Ξεκίνησε η μάχη της... Σελήνης: NASA και Κίνα ερίζουν για τα σημεία προσεδάφισης

Η NASA ζήτησε από το Πεκίνο να δίνει περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμά του, καθώς οι δύο αποστολές έχουν «τσεκάρει» τις ίδιες περιοχές για έρευνα

Τα ίδια σημεία προσεδάφισης στη Σελήνη φέρονται να έχουν επιλέξει οι διαστημικές αποστολές της NASA και της κινεζικής διαστημικής υπηρεσίας, ανοίγοντας ένα ακόμη μέτωπο «σύγκρουσης».

Η NASA κάλεσε την Κίνα να είναι «ανοιχτή και διαφανής» με τις σεληνιακές αποστολές της, ώστε να μην «πέσουν» στο ίδιο σημείο οι δύο αποστολές.

«Όπως ο σεληνιακός Νότιος Πόλος παρουσιάζει επιστημονικό ενδιαφέρον για τη NASA, είναι επίσης επιστημονικό ενδιαφέρον για άλλα έθνη, έτσι είναι αναμενόμενη η επικάλυψη σε πιθανές περιοχές προσγείωσης», είπε ο εκπρόσωπος της NASA στο DailyMail.com.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία επέλεξε 13 πιθανές τοποθεσίες προσγείωσης για την αποστολή του πληρώματος Artemis 3, που έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος για τα τέλη του 2025, 50 χρόνια μετά το τελευταίο ταξίδι του ανθρώπου στο φεγγάρι της Γης.

Σε ένα άρθρο κινεζικού περιοδικού σχετικά με τις πιθανές τοποθεσίες προσγείωσης που συντάχθηκε από τον διοικητή της σεληνιακής αποστολής Chang'e-4, Zhang He και άλλους, αναφέρονται 10 σημεία. Το Artemis 3 και το Chang'e-7 και τα δύο προσδιορίζουν τοποθεσίες κοντά στους κρατήρες Shackleton, Haworth και Nobile ως πιθανές ζώνες προσγείωσης.

«Θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε τα σχέδιά μας με τον κόσμο όσο μπορούμε και ελπίζουμε ότι άλλα έθνη θα μοιραστούν τα σχέδιά τους μαζί μας. Ενθαρρύνουμε τη διαφάνεια και την ειρηνική εξερεύνηση του διαστήματος, σύμφωνα με τις αρχές των Συμφωνιών της Άρτεμις και της Συνθήκης για το Διάστημα», ανέφερε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Πηγή: skai.gr