Facebook: Κακό timing ή η αρχή του τέλους μιας αυτοκρατορίας; -Πόσο κόστισε το «μαύρο»

Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger «κράσαραν» χτες το απόγευμα και έμειναν χωρίς πρόσβαση εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο για πάνω από 6 ώρες.

Το χτεσινό μπλακάουτ χαρακτηρίζεται ως «το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί ποτέ», από τον εξειδικευμένο ιστότοπο Downdetector για τεχνικά προβλήματα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Δισεκατομμύρια χρήστες επηρεάστηκαν, μεταξύ των οποίων και εταιρείες, ενώ φαίνεται πως η πλατφόρμα μετρά πάνω από 6 δισ. δολάρια ζημιά. 

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg και του Fortune ο Ζάκερμπεργκ βρέθηκε να χάνει περισσότερο από 7 δισ. δολάρια και τελικά έκλεισε την ημέρα με απώλειες 6 δισ. δολαρίων. Εξακολουθεί, ωστόσο, να έχει πλούτο 117 δισ. δολαρίων, που τον καθιστά 6ο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου.

Η αιτία του μπλακάουτ, σύμφωνα με την εταιρεία, ήταν μια τεχνική βλάβη. 

Οι «καυτές» αποκαλύψεις και η «πτώση»

Πρόκειται για κακό timing ή είναι σχετικό το μπλακάουτ με τις πρόσφατες αποκαλύψεις της πρώην υπαλλήλου του Facebook;

Οι επενδυτές είχαν ήδη βάλει στο στόχαστρο τη μετοχή μετά τα όσα είπε η Φράνσις Χόγκεν. Η 37χρονη πρώην υπάλληλος του Facebook πιστεύει ότι το μέσο «πρόδωσε τη Δημοκρατία» και τονίζει ότι έχει αποδείξεις για αυτό στη μορφή εγγράφων, τα οποία και παρέδωσε στη Wall Street Journal.

H WSJ έχει πραγματοποιήσει έως τώρα σειρά αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων αξιοποιώντας τα επονομαζόμενα «Facebook Files». Όπως προκύπτει από τα εσωτερικά έγγραφα που έβγαλε στη φόρα η Χόγκεν, η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ γνωρίζει καλά ότι στις πλατφόρμες της ανθούν το μίσος, η βία και η παραπληροφόρηση, όμως δεν κάνει τίποτα να τα σταματήσει γιατί με αυτό τον τρόπο θα μειωνόταν ο χρόνος που περνούν οι χρήστες στις πλατφόρμες της. 

O πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας Μανώλης Σφακιανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως δε μπορούμε να είμαστε ασφαλείς. «Ό,τι λέτε και ό,τι κάνετε στο Facebook, μένει για πάντα. Μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να πουληθούν.» 

Είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι «αν το Facebook δεν τηρεί μέτρα για την κυβερνοασφάλεια εμείς τι πρέπει να κάνουμε;» 

Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για «δουλειά» εκ των έσω, αν δεν ήταν όντως τεχνική βλάβη.
 

Πηγή: skai.gr