Κλείσιμο

NASA: Αυτή είναι η στολή που θα φορέσει η πρώτη γυναίκα που θα περπατήσει στη Σελήνη – Δείτε video

Οι νέες στολές θα περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστήματα για να διατηρούν τους εξερευνητές άνετους και ασφαλείς από τις θερμοκρασίες, την ακτινοβολία και τον σεληνιακό ρηγόλιθο

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA παρουσίασε τη νέα διαστημική στολή που θα φορέσουν οι πρώτοι αστροναύτες που θα πατήσουν το πόδι τους στη Σελήνη μετά από 50 χρόνια, στο πλαίσιο της αποστολής Artemis 3, που έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί το 2025. 

Για πρώτη φορά στην ιστορία θα είναι μια γυναίκα στο πλήρωμα. Στην παρουσίαση συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι της Axiom Space, της ιδιωτικής εταιρείας που δημιούργησε τις στολές για τη Σελήνη έναντι 228 εκατ. δολαρίων.

Ο νότιος πόλος της Σελήνης είναι μια στρατηγική περιοχή, η εξερεύνηση της οποίας αμφισβητείται ήδη από τις μεγάλες διαστημικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας. Είναι πιθανό να υπάρχουν εδώ μεγάλες ποσότητες παγωμένου νερού στις μονίμως σκιασμένες περιοχές όπου δεν φτάνει ποτέ το φως του ήλιου. Το νερό θα είναι απαραίτητο για τη συντήρηση μελλοντικών αποικιών, την παραγωγή καυσίμων και τη δοκιμή όλων των συστημάτων που είναι απαραίτητα για την εκπλήρωση του επόμενου μεγάλου ονείρου της NASA και της Ευρώπης: να μεταφέρουν αστροναύτες στον Άρη.

Οι νέες στολές της NASA

Το περασμένο καλοκαίρι, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε 13 πιθανές τοποθεσίες του νότιου πόλου ως τόπο προσεδάφισης για την αποστολή του 2025. Κάθε μία από αυτές τις περιοχές μετρά περίπου 15 χιλιόμετρα (9 μίλια) σε κάθε πλευρά και μέσα σε αυτές, η τοποθεσία προσγείωσης εντοπίζεται με ακρίβεια 100 μέτρων. Όλα τα σημεία απέχουν περίπου έξι μοίρες από τον νότιο πόλο, είναι υπερυψωμένες περιοχές και επομένως καλά φωτισμένες και βρίσκονται, σχετικά, κοντά σε κρατήρες όπου μπορεί να υπάρχει άφθονος πάγος. Η Κίνα εξετάζει ορισμένα από αυτά τα σημεία για να στείλει εκεί μια ρομποτική αποστολή.

Οι νέες στολές θα περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστήματα για να διατηρούν τους εξερευνητές άνετους και ασφαλείς από τις θερμοκρασίες, την ακτινοβολία και τον σεληνιακό ρηγόλιθο (μείγμα ετερογενών υλικών, που καλύπτει σαν μανδύας το συμπαγές υπέδαφος). Οι ισχυροί προβολείς θα επιτρέπουν στους αστροναύτες να βλέπουν γύρω τους παρά τον οπίσθιο φωτισμό καθώς διασχίζουν το έδαφος. Αυτή η νέα γενιά στολών θα επιτρέπει πολύ πιο φυσικές κινήσεις από τις προηγούμενες, συμπεριλαμβανομένων μπότες με εύκαμπτη σόλα στο στυλ των παπουτσιών πεζοπορίας, εξήγησε η NASA, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα δούμε αστροναύτες να χοροπηδούν με κωμικά πηδηματάκια όπως έκαναν πριν από μισό αιώνα. Η στολή εξακολουθεί να έχει μια πάνα, η οποία υπάρχει σε περίπτωση που οι εξερευνητές δεν μπορούν να κρατηθούν κατά τη διάρκεια των εξάωρων σεληνιακών εξορμήσεών τους.

Οι νέες στολές της NASA

Η ίδια στολή, με μερικές τροποποιήσεις, θα χρησιμοποιηθεί για διαστημικούς… περιπάτους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στον μελλοντικό σταθμό Gateway Station, τον οποίο η NASA περιγράφει ως «ένα ορμητήριο πολλαπλών χρήσεων σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, που παρέχει ουσιαστική υποστήριξη για τη μακροπρόθεσμη επιστροφή ανθρώπων στη σεληνιακή επιφάνεια» και, στο πιο μακρινό μέλλον, για την εξερεύνηση του Άρη.

Πηγή: skai.gr