Δράμα, Θάσο, Καβάλα, Ξάνθη, Σέρρες και τμήμα νομού Ροδόπης επανασυντονίζουν τηλεοπτικούς δέκτες

Όσοι κάτοικοι λαμβάνουν επίγειο ψηφιακό σήμα από τα κάτωθι κέντρα εκπομπής, θα χρειαστεί στις 26 Φεβρουαρίου 2021 να επανασυντονίσουν το δέκτη τους (τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή), καθώς πλέον το τηλεοπτικό πρόγραμμα θα μεταδίδεται σε νέες συχνότητες. Διαφορετικά θα χάσουν όλα τα κανάλια και θα βλέπουν μαύρο στις οθόνες τους.

Γιατί γίνεται πάλι μετάβαση; Ποιος το αποφάσισε;

Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ζώνη φάσματος των 700 MHz που σήμερα χρησιμοποιείται από την ψηφιακή τηλεόραση θα διατεθεί για την ανάπτυξη του δικτύου 5G από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Έτσι, η νέα μετάβαση γίνεται ουσιαστικά για να πραγματοποιηθεί η μετακίνηση των τηλεοπτικών δικτύων στο φάσμα που παραμένει για την ψηφιακή τηλεόραση. 
Θα μπορώ να δω τα κανάλια και σε υψηλή ευκρίνεια; (High Definition)

Με την πραγματοποίηση του απαραίτητου επανασυντονισμού του δέκτη στον οποίο θα προβούν οι τηλεθεατές που καλύπτονται από τα ανωτέρω κέντρα εκπομπής τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 26/2/2021 , θα εμφανιστούν αυτόματα και τα κανάλια σε Υψηλή Ευκρίνεια (High Definition) εφόσον διαθέτουν τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή που να υποστηρίζει την τεχνολογία HD .

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συχνότητες Κέντρων Εκπομπής

Βήματα συντονισμού/ επανασυντονισμού: 
Για την πραγματοποίηση του συντονισμού ο τηλεθεατής χρειάζεται:
(1) να μεταβεί στο μενού του δέκτη του,
(2) να επιλέξει «Εγκατάσταση» ή «Ρυθμίσεις » (ενδέχεται να χρησιμοποιούνται και διαφορετικές διατυπώσεις ανάλογα τον δέκτη), 
(3α) εάν επιλέξει αυτόματο συντονισμό, ο δέκτης αναζητά και αποθηκεύει στη μνήμη όλα τα διαθέσιμα προγράμματα, 
(3β) εάν επιλέξει χειροκίνητο συντονισμό, ο δέκτης αποθηκεύει στη μνήμη τα προγράμματα συγκεκριμένης συχνότητας,
(4) στο τέλος της αναζήτησης πατάει ΟΚ/ ΝΑΙ 
(5) επιλέγει έξοδο (exit) ώστε να παρακολουθήσει το πρόγραμμα που επιθυμεί. 

Μαύρη οθόνη μετά από επανασυντονισμό:
Ενδεχομένως ο δέκτης να κρατάει στη μνήμη του τα ήδη αποθηκευμένα προγράμματα στις παλιές συχνότητες (που είναι πλέον ανενεργές), με αποτέλεσμα  να μην μπορεί να τα αποθηκεύσει εκ νέου.
Εάν συμβεί αυτό, προτείνεται η διαγραφή όλων των αποθηκευμένων προγραμμάτων και η πραγματοποίηση νέου συντονισμού.
Εναλλακτικά, μπορεί να γίνει επαναφορά του δέκτη στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις (συμβουλευτείτε τις οδηγίες χρήσης για τη διαδικασία) και στη συνέχεια πραγματοποίηση νέου συντονισμού.
Σε περίπτωση που μετά τον επανασυντονισμό βλέπετε σε κάποια κανάλια μαύρη οθόνη, το όνομα του σταθμού και ακούτε τον ήχο τότε η συσκευή σας δεν υποστηρίζει την λήψη των προγραμμάτων σε υψηλή ευκρίνεια (High Definition). Μπορείτε να συνεχίσετε να παρακολουθείτε τα αγαπημένα σας προγράμματα σε τυπική ευκρίνεια ή εναλλακτικά να προμηθευτείτε εξωτερικό αποκωδικοποιητή που να υποστηρίζει την λήψη σε Υψηλή Ευκρίνεια.

Πώς αλλάζω τη σειρά στους τηλεοπτικούς σταθμούς που λαμβάνω:
Ο τηλεθεατής έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη σειρά των τηλεοπτικών σταθμών σύμφωνα με την προτίμησή του. 

Γενικότερα, ένας δέκτης μπορεί να αποθηκεύει τα κανάλια ανάλογα με τις ρυθμίσεις του, συνήθως είτε αλφαβητικά, είτε βάσει συχνότητας λήψης. 
Αν o τηλεθεατής επιθυμεί να αλλάξει τη σειρά των καναλιών, συνήθως αυτό γίνεται επιλέγοντας menu ή ρυθμίσεις στο τηλεκοντρόλ και στη συνέχεια επεξεργασία καναλιών ή κάποια αντίστοιχη επιλογή. Καθώς η συγκεκριμένη διαδικασία διαφέρει από δέκτη σε δέκτη προτείνεται οι τηλεθεατές να συμβουλευτούν τις οδηγίες χρήσης της συσκευής τους. 

Για περισσότερες πληροφορίες για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας που εκπέμπονται μέσω της Digea:
    Γραμμή εξυπηρέτησης τηλεθεατών: 217 77 70 100 (αστική χρέωση)
    www.digea.gr
    Αποστολή email στο info@digea.gr ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας του site μας
    Αποστολή μηνύματος στη σελίδα της Digea στο facebook

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Ξεκίνησε η 2η ψηφιακή μετάβαση. Τι σημαίνει; Ότι τα κανάλια θα εκπέμπονται στις νέες – τελικές και διεθνώς κατοχυρωμένες συχνότητες.

Γιατί γίνεται αυτό; Για να απελευθερωθεί χώρος στο φάσμα και να χρησιμοποιηθεί από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για την ανάπτυξη του 5G.

Ποιος το αποφάσισε; Η ΕΕ με οδηγία που εξέδωσε (και άρα είναι υποχρεωτικό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες).

Που θα γίνει; Θα γίνεται σταδιακά, σε συγκεκριμένες περιοχές κάθε φορά και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2021. Τα 5 πρώτα βήματα της 2ης Ψηφιακής Μετάβασης ολοκληρώθηκαν στις 6/11/20, 20/11/20, 11/12/20, 15/1/21 και 05/02/2021 στο Βόρειο Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, στον Έβρο και την Κομοτηνή, στην Μαγνησία, την Σκύρο, τις Σποράδες και σε τμήματα της Βόρειας Εύβοιας, της Καρδίτσας και της Λάρισας, και ο επόμενος σταθμός είναι στις 26/02/21 σε Δράμα, Θάσο, Καβάλα, Ξάνθη, Σέρρες και τμήμα του νομού Ροδόπης.

Τι πρέπει να κάνει ο τηλεθεατής; Έναν απλό επανασυντονισμό του δέκτη του (αποκωδικοποιητή ή τηλεόραση ανάλογα με το τι έχει ο καθένας) την ημέρα που θα γίνει η μετάβαση στην περιοχή του.

Πως γίνεται ο επανασυντονισμός? Θα χρειαστώ τεχνικό; Η διαδικασία είναι απλή. Δεν χρειάζεται τεχνικό: Πάρε το τηλεκοντρόλ, πάτησε μενού, επίλεξε εγκατάσταση ή ρυθμίσεις, αυτόματο συντονισμό και πάτησε ΟΚ.

Λαμβάνω όλα τα κανάλια που έβλεπα και επιπλέον σε κάποια βλέπω το όνομα του καναλιού, μαύρη εικόνα και ακούω ήχο. Γιατί συμβαίνει αυτό? Η συσκευή σας δεν υποστηρίζει την λήψη των προγραμμάτων σε Υψηλή Ευκρίνεια (High Definition).

Πρέπει να πάρουμε άλλο εξοπλισμό; Όχι δεν χρειάζεται καμία αλλαγή εξοπλισμού (ούτε τηλεόραση, ούτε κεραία, ούτε τίποτε).

Υπάρχει κάποιου είδους οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες; Απολύτως καμία.

Και πως θα το ξέρω εγώ πότε θα γίνει; Η Digea θα ενημερώνει εγκαίρως το τηλεοπτικό κοινό για κάθε νέα μετάβαση μέσω ανακοινώσεων, τηλεοπτικών σποτ και άλλων μέσων. Μπορείτε επίσης να ενημερώστε από την ιστοσελίδα digea.gr.

Ποια περιοχή θα ακολουθήσει; Στις 19/03/21 σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία και Χαλκιδική και στις 09/04/21 σε Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα.

Θα επηρεαστούν άλλες υπηρεσίες (π.χ. υπηρεσίες streaming, online gaming κ.τ.λ.) για τις οποίες χρησιμοποιώ την τηλεόρασή μου; Όχι. Η μετάβαση αφορά μόνο στο τηλεοπτικό σήμα.

Πηγή: skai.gr