Η Κομισιόν εγκαινιάζει νέα συμμαχία για τα βιομηχανικά δεδομένα και το cloud

Η νέα συμμαχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Βιομηχανικά Δεδομένα, το Edge («Αιχμή») και Cloud («Νέφος») εγκαινιάστηκε επίσημα την Τρίτη (14 Δεκεμβρίου). Με 39 μέλη, η πρωτοβουλία συγκεντρώνει μερικές από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας για να συνεργαστούν σε τεχνολογίες πληροφορικής επόμενης γενιάς.

«Τα δεδομένα θα μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε, καταναλώνουμε και ζούμε», δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, ο οποίος προέδρευσε της εναρκτήριας συνάντησης.

«Με ενεργειακά αποδοτικές, εξαιρετικά ασφαλείς και διαλειτουργικές λύσεις, θα επιτρέψουμε την υιοθέτηση νέων ψηφιακών τεχνολογιών, θα παρέχουμε στις επιχειρήσεις και τις δημόσιες διοικήσεις ένα αξιόπιστο πλαίσιο για την επεξεργασία δεδομένων και θα ενισχύσουμε τη θέση της βιομηχανίας της ΕΕ», πρόσθεσε.

Η νέα συμμαχία βρίσκεται στα σκαριά από την περσινή ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δεδομένα. Έχει στόχο τη δημιουργία καινοτόμων συνεργειών μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών πληροφορικής και τεχνολογίας και την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης στην Επιτροπή σχετικά με τη βιομηχανική στρατηγική και τα επενδυτικά της σχέδια.

Ειδικότερα, η συμμαχία θα λάβει συμβουλευτική υποστήριξη για τη σύνταξη του κανονιστικού εγχειριδίου για το cloud, το οποίο αναμένεται το 2022.

Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ώθησης προς την ψηφιακή κυριαρχία, που αποσκοπεί στη μείωση των εξαρτήσεων από ξένους παρόχους τεχνολογίας.

«Αυτό αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ χρηστών και παρόχων τεχνολογίας, την προώθηση της ευρωπαϊκής υποδομής Cloud και Edge και τη δημιουργία νέων εξελίξεων στην αγορά μέσω της κοινής χρήσης δεδομένων, των χώρων δεδομένων, των ψηφιακών πλατφορμών δεδομένων και τελικά των υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας», δήλωσε ο Πιερ Μπαρναμπέ, προσωρινός συν-διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού τεχνολογικού γίγαντα «Atos».

Συνολικά, 39 ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν υπογράψει τη συμμετοχή τους στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων κατασκευαστών όπως η Airbus, η Dassault Aviation και η Siemens, παρόχων τηλεπικοινωνιών όπως η Orange, η Deutsche Telekom, η Telefónica και η Telecom Italia (TIM), εταιρειών ΤΠΕ όπως η Nokia και η Ericsson, και φυσικά παρόχων υπηρεσιών cloud όπως η OVHcloud, η Clever Cloud και η Scaleway.

Επίσης, προσήλθαν βαριά ονόματα από άλλους τομείς, ιδίως η εταιρεία παροχής λογισμικού SAP, η εταιρεία ασφάλειας Leonardo και η εταιρεία συμβούλων Capgemini.

Η πρώτη ομάδα εργασίας θα πραγματοποιήσει συνάντηση την Πέμπτη (16 Δεκεμβρίου) με στόχο να καθορίσει τις προτεραιότητες και τις προθεσμίες για τα παραδοτέα της Συμμαχίας, σύμφωνα με πληροφορίες της EURACTIV.

Θα υπάρξει επίσης μια γενική συνέλευση που θα αποτελείται από όλα τα μέλη, μια διευθύνουσα επιτροπή που θα διορίζεται από την Επιτροπή και ένα φόρουμ ανοιχτό σε όλους τους φορείς του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των μη μελών της συμμαχίας.

Όχι ένα «Gaia-X 2.0»

Η Συμμαχία δεν επιδιώκει τους ίδιους στόχους με το «Gaia–X», το ευρωπαϊκό εμβληματικό έργο για το Cloud, ούτε θα έχει παρόμοια δομή διακυβέρνησης, τόνισαν ορισμένα μέλη.

Αντίθετα, προορίζεται ως «φόρουμ συζήτησης» για τα μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της τεχνολογίας cloud και edge και όχι ως ένας «φορέας τυποποίησης» με στόχο την εναρμόνιση των τεχνικών απαιτήσεων, δήλωσε στη EURACTIV ο Λούκας Μπάθιον από τη Scaleway.

Η Scaleway βρέθηκε στο επίκεντρο μιας διαμάχης σχετικά με το «Gaia–X» τον περασμένο μήνα, καθώς ο γαλλικός πάροχος cloud αποχώρησε από το έργο, επικαλούμενος την ξένη επιρροή.

«Σε σύγκριση με άλλες πρωτοβουλίες σαν τη «Gaia–X», αυτή η συμμαχία έχει ξεκινήσει από μια δημόσια αρχή», γεγονός που της προσδίδει μια «νομιμότητα», πρόσθεσε ο Μπάθιον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να διαδραματίσει έναν «ενδιαφέροντα ρόλο στη συγκέντρωση και τη διαιτησία».

Η ιδέα πίσω από το «Gaia–X» ήταν να επιτευχθεί «ένα cloud στην Ευρώπη, όχι ένα ευρωπαϊκό cloud, το οποίο μάλλον παρεξηγήθηκε από την αρχή», δήλωσε στη EURACTIV ο Γκιγιόμ Σαμπό, επικεφαλής των δημόσιων υποθέσεων της Clever Cloud.

Αυτή η νέα συμμαχία έχει ως στόχο «να φέρει κοντά τους Ευρωπαίους βιομηχάνους για να δημιουργήσουν μια ευρωπαϊκή καινοτομία, ώστε να μην χρειάζεται πλέον να εξαρτόμαστε από τους αμερικανικούς και ασιατικούς γίγαντες στον τομέα του cloud και του edge», δήλωσε, τονίζοντας ότι η αρχική πρόθεση δεν πρέπει να εκτραπεί από την πιθανή άφιξη των GAFAM, ιδίως στο πλαίσιο του φόρουμ.

Το «Clever Cloud» θα δώσει επίσης έμφαση στο να «δοθεί προσοχή σε ολόκληρο το οικοσύστημα του cloud, όχι μόνο στους φορείς εκμετάλλευσης υποδομών», δήλωσε ο Σαμπό, τονίζοντας ότι «το cloud είναι μια ολόκληρη αλυσίδα αξίας και ότι αυτό που δημιουργεί τη μεγαλύτερη αξία είναι το λογισμικό».

Πηγή: euractiv.gr