Ιστορικό βήμα από Αμερικανούς επιστήμονες - Το «ιερό δισκοπότηρο» της καθαρής ενέργειας

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσει σε συνέντευξη την Τρίτη προκειμένου να αναφερθεί στην νέα αυτή σημαντική ανακάλυψη

Σε μια σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν οι αμερικανοί επιστήμονες που αφορά την παραγωγή ενέργειας από πυρηνική σύντηξη. Για πρώτη φορά, Αμερικανοί επιστήμονες στο Εθνικό Εργαστήριο Ανάφλεξης στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια παρήγαγαν με επιτυχία μια αντίδραση πυρηνικής σύντηξης, σύμφωνα με το CNN.

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσει σε συνέντευξη την Τρίτη προκειμένου να αναφερθεί στην νέα αυτή σημαντική ανακάλυψη.

Η εξέλιξη γνωστοποιήθηκε αρχικά από τους Financial Times και επιβεβαιώθηκε αργότερα από πηγές του Reuters και του CNN.

Η πυρηνική σύντηξη συμβαίνει όταν δύο ή περισσότερα άτομα συντήκονται σε ένα μεγαλύτερο, μια διαδικασία που παράγει μια τεράστια ποσότητα ενέργειας ως θερμότητα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι είχαν υπερδιπλασιάσει το προηγούμενο ρεκόρ για την παραγωγή και τη διατήρηση της πυρηνικής σύντηξης.

Σε ένα τεράστιο μηχάνημα σε σχήμα ντόνατ που ονομάζεται tokamak εξοπλισμένο με γιγάντιους μαγνήτες, οι επιστήμονες που εργάζονταν κοντά στην Οξφόρδη κατάφεραν να παράγουν μια ποσότητα ρεκόρ συνεχούς ενέργειας. Ακόμα κι έτσι, κράτησε μόνο 5 δευτερόλεπτα.

Η θερμότητα που συντηρείται από τη διαδικασία σύντηξης των ατόμων μαζί κρατά το κλειδί για να βοηθήσει στην παραγωγή ενέργειας.

Το αποτέλεσμα του πειράματος είναι ένα τεράστιο βήμα σε μια προσπάθεια δεκαετιών για την απελευθέρωση μιας άπειρης πηγής καθαρής ενέργειας που θα μπορούσε να βοηθήσει στον τερματισμό της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Οι ερευνητές προσπάθησαν για δεκαετίες να αναδημιουργήσουν την πυρηνική σύντηξη - αναπαράγοντας τη σύντηξη που τροφοδοτεί τον ήλιο. Σε αντίθεση με τις αντιδράσεις πυρηνικής σχάσης, στις οποίες βαριά άτομα όπως το ουράνιο διασπώνται σε ελαφρύτερα, στις αντιδράσεις σχάσης άτομα υδρογόνου ενώνονται να σχηματίζουν βαρύτερα άτομα ηλίου.

Ένα βασικό εμπόδιο είναι ότι οι αντιδράσεις αυτές απαιτούν θερμοκρασίες άνω των 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου, πάνω από 10 φορές υψηλότερες από τη θερμοκρασία στην καρδιά του Ήλιου.

«Το αποτέλεσμα αυτό απέχει πολύ από το πραγματικό θετικό ισοζύγιο ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Μπορούμε επομένως να πούμε ότι πρόκειται για επιστημονική επιτυχία, η οποία όμως απέχει πολύ από την προσφορά ελεύθερης ενέργειας» σχολίασε στο CNN ο Τόνι Ράουλστοουν του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ στη Βρετανία.

Η επίσημη ανακοίνωση για την ανακάλυψη αναμένεται στις 17:00 ώρα Ελλάδας από την αμερικανίδα υπουργό Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνολμ.

Πηγή: skai.gr