Κλείσιμο

Ανακαλύφθηκαν τα παλαιότερα ανθρώπινα απολιθώματα, ηλικίας 200.000 ετών-Ανήκουν σε Ντενίσοβαν

Tα παλαιότερα, μέχρι σήμερα,  απολιθώματα της μυστηριώδους ανθρώπινης γενεαλογίας που είναι γνωστή ως Denisovans, ανακαλύψανε επιστήμονες. Με αυτά τα οστά 200.000 ετών, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης για πρώτη φορά εργαλεία από πέτρα που συνδέονται με αυτούς τους εξαφανισμένους συγγενείς του σύγχρονου ανθρώπου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι Denisovans αναγνωρίστηκαν για πρώτη φορά πριν από περίπου μια δεκαετία. Πρόκειται για ένα εξαφανισμένο μέλος του ανθρώπινου οικογενειακού δέντρου - είναι οι πιο κοντινοί γνωστοί συγγενείς των σύγχρονων ανθρώπων, μαζί με τους Νεάντερταλ.

Η ανάλυση του DNA που εξήχθη από απολιθώματα των οι Denisovans υποδηλώνει ότι μπορεί κάποτε να ήταν ευρέως διαδεδομένα σε όλη την ηπειρωτική Ασία, το νησί της Νοτιοανατολικής Ασίας και την Ωκεανία, και αποκάλυψε ότι τουλάχιστον δύο ξεχωριστές ομάδες Denisovans διασταυρώθηκαν με προγόνους των σύγχρονων ανθρώπων.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει μόνο 6 απολιθώματα Denisovan. Πέντε ανακαλύφθηκαν στο σπήλαιο Denisova στη Σιβηρία και ένα βρέθηκε σε ιερό χώρο στην Κίνα, ανέφερε προηγουμένως το Live Science.

Τώρα, οι ερευνητές ανακάλυψαν άλλα τρία απολιθώματα Denisovan στο σπήλαιο Denisova. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι είναι περίπου 200.000 ετών, καθιστώντας τους τους παλαιότερους γνωστούς Denisovans που έχουν βρεθεί ποτέ. Προηγουμένως, τα παλαιότερα γνωστά δείγματα Denisovan ήταν περίπου 122.000 έως 194.000 ετών.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 3.791 υπολείμματα οστών από το σπήλαιο Denisova. Αναζήτησαν πρωτεΐνες που ήξεραν ότι ήταν Denisovan με βάση προηγούμενες έρευνες DNA για την εξαφανισμένη γενεαλογία.

Μεταξύ αυτών των απολιθωμάτων, οι επιστήμονες αναγνώρισαν πέντε ανθρώπινα οστά. Τέσσερα από αυτά περιείχαν αρκετό DNA για να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους - ο ένας ήταν Νεάντερταλ και οι άλλοι τρεις ήταν Ντενίσοβαν. Με βάση τις γενετικές ομοιότητες, δύο από αυτά τα απολιθώματα μπορεί είτε να προέρχονται από ένα μοναδικό άτομο είτε από συγγενικά άτομα.

«Ήμασταν εξαιρετικά ενθουσιασμένοι που εντοπίσαμε τρία νέα οστά Denisovan ανάμεσα στα παλαιότερα στρώματα του σπηλαίου Denisova», είπε στο Live Science η υπεύθυνη της μελέτης Κατερίνα Δούκα, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης στην Αυστρία. «Στοχεύσαμε συγκεκριμένα αυτά τα στρώματα όπου δεν είχαν βρεθεί άλλα ανθρώπινα απολιθώματα πριν και η στρατηγική μας λειτούργησε».

Πηγή: skai.gr