Μούμια 3.500 ετών αποκαλύπτεται μέσα από μια εντυπωσιακή ψηφιακή απεικόνιση (pics)

Η μούμια του αρχαίου Αιγύπτιου φαραώ Αμενόφι Α' ήταν τόσο εξαιρετικά φτιαγμένη -διακοσμημένη με γιρλάντες λουλουδιών και θαμμένη με άκρως ρεαλιστική μάσκα, που οι επιστήμονες δίστασαν να την ανοίξουν . Μέχρι τώρα δηλαδή.

Περίπου 3.000 χρόνια μετά την ταφή του Αμενόφι, μια ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε αξονικές τομογραφίες για να «ξετυλίξει» ψηφιακά το σώμα του για πρώτη φορά, κοιτάζοντας ουσιαστικά μέσα από τα πολλά στρώματα για να αποκαλύψει πώς θα έμοιαζε όταν ζούσε.

Διαπίστωσαν επίσης ότι ο φαραώ, που κυβέρνησε περίπου από το 1525 π.Χ. έως το 1504 π.Χ., ήταν 35 ετών και 5,5 πόδια (169 εκατοστά) ύψος όταν πέθανε. Είχε κάνει επίσης περιτομή και είχε υγιή δόντια, είπαν οι ερευνητές. Κάτω από τα περιτυλίγματα βρίσκονταν 30 φυλαχτά καθώς και «μια μοναδική χρυσή ζώνη με χρυσές χάντρες», δήλωσε σε δήλωση η συν-συγγραφέας της μελέτης Sahar Saleem, καθηγήτρια ακτινολογίας στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Καΐρου.

Αυτή η ζώνη μπορεί να είχε «ένα μαγικό νόημα» και τα φυλαχτά «το καθένα είχε τη λειτουργία να βοηθά τον αποθανόντα βασιλιά στη μετά θάνατον ζωή», δήλωσε στο Live Science ο Zahi Hawass, πρώην υπεύθυνος Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου και συν-συγγραφέας της νέας μελέτης  που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (Δεκ. 28) στο περιοδικό Frontiers in Medicine,

"Η μούμια του Amenhotep I φορά ένα είδος ζώνης. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι φορούσαν τέτοια κοσμήματα γύρω από τη μέση τους. Ορισμένες ζώνες, όπως αυτή, έχουν φυλαχτά με κοχύλια στο πλάι", είπε η Saleem.

Πηγή: Livescience