Μαθητής λυκείου ανακάλυψε πλανήτη με δύο ήλιους κατά την πρακτική του στη NASA (vid)

H πιο πρόσφατη ανακάλυψη της NASA οφείλεται σε έναν έφηβο, ο οποίος έκανε την πρακτική του. Ο Γουλφ Κάκιερ, μαθητής λυκείου από τη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της πρακτικής του στη NASA, ανακάλυψε έναν πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από δύο ήλιους.

Ο πλανήτης που ονομάστηκε TOI 1338 b, βρέθηκε 1.300 έτη φωτός μακριά και είναι το μοναδικό πλανητικό σύστημα με δύο άστρα. Το μέγεθός του είναι παρόμοιο με του Ποσειδώνα και του Κρόνου.

Ο Κάκιερ δήλωσε πως εντόπισε τον πλανήτη ενώ μελετούσε την έκλειψη στο σύστημα. «Ερευνούσα τα στοιχεία που είχαν σημειώσει οι εθελοντές ως δυαδικό πλανητικό σύστημα, καθώς δύο άστρα περιστρέφονταν μεταξύ τους προκαλώντας έκλειψη το ένα στο άλλο, όπως φαινόταν από το δικό μας οπτικό πεδίο.»

Τρεις μέρες από την έναρξη της πρακτικής του ο μαθητής έλαβε σήμα από ένα σύστημα που φαινόταν να βρίσκεται σε έκλειψη, αλλά ανακάλυψε τελικά ότι πρόκειται για ολόκληρο πλανήτη.  

Οι πλανήτες με δύο ήλιους είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν. Η συμβολή του Κάκιερ στην ανακάλυψη του πλανητικού συστήματος ήταν πολύ σημαντική για να συλλεχθούν περαιτέρω στοιχεία για έρευνα.
 

Πηγή: NASA