Τα μυστικά της μούμιας του «Χρυσού Αγοριού»: Θάφτηκε πριν από 2.300 χρόνια με 49 φυλαχτά

Η μούμια ανακαλύφθηκε αρχικά το 1916 και από τότε φυλάσσεται στο υπόγειο του Αιγυπτιακού Μουσείου στο Κάιρο

Πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε ένα νεκροταφείο στο Nag el-Hassay στη νότια Αίγυπτο ένα εκπληκτικό εύρημα: Την άθιχτη μούμια ενός αγοριού, μέσα σε δύο ασύλητες σαρκοφάγους. 

Την ονόμασαν «Χρυσό Αγόρι» (Golden Boy) καθώς η μούμια άνηκε σε έφηβο ανώτερης κάστας και έφερε επιχρυσωμένη μάσκα προσώπου. Υπολογίζεται μάλιστα ότι θάφτηκε πριν 2.300 χρόνια. 

Η μούμια ανακαλύφθηκε αρχικά το 1916 και από τότε φυλάσσεται στο υπόγειο του Αιγυπτιακού Μουσείου στο Κάιρο.

Τώρα, την βοήθεια της τεχνολογίας, επιστήμονες αποκάλυψαν τα κρυμμένα μυστικά του «Χρυσού αγοριού», σκανάροντας με αξονικές τομογραφίες τη μούμια και ξετυλίγοντάς την «ψηφιακά». 

Οι αξονικές τομογραφίες έδειξαν ότι το αγόρι είχε 1.28 μ. ύψος, και ήταν ηλικίας μεταξύ 14 και 15 ετών, δεδομένου του ότι δεν είχε βγάλει ακόμα φρονιμίτες.

Η αιτία θανάτου παραμένει ασαφής καθώς δεν βρέθηκε κάποιο παθολογικό έυρημα.

Επίσης, ως προς τη μέθοδο ταρίχευσης, έκτός από την καρδιά, του είχαν αφαιρεθεί τα εσωτερικά όργανα με τομή, ενώ ο εγκέφαλος είχε αφαιρεθεί από τη μύτη και αντικαταστάθηκε με ρητίνη.

Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι το «Χρυσό Αγόρι» θάφτηκε με 49 πολύτιμα φυλαχτά - χρυσά ή με πολίτιμους λίθους - όπως το Μάτι του Ώρου, τον σκαραβαίο, τον Κόμπο της Ίσιδας κ.α, σύμφωνα με τους επιστήμονες. 

Τα φυλαχτά ήταν ακουμπισμένα στο σώμα του ή ανάμεσα στις πτυχές του υφάσματος. 

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις δοξασίες και τις πεποιθήσεις των Αρχαίων Αιγυπτίων, ένα χρυσό φύλλο γλώσσας τοποθετήθηκε μέσα στο στόμα της μούμιας για να εξασφαλίσει ότι το αγόρι θα μπορούσε να μιλήσει στη μετά θάνατον ζωή, ενώ ένα φυλαχτό με ορθή γωνία προοριζόταν να φέρει ισορροπία.

Το αγόρι ήταν επίσης ντυμένο με γιρλάντες από φτέρες και φορούσε σανδάλια.

Πηγή: skai.gr