Κλείσιμο

Digea: 5 ψηφιακή μετάβαση σε Μαγνησία, Σκύρος, Σποράδες- Και σε τμήματα της Β.Εύβοιας-Καρδίτσας -Λάρισας

Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της ψηφιακής μετάβασης στο ανατολικό –ηπειρωτικό και νησιωτικό- τμήμα της χώρας, επόμενοι γεωγραφικοί σταθμοί της ΕΡΤ και της DIGEA για τη μετάβαση στις τελικές, διεθνώς κατοχυρωμένες, συχνότητες είναι η Μαγνησία, η Σκύρος, οι Σποράδες καθώς και τμήματα της Βόρειας Εύβοιας, της Καρδίτσας και της Λάρισας.

Η μετάβαση σε αυτές τις περιοχές θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 18/2020, ΦΕΚ Β’ 1752, 7/5/2020 και το κοινό χρονοδιάγραμμα των δύο ψηφιακών παρόχων, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 5 Φεβρουαρίου 2021 και τα Κέντρα Εκπομπής που θα επηρεαστούν είναι:

ΚΕΝΤΡΟ  ΕΚΠΟΜΠΗΣ

ΠΗΛΙΟ

ΣΩΡΟΣ

ΣΚΙΑΘΟΣ

ΣΚΟΠΕΛΟΣ

ΣΚΥΡΟΣ

Σημειώνεται ότι οι τηλεθεατές των περιοχών αυτών θα πρέπει να προβούν σε επανασυντονισμό των δεκτών τους στις νέες συχνότητες και δεν χρειάζεται να προβούν σε οποιαδήποτε αγορά νέου εξοπλισμού, ενώ όσοι τηλεθεατές διαθέτουν δέκτη High Definition (τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή) θα μπορούν να παρακολουθούν τους τηλεοπτικούς σταθμούς Εθνικής Εμβέλειας και σε Υψηλή Ευκρίνεια. 

Γιατί γίνεται πάλι μετάβαση; Ποιος το αποφάσισε;

Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ζώνη φάσματος των 700 Υπενθυμίζεται  πως με τη δεύτερη φάση της ψηφιακής μετάβασης, που πραγματοποιείται βάσει Ευρωπαϊκής Οδηγίας, οι τηλεοπτικοί σταθμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί, θα εκπέμπονται στις τελικές διεθνώς κατοχυρωμένες συχνότητες ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνεται φάσμα για την ανάπτυξη εφαρμογών 5G. 

MHz που σήμερα χρησιμοποιείται από την ψηφιακή τηλεόραση θα διατεθεί για την ανάπτυξη του δικτύου 5G από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Έτσι, η νέα μετάβαση γίνεται ουσιαστικά για να πραγματοποιηθεί η μετακίνηση των τηλεοπτικών δικτύων στο φάσμα που παραμένει για την ψηφιακή τηλεόραση.

Θα μπορώ να δω τα κανάλια και σε υψηλή ευκρίνεια; (High Definition)

Με την πραγματοποίηση του απαραίτητου επανασυντονισμού του δέκτη στον οποίο θα προβούν οι τηλεθεατές που καλύπτονται από τα ανωτέρω κέντρα εκπομπής τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 5/2/2021 , θα εμφανιστούν αυτόματα και τα κανάλια σε Υψηλή Ευκρίνεια (High Definition) εφόσον διαθέτουν τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή που να υποστηρίζει την τεχνολογία HD .

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Συχνότητες Κέντρων Εκπομπής

Κέντρο Εκπομπής

Συχνότητα

 MHz

Τηλεοπτικοί σταθμοί

ΠΗΛΙΟ
ΣΩΡΟΣ
ΣΚΙΑΘΟΣ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΣΚΥΡΟΣ

26

514

ΚΑΝΑΛΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ EΜΒΕΛΕΙΑΣ :
ALPHA HD, SKAI HD, ANT1 HD, OPEN HD

28

530

ΚΑΝΑΛΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ EΜΒΕΛΕΙΑΣ :
STAR HD, MEGA HD, ΜAK TV HD

32

562

ΚΑΝΑΛΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ EΜΒΕΛΕΙΑΣ:
ALPHA SD, SKAI SD, ANT1 SD, OPEN SD, STAR SD, MEGA SD, MAK TV SD

40

626

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ:
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ASTRA TV, SMILE+, TRT, TV10

Βήματα συντονισμού/ επανασυντονισμού: 

Για την πραγματοποίηση του συντονισμού ο τηλεθεατής χρειάζεται:
(1) να μεταβεί στο μενού του δέκτη του,
(2) να επιλέξει «Εγκατάσταση» ή «Ρυθμίσεις » (ενδέχεται να χρησιμοποιούνται και διαφορετικές διατυπώσεις ανάλογα τον δέκτη), 
(3α) εάν επιλέξει αυτόματο συντονισμό, ο δέκτης αναζητά και αποθηκεύει στη μνήμη όλα τα διαθέσιμα προγράμματα, 
(3β) εάν επιλέξει χειροκίνητο συντονισμό, ο δέκτης αποθηκεύει στη μνήμη τα προγράμματα συγκεκριμένης συχνότητας,
(4) στο τέλος της αναζήτησης πατάει ΟΚ/ ΝΑΙ 
(5) επιλέγει έξοδο (exit) ώστε να παρακολουθήσει το πρόγραμμα που επιθυμεί. 

Μαύρη οθόνη μετά από επανασυντονισμό:
Ενδεχομένως ο δέκτης να κρατάει στη μνήμη του τα ήδη αποθηκευμένα προγράμματα στις παλιές συχνότητες (που είναι πλέον ανενεργές), με αποτέλεσμα  να μην μπορεί να τα αποθηκεύσει εκ νέου.
Εάν συμβεί αυτό, προτείνεται η διαγραφή όλων των αποθηκευμένων προγραμμάτων και η πραγματοποίηση νέου συντονισμού.
Εναλλακτικά, μπορεί να γίνει επαναφορά του δέκτη στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις (συμβουλευτείτε τις οδηγίες χρήσης για τη διαδικασία) και στη συνέχεια πραγματοποίηση νέου συντονισμού.
Σε περίπτωση που μετά τον επανασυντονισμό βλέπετε σε κάποια κανάλια μαύρη οθόνη, το όνομα του σταθμού και ακούτε τον ήχο τότε η συσκευή σας δεν υποστηρίζει την λήψη των προγραμμάτων σε υψηλή ευκρίνεια (High Definition). Μπορείτε να συνεχίσετε να παρακολουθείτε τα αγαπημένα σας προγράμματα σε τυπική ευκρίνεια ή εναλλακτικά να προμηθευτείτε εξωτερικό αποκωδικοποιητή που να υποστηρίζει την λήψη σε Υψηλή Ευκρίνεια.

Πώς αλλάζω τη σειρά στους τηλεοπτικούς σταθμούς που λαμβάνω:
Ο τηλεθεατής έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη σειρά των τηλεοπτικών σταθμών σύμφωνα με την προτίμησή του. 

Γενικότερα, ένας δέκτης μπορεί να αποθηκεύει τα κανάλια ανάλογα με τις ρυθμίσεις του, συνήθως είτε αλφαβητικά, είτε βάσει συχνότητας λήψης. 
Αν o τηλεθεατής επιθυμεί να αλλάξει τη σειρά των καναλιών, συνήθως αυτό γίνεται επιλέγοντας menu ή ρυθμίσεις στο τηλεκοντρόλ και στη συνέχεια επεξεργασία καναλιών ή κάποια αντίστοιχη επιλογή. Καθώς η συγκεκριμένη διαδικασία διαφέρει από δέκτη σε δέκτη προτείνεται οι τηλεθεατές να συμβουλευτούν τις οδηγίες χρήσης της συσκευής τους. 

Για περισσότερες πληροφορίες για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας που εκπέμπονται μέσω της Digea:

  •     Γραμμή εξυπηρέτησης τηλεθεατών: 217 77 70 100 (αστική χρέωση)
  •     www.digea.gr
  •     Αποστολή email στο info@digea.gr ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας του site μας
  •     Αποστολή μηνύματος στη σελίδα της Digea στο facebook
     
Πηγή: skai.gr
TAGS: Digea