Κλείσιμο

Αποστολή DART: Τεστ «Αρμαγεδδών» για τον πλανήτη μας - Δείτε βίντεο

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε πέρσι τον Νοέμβριο, με στόχο τον αστεροειδή «Δίμορφο», ο οποίος απέχει 6,8 εκατομμύρια μίλια από την Γη

Η αποστολή DART είναι κάτι παραπάνω από ένας πύραυλος που θα «πέσει» πάνω σε έναν αστεροειδή. Είναι το μοναδικό τεστ της ανθρωπότητας, το οποίο θα μας δείξει αν και σε τι ποσοστό έχει πιθανότητες ο πλανήτης μας να σωθεί από έναν ενδεχόμενο ενός Αρμαγεδδώνα. Αν δηλαδή, θα έχουμε την ελπίδα να αποτρέψουμε το σενάριο της ολικής καταστροφής, σε περίπτωση που ένα μεγάλο ουράνιο σώμα, ένας αστεροειδής, κατευθύνεται προς τον πλανήτη μας.

Το σχέδιο προβλέπει τη συντριβή του πυραύλου σε ένα ουράνιο σώμα και τη δυνατότητα εκτροπής που διαθέτουμε.

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε πέρσι τον Νοέμβριο, με στόχο τον αστεροειδή «Δίμορφο» (Dimorphos), ο οποίος απέχει 6,8 εκατομμύρια μίλια από την Γη.

Η NASA μεταδίδει live την εξέλιξη της αποστολής: 

Πώς η Ελλάδα συμμετέχει στο μοναδικό διαστημικό πρότζεκτ

Η ομάδα μας εδώ στο ΑΠΘ, εμπλέκεται στο κομμάτι του λογισμικού (σ.σ software). Και για το πρόγραμμα DART αλλά και για το ευρωπαϊκό HERA που ακολουθεί στην ανάλυση. Για το DART αλλά και για την ευρωπαϊκή αποστολή «Ήρα» (σ.σ HERΑ) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), είμαστε ειδικοί στο να ερμηνεύουμε τα λεγόμενα δυναμικά φαινόμενα, τις κινήσεις δηλαδή των σωμάτων. Κάνουμε επομένως λεπτομερή προσομοίωση του πως είναι στο σύστημα και κινείται πριν το χτυπήσει το DART και του τι αναμένουμε να συμβεί μετά το χτύπημα του.

Προφανώς μόλις πάρουμε στα χέρια μας και πραγματικά δεδομένα σε μερικές εβδομάδες, θα έχουμε μια καλύτερη, μικρότερη περιοχή των παραμέτρων στην οποία θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα τα επόμενα ένα δύο χρόνια προκειμένου να καταλάβουμε ακριβώς τι έκανε το DART με το χτύπημα του πάνω στον αστεροειδή» εξηγεί ο Έλληνας επιστήμονας ερωτηθείς για την ελληνική συμβολή στην παγκόσμια αυτή αποστολή του DART (Double Asteroid Redirection Test) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Δουλειά του Δρα. Τσιγάνη και των συναδέλφων του είναι η εξακρίβωση «όλων των πιθανών, συμβατών με τις παρατηρήσεις μετά το χτύπημα, εκδοχών» για τη συνέχεια. Όσα κάνει μέχρι σήμερα και θα κάνει μετά τις δύο τα ξημερώματα κ.Τσιγάνης με τους συναδέλφους του βοηθούν «αυτούς που κατασκευάζουν τα όργανα που θα φέρει το σκάφος της ευρωπαϊκής αποστολής HERΑ, να σχεδιάσουν τη στρατηγική παρατηρήσεων ώστε να βελτιστοποιήσουν το αποτέλεσμα».

Πηγή: skai.gr