Τουρισμός: Τα Covid Free νησιά και το σχέδιο της Ιταλίας για να ανταγωνιστεί την Ελλάδα

DW Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης

Σήμερα και αύριο αναμένεται να γίνουν πολλοί εμβολιασμοί με την συμμετοχή του στρατού και του ιταλικού ναυτικού. Δεν χρειάζεται, φυσικά ραντεβού. Αρχικά η κυβέρνηση της Ρώμης ήταν διστακτική λόγω και της αντίδρασης των τουριστικών περιοχών στην ηπειρωτική χώρα.

Φοβούνται ουσιαστικά ότι μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και να βγουν ζημιωμένες ακόμη και οι μεγάλες «πόλεις της τέχνης», όπως η Φλωρεντία, η Βενετία και η Ρώμη. Τελικά όμως επικράτησε η άποψη ότι πρέπει να προστατευθεί η υγεία των κατοίκων που ζουν στα περιορισμένης έκτασης νησιά και να βοηθηθεί βέβαια και ο τουρι σμός. Διότι στις περιοχές αυτές αποτελεί σχεδόν την μόνη πηγή εισοδήματος.

Επιθυμούν επί ίσοις όροις ανταγωνισμό με την Ελλάδα

Η Σικελία και η Καμπανία -με κύρια πόλη την Νάπολη- έχουν ήδη ξεκινήσει την όλη διαδικασία εμβολιασμού και άσκησαν μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι. «Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρουμε να ανταγωνιστούμε και την Ελλάδα, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση για όλη την Ευρώπη», γράφει σήμερα ο ιταλικός τύπος. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, από την μεριά του, ζήτησε από τους Ιταλούς να στηρίξουν φέτος των εσωτερικό τουρισμό.  

Υπάρχει, βέβαια και μια ακόμη παράμετρος: σε πολλές περιοχές, αρχίζοντας από την Σικελία και τα μικρά της νησιά όπως το Στρόμπολι το Βουλκάνο και την Παντελερία, έγινε γνωστό ότι πρόκειται να χορηγηθούν κυρίως, εμβόλια Astrazeneca. Λόγω όμως των ανακοινώσεων των περασμένων εβδομάδων σχετικά με τυχόν παρενέργειες, πολλοί Ιταλοί δεν θέλουν το συγκεκριμένο σκεύασμα. Mένει να δούμε ποιος θα πείσει ποιόν και αν η όλη διαδικασία, στα 50 ιταλικά νησιά θα μπορέσει να ολοκληρωθεί χωρίς εμπόδια.