Ανακαλύφθηκαν απολιθώματα μαμούθ ηλικίας 200.000 ετών στη Βρετανία

Ερευνητές ανακάλυψαν ένα «νεκροταφείο» γεμάτο με λείψανα πέντε μαμούθ, που πέθαναν κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων σε αυτό που είναι σήμερα ένα λατομείο στο Swindon, μια πόλη στη νοτιοδυτική Αγγλία.

Μαζί με τα λείψανα μαμούθ, οι ερευνητές ανακάλυψαν πέτρινα εργαλεία κατασκευασμένα από Νεάντερταλ, συμπεριλαμβανομένου ενός τσεκουριού και μικρών εργαλείων από πυριτόλιθο, γνωστά ως ξύστρα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τον καθαρισμό φρέσκων δερμάτων ζώων, σύμφωνα με την DigVentures, την αρχαιολογική ομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο που οδήγησε την ανασκαφή. Ωστόσο, η ομάδα δεν έχει ακόμη αναλύσει τα οστά των μαμούθ για να προσδιορίσει εάν έχουν σημάδια εργαλείων Νεάντερταλ πάνω τους.

«Η εύρεση οστών μαμούθ είναι πάντα ασυνήθιστη, αλλά η εύρεση οστών που είναι τόσο παλιά και καλά διατηρημένα και σε τέτοια κοντινή απόσταση από πέτρινα εργαλεία του Νεάντερταλ είναι εξαιρετική», δήλωσε η Lisa Westcott Wilkins, η συνιδρυτής της DigVentures.

Δύο ερασιτέχνες ερευνητές απολιθωμάτων, η Sally και ο Neville Hollingworth, ανακάλυψαν το νεκροταφείο και τα εργαλεία των Νεάντερταλ. Αμέσως μετά, η DigVentures αποφάσισε να ανασκάψει την τοποθεσία. Η εργασία υπό την καθοδήγηση των αρχαιολόγων αποκάλυψε περισσότερα υπολείμματα της εποχής των παγετώνων, συμπεριλαμβανομένων ευαίσθητων φτερών σκαθαριού, εύθραυστων κοχυλιών σαλιγκαριών του γλυκού νερού και λείψανα μαμούθ, όπως χαυλιόδοντες, κόκκαλα ποδιών, πλευρά και σπονδύλους που ανήκουν σε ένα είδος μαμούθ της Στέπας.

Αν και τα πρώιμα μαμούθ της Στέπας είχαν ύψος έως και 13,1 πόδια (4 μέτρα) στους ώμους, τα πέντε μαμούθ στο νεκροταφείο ήταν μικρά, ένδειξη ότι το είδος μπορεί να είχε συρρικνωθεί κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα κρύας περιόδου κατά την εποχή των παγετώνων, σύμφωνα με το DigVentures.

Οι ερευνητές χρονολόγησαν την τοποθεσία μεταξύ 220.000 και 210.000 ετών πριν, προς το τέλος μιας μεσοπαγετωνικής περιόδου, όταν οι Νεάντερταλ ζούσαν ακόμη στη Βρετανία. Μόλις οι θερμοκρασίες έπεσαν, ωστόσο, οι Νεάντερταλ μετακινήθηκαν πιο νότια.

Πηγή: Livescience