Ο Γερμανός που αρνήθηκε βραβείο φωτογραφίας μιλάει στον ΣΚΑΪ: «Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να σταματήσουμε την τροπή που έχει πάρει η τεχνητή νοημοσύνη»

Σε αποκλειστική συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο διάσημος φωτογράφος εξηγεί πόσο θαυματουργή είναι η τεχνολογία αυτή για την τέχνη της φωτογραφίας αλλά και ποιους κινδύνους εγκυμονεί η ανεξέλεγκτη χρήση της.

Της Κορίνας Γεωργίου

Η φωτογραφία που απεικονίζει έκρηξη στο Πεντάγωνο γίνεται viral στο Twitter, το ίδιο και εκείνη στην οποία ο Πάπας Φραγκίσκος ποζάρει με ένα – ιδιαίτερα φανταχτερό για τα θρησκευτικά ήθη - πουπουλένιο μπουφάν. Αλήστου μνήμης βέβαια και οι φωτογραφίες με τον πρώην αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να συλλαμβάνεται με τη βία από τις αστυνομικές αρχές στις λεωφόρους του Μανχάταν.

Πεντάγωνο fake photo

Τραμπ

Πάπας Φραγκίσκος

Φωτογραφικά «κλικ» που εύκολα ξεγελούν για τη γνησιότητά τους το ανυποψίαστο μάτι, είναι όμως δημιουργήματα της ψηφιακής τεχνολογίας. Σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος για βαθιά παραπληροφόρηση και ναρκοθέτηση της δημοκρατίας ελλοχεύει και η ανάγκη για οριοθέτηση της τεχνολογίας παραμένει αδήριτη.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα επιστημονικό θαύμα, τα όρια όμως παραμένουν συγκεχυμένα και η αναγκαιότητα για τη δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου είναι πιο απαραίτητη από ποτέ προκειμένου να μη μετατραπεί σε ένα μαζικής καταστροφής όπλο κατά της ανθρωπότητας. Το εξήγησε ιδιαίτερα γλαφυρά ο ισχυρός άνδρας του OpenAI, της εταιρίας που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT σε ακρόαση ειδικής επιτροπής του Κογκρέσου για το θέμα:  «Τη βάψαμε αν αυτή η τεχνολογία βαδίσει στον λάθος δρόμο. Εμείς θέλουμε να εργαστούμε μαζί με την κυβέρνηση για να το εμποδίσουμε να συμβεί».

Οι περισσότεροι ειδικοί εκφράζουν την άποψη ότι η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να αλλάξει τον ρου της ανθρώπινης ιστορίας. Το είπε ο ίδιος ο Μπιλ Γκεϊτς σε συνέδριο αφιερωμένο στην τεχνητή νοημοσύνη, πως πρόκειται για μια τεχνολογία που θα φέρει μεγάλες ανατροπές στο εγγύς μέλλον.

Και μπορεί ένα φωτογραφικό προϊόν τεχνητής νοημοσύνης δια χειρός του Γερμανού φωτογράφου Μπόρις Έλνταγκσεν να κέρδισε ένα σπουδαίο βραβείο σε υψηλού κύρους διαγωνισμό, ωστόσο η διεθνής κοινότητα δεν είναι ακόμη έτοιμη να συζητήσει περί ηθικής της τεχνητής νοημοσύνης, ούτε όμως και να δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος προκειμένου αυτή να τελεσφορήσει, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την αλήθεια. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο διάσημος φωτογράφος εξηγεί πόσο θαυματουργή είναι η τεχνολογία αυτή για την τέχνη της φωτογραφίας αλλά και ποιους κινδύνους εγκυμονεί η ανεξέλεγκτη χρήση της. 

boris_eldagsen_pseudomnesia

Κορίνα Γεωργίου: Πριν από μερικές ημέρες βρεθήκατε στο επίκεντρο των συζητήσεων όταν απορρίψατε ένα βραβείο από έναν υψηλού κύρους διεθνή διαγωνισμό, αφότου αποκαλύψατε ότι η φωτογραφία δεν ήταν αυτό που φαινόταν και ότι η υποβολή σας ήταν προϊόν τεχνητής νοημοσύνης. Γιατί το κάνατε αυτό, λοιπόν;  Μπορείτε να μας πείτε τι συνέβη;

Μπόρις Έλνταγκσεν: Έκανα αίτηση στον διαγωνισμό όχι για να κερδίσω. Έκανα αίτηση συμμετοχής για να κάνω ένα τεστ αν οι διαγωνισμοί φωτογραφίας έχουν γνώση ότι φωτογραφίες τεχνητής νοημοσύνης είναι δυνατόν να υποβληθούν. Και δεν έχουν τέτοια γνώση. Προς έκπληξή μου, προχώρησα τόσο που επελέγην ως νικητής μιας από τις κατηγορίες. Όταν μου είπαν ότι έχω επιλεγεί, τότε τους ενημέρωσα ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει μια συζήτηση ως προς τη σχέση της τεχνητής νοημοσύνης και της φωτογραφίας. Συνειδητοποίησα πως, πρώτον, δεν ενδιαφέρονται για αυτή τη συζήτηση και, δεύτερον, ότι δεν έχουν καν καθαρή θέση ως προς την τεχνητή νοημοσύνη και τη φωτογραφία. Δεν απάντησαν καν σε ερωτήματα των δημοσιογράφων για το αν είναι τεχνητή νοημοσύνη ή όχι. Επομένως, συνειδητοποίησα πως εγώ έχω καθαρή θέση και δεν μπορώ να αποδεχθώ το βραβείο.

Κ.Γ. Έχετε πει στο παρελθόν ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει σαν στόχο να παραγκωνίσει τους ανθρώπους, αλλά να απελευθερώσει τους καλλιτέχνες. Πώς η τεχνολογία αναμορφώνει τις τέχνες;

Μπόρις Έλνταγκσεν: Το πλεονέκτημα που έχω ως καλλιτέχνης χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη είναι πως είμαι απελευθερωμένος από περιορισμούς που είχα στο παρελθόν. Περιορισμούς όπως τα χρήματα, η τοποθεσία, ο εξοπλισμός, τα μοντέλα και τόσα ακόμη. Με βοηθά να "βρεθώ" σε μέρη όπου δεν θα μπορούσα στο παρελθόν.

Κ.Γ. Δεν πιστεύετε ότι είναι επικίνδυνο το να μη μπορεί κάποιος να διακρίνει αν κάτι είναι αληθινό ή προϊόν τεχνητής νοημοσύνης;

Μπόρις Έλνταγκσεν: Ναι, είναι. Ανοίγει όλες τις πόρτες για την παραπληροφόρηση, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως δημοκρατίες.

Κ.Γ. Ακούσαμε τον Έλον Μάσκ να προειδοποιεί ότι η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να προκαλέσει πολιτισμική καταστροφή.

Μπόρις Έλνταγκσεν: Οποιοδήποτε εργαλείο της ανθρωπότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί με θετικό και με αρνητικό τρόπο. Είναι σαν ένα μαχαίρι. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να μαγειρέψεις, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να σκοτώσεις. Τώρα όμως βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία πρέπει να ανακαλύψουμε αν αυτό το μαχαίρι μπορεί να πάρει το ίδιο ζωή, μπορεί να "βγάλει χέρια και πόδια" και να "περπατήσει" μακριά από το τραπέζι; Δεν γνωρίζω ποιες θα είναι οι συνέπειες, αλλά είμαι πολύ σκεπτικός για το αν μπορούμε να το σταματήσουμε. 

Κ.Γ. Πιστεύετε ότι αυτή η τεχνολογία θα αλλάξει τον ρου της ανθρώπινης ιστορίας, όπως υποστηρίζει ο σπουδαίος φιλόσοφος Νόα Χαράρι;

Νομίζω πως ναι! Είναι μια από τις πιο μεγάλες τεχνολογικές επαναστάσεις, όπως η ανακάλυψη της ατμομηχανής, του ηλεκτρισμού, του διαδικτύου.

Δείτε τη συνέντευξη εδώ:

Πηγή: skai.gr