Το «υπερόπλο» της ΝΑSA: Νέος κινητήρας στα διαστημόπλοια για τις αποστολές στο Διάστημα- Δείτε βίντεο

Ο RDRE διαφέρει από έναν παραδοσιακό κινητήρα πυραύλων αφού παράγει ώθηση χρησιμοποιώντας ένα φαινόμενο υπερηχητικής καύσης γνωστό ως έκρηξη

Καθώς η NASA κάνει τα πρώτα της σταθερά - και θα έλεγε κανείς μεγάλα τόσο για τον άνθρωπο όσο και για την ανθρωπότητα- βήματα προς την καθιέρωση μιας μακροπρόθεσμης παρουσίας στην επιφάνεια της Σελήνης, μια ομάδα μηχανικών ανάπτυξης πρόωσης ανέπτυξε και δοκίμασε την πρώτη πλήρους κλίμακας περιστρεφόμενη μηχανή πυραύλων με όνομα RDRE.

Πρόκειται για έναν προηγμένου σχεδιασμού πυραυλοκινητήρα που θα μπορούσε αλλάξει σημαντικά τον τρόπο κατασκευής μελλοντικών συστημάτων πρόωσης.

Ο RDRE διαφέρει από έναν παραδοσιακό κινητήρα πυραύλων αφού παράγει ώθηση χρησιμοποιώντας ένα φαινόμενο υπερηχητικής καύσης γνωστό ως έκρηξη.

Αυτός ο σχεδιασμός παράγει περισσότερη ισχύ ενώ χρησιμοποιεί λιγότερα καύσιμα από τα σημερινά συστήματα πρόωσης και έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει τόσο σκάφη που κατευθύνονται από τον άνθρωπο όσο και διαπλανητικά οχήματα σε προορισμούς στο βαθύ διάστημα, όπως η Σελήνη και ο Άρης.

Οι μηχανικοί στο Marshall Space Flight Center της NASA στο Huntsville και ο κύριος συνεργάτης τους IN Space LLC, που βρίσκεται στο West Lafayette, επιβεβαιώνουν τα δεδομένα από τις δοκιμές των RDRE που πραγματοποιήθηκαν το 2022 στην East Test Area του Marshall.

Ο κινητήρας πυροδοτήθηκε πάνω από δώδεκα φορές με διάρκεια σχεδόν 10 λεπτών.

Ο RDRE πέτυχε τον πρωταρχικό του στόχο δοκιμής αποδεικνύοντας ότι το υλικό του μπορούσε να λειτουργήσει για μεγάλη διάρκειεα, ενώ αντέχει στην ακραία θερμότητα και πίεση που δημιουργούν οι εκρήξεις.

Ενώ λειτουργούσε με τέρμα γκάζι, ο RDRE παρήγαγε πάνω από 4.000 λίβρες ώθησης για σχεδόν ένα λεπτό με μέση πίεση θαλάμου 622 λίβρες ανά τετραγωνική ίντσα, την υψηλότερη βαθμολογία πίεσης για αυτόν τον σχεδιασμό στην καταγραφή.

Πηγή: skai.gr