H NASA ψάχνει για ζωή στο «βαθύ Διάστημα» - Το τηλεσκόπιο James Webb ξεκινά την αναζήτηση μεθανίου

Η αναζήτηση ζωής και άλλων κόσμων που μοιάζουν με τον πλανήτη μας έχει εξελιχθεί σε βασικό θέμα στην ατζέντα της NASA, η οποία φροντίζει να αξιοποιεί τόσο τα οφέλη της σύγχρονης τεχνολογίας, όσο και τους πόρους και τα κεφάλαια των συνεργασιών που έχουν προκύψει με ιδιώτες, αλλά και την ενίσχυση των κονδυλίων από τον προϋπολογισμό της αμερικανικής κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια.

Ένα πρόγραμμα που αναμένεται να αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα και να εμπλουτίσει τις ανθρώπινες γνώσεις για το αχανές Διάστημα, ενισχύοντας παράλληλα την προσπάθεια ανεύρεσης σημαδιών ζωής σε μακρινά συστήματα, είναι το τηλεσκόπιο James Webb. Το τελευταίας τεχνολογίας μηχάνημα ξεκινά την αναζήτηση μεθανίου στο λεγόμενο βαθύ Διάστημα, καθώς οι αστροφυσικοί πιστεύουν ότι η παρουσία του συγκεκριμένου αερίου συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία, ανάπτυξη και εξέλιξη της ζωής. Η ανίχνευση μεθανίου προϋποθέτει σεισμική δραστηριότητα σε βραχώδη πλανήτη, όπου οι πιθανότητες ύπαρξης οξυγόνου είναι αρκετά σημαντικές.

Όπως έχει παρατηρηθεί, στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη μαζί με το μεθάνιο υπάρχει διοξείδιο του άνθρακα. Ωστόσο, το στοιχείο που ενισχύει τις πιθανότητες ύπαρξης ζωής σε έναν πλανήτη, αφορά την ποσότητα του μεθανίου, η οποία θα πρέπει να υπερτερεί έναντι του διοξειδίου. 

Η NASA έχει ενεργοποιήσει το σχέδιο για το τηλεσκόπιο James Webb από πέρσι τα Χριστούγεννα και μπορεί να αναγνωρίσει με ιδιαίτερη ακρίβεια χημικές ουσίες, ακόμη και νερό σε εξαιρετικά μακρινές αποστάσεις, αξιοποιώντας το σύστημα υπέρυθρων κυμάτων που έχει ενσωματωμένο. 

Το μεθάνιο είναι ένα σημαντικό στοιχείο που παραπέμπει στην ύπαρξη ζωής σε ένα ουράνιο σώμα, ωστόσο δεν αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η θέση-απόσταση του πλανήτη σε σχέση με το άστρο του ηλιακού συστήματος, η γεωχημεία του, το είδος του άστρου και η ένταση της ενέργειας που παράγει και εξωτερικεύει στο Διάστημα και πολλά ακόμα.

Σημαντική παράμετρος για το James Webb είναι η ικανότητά του να διαχωρίζει αν μία πηγή μεθανίου σε έναν πλανήτη είναι βιολογική ή όχι. Η αναζήτηση θα ξεκινήσει από το καλοκαίρι και σύντομα αναμένονται αποτελέσματα, ενδεχομένως και σημαντικές ανακαλύψεις-αποκαλύψεις.

Πηγή: skai.gr