«Κάψουλα» υποβοηθούμενης αυτοκτονίας: Ο «Dr Death» θέλει να την διαθέσει στην Ελβετία και προκαλεί αντιδράσεις

Μια εταιρεία δημιούργησε «κάψουλα» υποβοηθούμενης αυτοκτονίας με 3D τεχνολογία και αποφάσισε να διαθέσει το προϊόν της στην Ελβετία.

Ο λόγος για την εταιρεία Sarco με το μότο «φύγε (δηλαδή πέθανε) με στυλ», η οποία φαίνεται να προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Ωστόσο, η ίδια διαβεβαιώνει ότι το προϊόν της δεν παραβιάζει την ελβετική νομοθεσία, αν και αρκετοί αμφισβητούν αυτό το συμπέρασμα και στέκονται κριτικά. 

Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία, όταν δηλαδή κάποιος παρέχει τα μέσα σε κάποιον άλλον για να τερματίσει τη ζωή του, θεωρείται εδώ και χρόνια νόμιμη στην Ελβετία. 

Μόνο το 2020, ενδεικτικά, περίπου 1.300 άνθρωποι πέθαναν με αυτόν τον τρόπο στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης. 

Η επικρατέστερη μέθοδος για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, αυτή τη στιγμή, είναι η έγχυση ορισμένων «φονικών» υγρών. 

Το νέο μηχάνημα της Sarco τροποποιεί τη συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς πρόκειται για μια «κάψουλα» γεμάτη από άζωτο. Με αυτόν τον τρόπο, μέσα σε 10 λεπτά, το άτομο χάνει τις αισθήσεις του. Το μηχάνημα ενεργοποιείται από τον ίδιο τον χρήστη, ενώ διαθέτει και κουμπί έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να διακόπτεται η διαδικασία.  

Ο Daniel Huerlimann, ένας νομικός εμπειρογνώμονας και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του St Gallen, κλήθηκε από την Sarco να διερευνήσει εάν η χρήση του μηχανήματος αυτοκτονίας θα παραβίαζε οποιονδήποτε ελβετικό νόμο.

Όπως είπε στο BBC, τα ευρήματά του υποδηλώνουν ότι η κάψουλα «δεν αποτελούσε ιατρική συσκευή», επομένως δεν θα καλύπτονταν από τον Ελβετικό Νόμο περί Θεραπευτικών Προϊόντων.

Αντίστοιχα, θέση για το θέμα πήρε και η οργάνωση Dignitas, η οποία θεωρεί ότι μια ιατρική και επαγγελματική διαδικασία είναι αδύνατο και δεν πρέπει να αντικατασταθεί από μια τεχνολογική λύση.  

Εάν το μηχάνημα λάβει το πράσινο φως από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελβετίας, τότε η Sarco θα έχει καταφέρει να απο-ιατρικοποιήσει τη διαδικασία του θανάτου, σχολίασε ο δημιουργός της κάψουλας, Dr Philip Nitschke. 

«Θέλουμε να αφαιρέσουμε κάθε είδους ψυχιατρική θεώρηση από τη διαδικασία και να επιτρέψουμε στο άτομο να ελέγξει τη διαδικασία» ανέφερε ο ιατρός, ο οποίος έχει το προσωνύμιο «Dr Death».
 

Πηγή: BBC