Γκέιτς: Η εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης άρχισε, έρχεται ο «προσωπικός βοηθός» – Εύλογες οι ανησυχίες

«Υπάρχει η πιθανότητα τα AI να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Θα μπορούσε μια μηχανή να αποφασίσει ότι οι άνθρωποι αποτελούν απειλή, να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα συμφέροντά της είναι διαφορετικά από τα δικά μας ή απλώς να σταματήσει να ενδιαφέρεται για εμάς;» 

Η ανάπτυξη εκπληκτικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης όπως το GPT μπορεί να φαίνεται ξαφνική, αλλά δεν είναι τονίζει ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς στο πιο πρόσφατη επιστολή του για τις ευκαιρίες και τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης. «Είναι απλώς το πιο πρόσφατο βήμα στην επί δεκαετίες προσπάθεια των επιστημόνων υπολογιστών να αναπτύξουν μηχανές που μπορούν να βλέπουν, να διαβάζουν και τουλάχιστον να φαίνονται να σκέφτονται. Δεν είναι ούτε το τελευταίο βήμα: η τεχνητή νοημοσύνη μόνο θα βελτιώνεται με τον καιρό». 

«Η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να ενδυναμώσει τους ανθρώπους με απίστευτους τρόπους, αλλά είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος για τις δυνατότητές της να κάνει τον κόσμο ένα πιο δίκαιο μέρος. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην επέκταση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη σε κοινότητες που δεν εξυπηρετούνται, να βελτιώσει την εκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο, και ακόμη και να μας βοηθήσει να αποφύγουμε μια κλιματική καταστροφή. Η διασφάλιση ότι ωφελεί όλους —και όχι μόνο άτομα που είναι ευκατάστατα— είναι η προτεραιότητα για τη δουλειά μου στην AI. Όπως με κάθε νέα τεχνολογία, υπάρχουν εύλογες ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν — και πιστεύω ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν. Πρέπει να μετριάσουμε τους κινδύνους, ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις απίστευτες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης για να βελτιώσουμε τη ζωή των ανθρώπων».  

Ορίζοντας την Τεχνητή Νοημοσύνη

Τεχνικά, ο όρος τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται σε ένα μοντέλο που δημιουργήθηκε για να λύσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα ή να παρέχει μια συγκεκριμένη υπηρεσία. Αυτό που κάνει το ChatGPT να λειτουργεί είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Μαθαίνει πώς να συνομιλεί καλύτερα, αλλά δεν μπορεί να μάθει άλλες εργασίες. Αντίθετα, ο όρος τεχνητή γενική νοημοσύνη (artificial general intelligence - AGI) αναφέρεται σε λογισμικό που είναι ικανό να μάθει οποιαδήποτε εργασία ή θέμα. Το AGI δεν υπάρχει ακόμη - υπάρχει μια έντονη συζήτηση στον κλάδο των υπολογιστών σχετικά με το πώς να το δημιουργηθεί, και εάν μπορεί να δημιουργηθεί. Η ανάπτυξη AI και AGI ήταν το μεγάλο όνειρο της βιομηχανίας υπολογιστών. Για δεκαετίες, το ερώτημα ήταν πότε οι υπολογιστές θα ήταν καλύτεροι από τους ανθρώπους σε κάτι άλλο από το να κάνουν υπολογισμούς. Τώρα, με την άφιξη της μηχανικής μάθησης και της μεγάλης υπολογιστικής ισχύος, τα εξελιγμένα AI είναι πραγματικότητα και θα βελτιώνονται πολύ γρήγορα. Θυμάμαι τις πρώτες μέρες της επανάστασης των προσωπικών υπολογιστών, όταν η βιομηχανία λογισμικού ήταν τόσο μικρή που οι περισσότεροι από εμάς σε ένα συνέδριο μπορούσαμε να χωρέσουμε στη σκηνή. Σήμερα είναι μια παγκόσμια βιομηχανία. Δεδομένου ότι ένα τεράστιο μέρος του στρέφει τώρα την προσοχή του στην τεχνητή νοημοσύνη, οι καινοτομίες θα έρθουν πολύ πιο γρήγορα από αυτό που βιώσαμε μετά την ανακάλυψη του μικροεπεξεργαστή. 

Η πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός προσωπικού βοηθού

Σύντομα η περίοδος πριν από την τεχνητή νοημοσύνη θα φαίνεται τόσο μακρινή όσο οι μέρες που χρησιμοποιούσατε έναν υπολογιστή σήμαιναν να πληκτρολογείτε σε κέρσορα C:> αντί να ακουμπάτε με το δάχτυλο  μια οθόνη. Η πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός «προσωπικού πράκτορα/ βοηθού». 

Θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσική γλώσσα για να σας βοηθήσει αυτός ο βοηθού με τον προγραμματισμό, τις επικοινωνίες και το ηλεκτρονικό εμπόριο και θα λειτουργεί σε όλες τις συσκευές σας. Λόγω του κόστους εκπαίδευσης των μοντέλων και εκτέλεσης των υπολογισμών, η δημιουργία ενός προσωπικού βοηθού δεν είναι ακόμη εφικτή, αλλά χάρη στις πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, είναι πλέον ένας ρεαλιστικός στόχος. Θα πρέπει να επιλυθούν ορισμένα ζητήματα: Για παράδειγμα, μπορεί μια ασφαλιστική εταιρεία να ρωτήσει τον βοηθό σας πράγματα για εσάς χωρίς την άδειά σας; Αν ναι, πόσα άτομα θα επιλέξουν να μην το χρησιμοποιήσουν; Οι βοηθοί σε όλη την εταιρεία θα ενδυναμώσουν τους υπαλλήλους με νέους τρόπους. Ένας βοηθός που κατανοεί μια συγκεκριμένη εταιρεία θα είναι διαθέσιμος στους υπαλλήλους της να συμβουλευτούν απευθείας και θα πρέπει να συμμετέχει σε κάθε συνάντηση, ώστε να μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις. 

Μπορεί να του ειπωθεί να είναι λιγότερο ενεργητικός ή να ενθαρρύνεται να μιλήσει αν έχει κάποια άποψη. Θα χρειαστεί πρόσβαση στις πωλήσεις, την υποστήριξη, τη χρηματοδότηση, τα προγράμματα προϊόντων και τα στοιχεία που σχετίζονται με την εταιρεία. Θα πρέπει να διαβάζει νέα που σχετίζονται με τον κλάδο στον οποίο βρίσκεται η εταιρεία. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι ότι οι εργαζόμενοι θα γίνουν πιο παραγωγικοί. 

Όταν αυξάνεται η παραγωγικότητα, η κοινωνία επωφελείται επειδή οι άνθρωποι ελευθερώνονται να κάνουν άλλα πράγματα, στη δουλειά και στο σπίτι. Φυσικά, υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για το τι είδους υποστήριξη και επανεκπαίδευση θα χρειαστούν οι άνθρωποι. Οι κυβερνήσεις πρέπει να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να κατευθυνθούν σε άλλους ρόλους. Αλλά η ζήτηση για ανθρώπους που βοηθούν άλλους ανθρώπους δεν θα εξαφανιστεί ποτέ. Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης θα απελευθερώσει τους ανθρώπους να κάνουν πράγματα που δεν θα κάνει ποτέ το λογισμικό — για παράδειγμα, διδασκαλία, φροντίδα ασθενών και υποστήριξη ηλικιωμένων. Η παγκόσμια υγεία και η εκπαίδευση είναι δύο τομείς όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη και δεν υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες. Αυτοί είναι τομείς όπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ανισότητας, εάν πραγματοποιηθεί σωστά. Αυτά θα πρέπει να αποτελούν βασικό επίκεντρο της εργασίας της τεχνητής νοημοσύνης.

Κίνδυνοι και προβλήματα με την τεχνητή νοημοσύνη 

Πιθανότατα έχετε διαβάσει για προβλήματα με τα τρέχοντα μοντέλα AI. Για παράδειγμα, δεν είναι απαραίτητα καλά στην κατανόηση του ευρύτερου πλαισίου που σχετίζεται με το αίτημα ενός ανθρώπου, το οποίο οδηγεί σε κάποια περίεργα αποτελέσματα. Όταν ζητάτε από ένα AI να δημιουργήσει κάτι φανταστικό, μπορεί να το κάνει καλά. Αλλά όταν ζητάτε συμβουλές σχετικά με ένα ταξίδι που θέλετε να κάνετε, μπορεί να προτείνει ξενοδοχεία που δεν υπάρχουν. Αυτό συμβαίνει επειδή η τεχνητή νοημοσύνη δεν κατανοεί αρκετά καλά το πλαίσιο του αιτήματός σας ώστε να γνωρίζει εάν πρέπει να εφεύρει ψεύτικα ξενοδοχεία ή να σας ενημερώνει μόνο για πραγματικά που έχουν διαθέσιμα δωμάτια. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη που δίνει λάθος απαντήσεις σε μαθηματικά προβλήματα επειδή παλεύει με την αφηρημένη συλλογιστική. Αλλά κανένα από αυτά δεν αποτελούν θεμελιώδεις περιορισμούς της τεχνητής νοημοσύνης. Οι προγραμματιστές εργάζονται πάνω σε αυτά, και νομίζω ότι θα τα δούμε να διορθώνονται σε μεγάλο βαθμό σε λιγότερο από δύο χρόνια και πιθανώς πολύ πιο γρήγορα. 

Άλλες ανησυχίες δεν είναι απλώς τεχνικές. Για παράδειγμα, υπάρχει η απειλή που τίθεται από ανθρώπους οπλισμένους με AI. Όπως οι περισσότερες εφευρέσεις, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλούς ή κακόβουλους σκοπούς. Οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα για τρόπους περιορισμού των κινδύνων. Στη συνέχεια, υπάρχει η πιθανότητα τα AI να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Θα μπορούσε μια μηχανή να αποφασίσει ότι οι άνθρωποι αποτελούν απειλή, να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα συμφέροντά της είναι διαφορετικά από τα δικά μας ή απλώς να σταματήσει να ενδιαφέρεται για εμάς; Ενδεχομένως, αλλά αυτό το πρόβλημα δεν είναι πιο επείγον σήμερα από ό,τι πριν από τις εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης των τελευταίων μηνών. Τα υπερέξυπνα AI βρίσκονται στο μέλλον μας. Σε σύγκριση με έναν υπολογιστή, ο εγκέφαλός μας λειτουργεί με ρυθμό σαλιγκαριού: Ένα ηλεκτρικό σήμα στον εγκέφαλο κινείται στο 1/100.000ο της ταχύτητας του σήματος σε ένα τσιπ πυριτίου! Μόλις οι προγραμματιστές μπορέσουν να γενικεύσουν έναν αλγόριθμο εκμάθησης και να τον εκτελέσουν με την ταχύτητα ενός υπολογιστή - ένα επίτευγμα που θα μπορούσε να απέχει μια δεκαετία ή έναν αιώνα μακριά - θα έχουμε ένα απίστευτα ισχυρό AGI. Θα μπορεί να κάνει ό,τι μπορεί ένας ανθρώπινος εγκέφαλος, αλλά χωρίς κανένα πρακτικό περιορισμό στο μέγεθος της μνήμης του ή στην ταχύτητα με την οποία λειτουργεί. Αυτή θα είναι μια βαθιά αλλαγή. Αυτά τα «ισχυρά» AI, όπως είναι γνωστά, πιθανότατα θα είναι σε θέση να καθορίσουν τους δικούς τους στόχους. Ποιοι θα είναι αυτοί οι στόχοι; Τι θα συμβεί αν συγκρούονται με τα συμφέροντα της ανθρωπότητας; Πρέπει να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε την ανάπτυξη ισχυρής τεχνητής νοημοσύνης; Αυτές οι ερωτήσεις θα γίνουν πιο πιεστικές με τον καιρό.

Πηγή: skai.gr