Μυστηριώδες λευκό αστέρι-νάνος εκτοξέυτηκε με ταχύτητα 900.000 χλμ/ώρα στον γαλαξία μας

Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα λευκό αστέρι-νάνο που εκρήγνυται κατά μήκος του γαλαξία και εκσφενδονίζεται με 900.000 χλμ/ώρα, έχοντας πυροδοτηθεί από ένα πιθανώς νέο είδος σουπερνόβα.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Warwick, το λευκό αστέρι-νάνος, γνωστό με το όνομα SDSS J1240 + 6710, απομακρύνθηκε από το «δίδυμό» του αστέρι σε μια «μερική σουπερνόβα».

Αυτό έκανε και τους δύο ήλιους να επιταχύνουν σε αντίθετες κατευθύνσεις, χάρη σε ένα από τα πιο ισχυρά είδη εκρήξεων που γνωρίζει η ανθρωπότητα, η οποία μπορεί να ξεπεράσει ολόκληρους γαλαξίες για κάποιο χρονικό διάστημα.

Τα λευκά αστέρια-νάνοι είναι οι καμένοι πυρήνες που έχουν απομείνει μετά το θάνατο των κόκκινων γιγαντιαίων αστεριών και συνήθως διαθέτουν μια πολύ ιδιαίτερη χημική σύνθεση. 

Ωστόσο, το SDSS J1240 είχε μια ιδιαίτερα ανορθόδοξη ατμόσφαιρα που έβαλε του ερευνητές σε σκέψεις. Έχει επίσης μια κάπως χαμηλή μάζα για ένα λευκό αστέρι-νάνο.

Αυτό το αστέρι διαθέτει ένα περίεργο μείγμα οξυγόνου, νέου, μαγνησίου και πυριτίου, σε αντίθεση με το τυπικό μείγμα κυρίως υδρογόνου ή ηλίου με μικρές ποσότητες οξυγόνου που παρατηρούνται συνήθως σε λευκά αστέρια-νάνους.

Οι επιστήμονες το εξέτασαν προσεκτικά με το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble και εντόπισαν επίσης άνθρακα, νάτριο και αλουμίνιο στην ατμόσφαιρα, στοιχεία για τις θερμοπυρηνικές εκρήξεις που συμβαίνουν σε σουπερνόβα, οι οποίες θα εξηγούσαν εν μέρει το παρελθόν του αστεριού.

Ωστόσο, ύποπτη είναι η «ομάδα στοιχείων σιδήρου» (σίδηρος, νικέλιο, χρώμιο και μαγγάνιο) που κανονικά θα άφηνε τα ίχνη της μετά την θερμοπυρηνική καταιγίδα μιας σουπερνόβα, υποδηλώνοντας ότι το λευκό αστέρι-νάνος βίωσε μόνο μια «μερική σουπερνόβα» πριν εκτοξευτεί σε άλλο σημείο στον Γαλαξία μας.

Αυτό επισημαίνει την πιθανότητα ότι υπάρχουν πολλοί ακόμη τέτοιοι «επιζώντες σουπερνόβα» εκεί έξω και ότι μπορεί επίσης να υπάρχουν ακόμη περισσότεροι τύποι σουπερνόβα που δεν έχουμε ακόμη παρατηρήσει.

«Αυτό το αστέρι είναι μοναδικό επειδή έχει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά ενός λευκού αστεριού-νάνου, αλλά έχει αυτήν την πολύ υψηλή ταχύτητα και ασυνήθιστα στοιχεία που δεν έχουν νόημα όταν συνδυάζεται με τη χαμηλή μάζα του», δήλωσε ο συγγραφέας Boris Gaensicke από το Τμήμα Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Warwick.

Οι ερευνητές δεν έχουν εντοπίσει ακόμη το «δίδυμο» αστέρι του SDSS J1240, αλλά η αναζήτηση περισσότερων «επιζώντων σουπερνόβα» συνεχίζεται.
 

Πηγή: RT