραστείτε τα όνειρά σας με άτομα που εμπιστεύεστε, ρισκάρετε και μην υποθέτετε ότι επειδή τα πράγματα είναι δύσκολα σημαίνει ότι δεν θα τα καταφέρετε.

«Όταν μπήκα στο Πολεμικό Ναυτικό, δεν ονειρευόμουν ποτέ ότι κάποια μέρα θα γίνω αστροναύτης. Ήξερα ότι ήθελα να υπηρετήσω και να αφιερώσω τη ζωή μου σε κάτι μεγαλύτερο από εμένα. Μόνο όταν υπηρέτησα σε ένα υποβρύχιο σκέφτηκα ότι μπορεί να είχα τη δυνατότητα να γίνω αστροναύτης », ανέφερε η αστροναύτης.