Μυστήριο με κυκλικά αστρικά αντικείμενα: Γιατί ονομάστηκαν «ORCs», τι λένε οι αστρονόμοι

Περίεργα κυκλικά αντικείμενα ανακάλυψαν οι επιστήμονες βαθιά στο διάστημα τα οποία δεν μοιάζουν με κανένα γνωστό είδος αστρικών αντικειμένων που γνωρίζουμε έως σήμερα.

Οι επιστήμονες που τα εντόπισαν, ακόμη δεν έχουν καταλήξει περί τίνος πρόκειται και πως σχηματίστηκαν, σύμφωνα με τον independent.

Έως τώρα έχουν ανακαλυφθεί τέσσερα τέτοια αντικείμενα, όλα σε σχήμα κύκλου και οι κορυφές των τριών εξ αυτών λαμπιρίζουν.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι μπορεί τα αντικείμενα μπορεί να δημιουργήθηκαν από κάποιο μεγάλο γεγονός σε κάποιο μέρος του γαλαξία, όπως μια έκρηξη μεγάλης ισχύος ή συγχωνεύσεις άστρων νετρονίων. Το τι ισχύει παραμένει μυστήριο αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για κάτι που συνέβη στο μακρινό παρελθόν.

Τα κυκλικά αντικείμενα, θα μπορούσαν επίσης να είναι ένα ήδη γνωστό φαινόμενο που το από μια άλλη γωνία. Για παράδειγμα ένας ραδιογαλαξίας που μοιάζει κυκλικός γιατί βλέπουμε  το κάτω μέρος του «βαρελιού» της έκρηξής του.

Οι αστρονόμοι λένε επίσης ότι υπάρχει η πιθανότητα να μην πρόκειται για μια νέα κατηγορία αστρικών αντικειμένων, αλλά για κάποια ήδη γνωστή που τώρα φαίνεται διαφορετικά με τις νέες δυνατότητες παρατήρησης που υπάρχουν σήμερα.

Τα αντικείμενα εντοπίστηκαν από ένα νέο είδος ραδιοτηλεσκοπίου το ASKAP (Australia Square Kilometer Array Pathfinder), όπως αναφέρουν οι επιστήμονες σε έρευνά τους που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό αρχείο ανοικτής πρόσβασης σε ερευνητικές δημοσιεύσεις arXiv η οποία έχει υποβληθεί για δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nature Astronomy.

Η ανακάλυψη των μυστήριων κυκλικών αντικειμένων, έγινε ενώ οι ερευνητές σάρωναν τον ουρανό επιχειρώντας να φτιάξουν τον Εξελικτικό Χάρτη του Διαστήματος (EMU).

Ελλείψει στοιχείων για την πηγή προέλευσης των κυκλικών αντικειμένων, οι αστρονόμοι που τα ανακάλυψαν αποφάσισαν να τα ονομάσουν «ORCs» δηλαδή Παράξενους Ραδιο-Κύκλους.

Το σφαιρικό σχήμα είναι αρκετά κοινό στην αστρονομία και συχνά αποτελεί ένδειξη ενός μεγαλύτερου συνόλου από διαφορετικά αντικείμενα. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, από τα απομεινάρια ενός σουπερνόβα, ένα πλανητικό νεφέλωμα, ένα πρωτοπλανητικό δίσκος ή ένα άστρο που σχηματίζει ένα γαλαξία όπως φαίνεται από μια συγκεκριμένη γωνία. Επίσης οι κύκλοι μπορεί να είναι και ένδειξη σφάλματος που προκύπτει όταν υπάρχουν έντονες πηγές φωτός σε τηλεσκόπια που δεν έχουν βαθμονομηθεί σωστά ή ακόμη και κάτι εντελώς διαφορετικό.

Αλλά οι εν λόγω κύκλοι δεν φαίνεται να ταιριάζουν με καμιά από αυτές τις παραδοσιακές εξηγήσεις και περιγραφές. Αντίθετα, «μοιάζουν να είναι ένα νέο είδος αστρονομικών αντικειμένων», αναφέρουν οι ερευνητές.

Τρία από τα αντικείμενα αυτά ανακαλύφθηκαν ενώ οι επιστήμονες μελετούσαν τις εικόνες που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους. Ένα ακόμη, που μοιάζει ωστόσο ελαφρώς διαφορετικό, βρέθηκε στη βάση δεδομένων και η εικόνα του ελήφθη τον Μάρτιο του 2013. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι τα αντικείμενα αυτά δεν φαίνεται να οφείλονται σε κάποιο σφάλμα της έρευνας ή στο τηλεσκόπιο που χρησιμοποιήθηκε.

Οι αστρονόμοι θα συνεχίσουν την έρευνα στα ουράνια με την ελπίδα ότι θα βρουν ποια είναι η πηγή των περίεργων κύκλων.

Πηγή: skai.gr