Έρευνα για κυβερνοέγκλημα: Πώς οι εγκληματίες ξεπλένουν χρήματα μέσω Bitcoin 

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, εξελίσσονται και οι εγκληματίες, «εκπαιδεύονται» καλύτερα και εφευρίσκουν νέους τρόπους να διαπράξουν τα εγκλήματά τους. Πλέον τα περισσότερα εγκλήματα έχουν μεταφερθεί στο διαδίκτυο.

Όσον αφορά τα οικονομικής φύσεως εγκλήματα, η χρήση κρυπτονομισμάτων είναι μια διαδεδομένη τεχνική για να ξεπλένουν οι εγκληματίες χρήματα, με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια πέρυσι να ρέουν μέσω ψηφιακών πορτοφολιών, που επιτρέπουν στους χρήστες να κρύβουν το ίχνος τους, σύμφωνα με την Elliptic.

Όπως αναφέρει το Reuters, το 2020 τουλάχιστον το 13% όλων των εγκληματικών εσόδων στο bitcoin διήλθαν από πορτοφόλια απόρρητα,  τα οποία καθιστούν δυσκολότερη την παρακολούθηση συναλλαγών κρυπτογράφησης, από 2% που ήταν το 2019, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Εγκληματολογικών Ερευνών Ψηφιακών Νομισμάτων.

Ενώ οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων γίνονται με ψευδώνυμα, καταγράφονται σε ένα δημόσιο καθολικό που ονομάζεται blockchain το οποίο διευκολύνει τον εντοπισμό των ροών κεφαλαίων. Κατά την τελευταία δεκαετία, η επιβολή του νόμου έχει βελτιωθεί στην παρακολούθηση παράνομης δραστηριότητας.

Ωστόσο, τα απόρρητα αυτά πορτοφόλια, τα οποία υπάρχουν σε διάφορες μορφές, συνδυάζουν και ανωνυμοποιούν τις συναλλαγές κρυπτογράφησης, καθιστώντας περίπλοκη την παρακολούθηση της κίνησης του νομίσματος.

«Είναι πρακτικά αδύνατο να παρακολουθείτε χρήματα, ειδικά εάν κάνετε μια σειρά συναλλαγών μέσω απόρρητων πορτοφολιών», δήλωσε ο Δρ Τομ Ρόμπινσον, επικεφαλής επιστήμονας της Elliptic. «Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση για την επιβολή του νόμου. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα βρίσκονται σε αδιέξοδο.», προσέθεσε.

Τον Ιούλιο από χακάρισμα λογαριασμών Twitter διασήμων συγκεντρώθηκαν περίπου 120.000 δολάρια σε Bitcoin από τα 280 εκατ. δολάρια, τα οποία είχαν κλαπεί μέσω ενός απόρρητου πορτοφολιού, από το ασιατικό χρηματιστήριο KuCoin τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Elliptic.

Η μελέτη περιγράφει επίσης τις χρήσεις αποκεντρωμένων ανταλλαγών - πλατφόρμες που δεν διευθύνονται από συγκεκριμένη εταιρεία - για τη νομιμοποίηση εσόδων.

Ενώ ο συνολικός όγκος της παράνομης δραστηριότητας σε κρυπτονομικά περιουσιακά στοιχεία έχει αυξηθεί σε απόλυτους όρους με την πάροδο των ετών και αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% όλων των ψηφιακών συναλλαγών, από 35% που ήταν το 2012, σύμφωνα με την Elliptic.

Αντίστοιχα, οι υπηρεσίες ερευνών εγκλημάτων όπως η Europol και Interpol ενημερώνουν συνεχώς τους πολίτες για το τι να προσέχουν στις συναλλαγές τους.

Η Europol με αφορμή την πανδημία προειδοποίησε για την αύξηση των κυβερνοεγκλημάτων. «Οι εγκληματίες εκμεταλλεύτηκαν σύντομα την πανδημία για να επιτεθούν στα ευάλωτα άτομα», σε ένα πλαίσιο όπου η καραντίνα ώθησε τους χρήστες να στραφούν προς το διαδίκτυο «σε μια άνευ προηγουμένου κλίμακα», σημειώνει η Europol, σε ένα δελτίο τύπου.

Επίσης, το «ηλεκτρονικό ψάρεμα» ("phishing") παραμένει μια «αποτελεσματική απειλή», με τους εγκληματίες να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο «εξελιγμένες» μεθόδους, σύμφωνα με την Europol.

Παράλληλα, η Interpol εφιστά την προσοχή 194 χωρών, καλώντας τις να προετοιμασθούν για ενέργειες οργανωμένου εγκλήματος επικεντρωμένες στα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19.

«Την ώρα που πολλά εμβόλια κατά της Covid-19 πλησιάζουν να λάβουν έγκριση και να κυκλοφορήσουν ευρέως, θα είναι κρίσιμης σημασίας η εγγύηση της ασφάλειας της αλυσίδας τροφοδοσίας και εντοπισμού των παράνομων διευθύνσεων στο ίντερνετ που πωλούν πλαστά προϊόντα», προειδοποιεί ο διεθνής οργανισμός.

Η ομάδα της Interpol για την εγκληματικότητα στο Διαδίκτυο εντόπισε πρόσφατα 3.000 ιστοσελίδες που συνδέονται με φαρμακεία ύποπτα για την πώληση πλαστών και παράνομων φαρμάκων και ιατρικού υλικού.
 

Πηγή: Reuters