Το 1/3 του εργατικού δυναμικού υπολείπεται σε ψηφιακές δεξιότητες

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης υπολείπεται σε ψηφιακές δεξιότητες ή είναι ψηφιακά αναλφάβητο. Τα ίδια στοιχεία αναφέρουν ότι, στο εγγύς μέλλον, το 90% των θέσεων εργασίας σε τομείς, όπως η μηχανική, η λογιστική, η νοσηλευτική, η ιατρική, οι τέχνες, η αρχιτεκτονική και πολλοί άλλοι, θα απαιτεί ψηφιακές γνώσεις.

Επιπλέον, αν και το 95% των νέων της Ευρώπης, ηλικίας 16-24 ετών, χρησιμοποιεί συστηματικά το Διαδίκτυο, αυτοί που διαθέτουν τις αναγκαίες ψηφιακές δεξιότητες, για να βρουν δουλειά, μόλις που ξεπερνούν το 53%.

Με αυτά τα δεδομένα, η Ευρώπη επιχειρεί - μέσα από μία σειρά δράσεων - να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και την τεχνολογία και να βελτιώσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και ταυτόχρονα, τις επαγγελματικές τους προοπτικές. Σε αυτήν τη στρατηγική εντάσσεται η εκστρατεία “Get Online Week 2016: αντιμετωπίζοντας τα κενά δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας στην Ευρώπη”. Η φετινή ευρωπαϊκή εβδομάδα “Get Online” (GOW), η έβδομη ετήσια διοργάνωση θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 20 Μαρτίου 2016. Με την υποστήριξη της εκστρατείας eSkills for Jobs και με χορηγίες από τη Cisco, τη Microsoft και τη Liberty Global, η ευρωπαϊκή εβδομάδα πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε χιλιάδες βιβλιοθήκες, δημοτικά πολιτιστικά κέντρα, σχολεία και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Υπεύθυνος για την υλοποίηση της εκστρατείας είναι η Telecentre Europe, σύμφωνα με την οποία οι πάροχοι μη τυπικής κατάρτισης μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τους νέους, ώστε να εκσυγχρονίσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες ή να βρουν την πρώτη τους δουλειά.

Εκστρατεία
Η ευρωπαϊκή εβδομάδα “Get Online” 2016 πλαισιώνει περισσότερες από 4.000 εκδηλώσεις οι οποίες υλοποιούνται από περίπου 25 εταίρους με δράσεις, που απευθύνονται σε νέους και ανέργους. Ένας από τους στόχους είναι να αξιοποιηθούν οι προηγούμενες εκστρατείες, οι οποίες βοήθησαν πάνω από 800.000 Ευρωπαίους να αποκτήσουν χρήσιμες ψηφιακές δεξιότητες και να βελτιώσουν τις επαγγελματικές τους προοπτικές.

Η φετινή εκστρατεία περιλαμβάνει δύο θεματικές. Η πρώτη, με τον τίτλο “Εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση”, αφορά βασικές παρεμβάσεις πολιτικής στο πλαίσιο της ενιαίας ψηφιακής αγοράς. Οι εταίροι του προγράμματος προσπαθούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους μέσω κύκλων κατάρτισης, εκδηλώσεων και εργαστηρίων σε θέματα διαδικτυακής ταυτότητας, κυβερνοασφάλειας και δεξιοτήτων της τεχνολογίας των πληροφοριών, ώστε να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.

Η δεύτερη θεματική εντάσσεται στην εκστρατεία eSkills for Jobs και έχει τίτλο “Ψηφιακές θέσεις εργασίας”. Οι οργανώσεις, που συμμετέχουν στην GOW σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, παρέχουν κατάρτιση και υποστήριξη σε νέους και ανέργους, ώστε να ενισχύσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και κατ' επέκταση, τις επαγγελματικές τους προοπτικές. Ενθαρρύνουν, επίσης, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν τις ψηφιακές δεξιότητες των υπαλλήλων τους.

Δράσεις το 2016
Με τη σύμπραξη ενός νέου εταίρου, της Cisco, στόχος της ευρωπαϊκής εβδομάδας του 2016 είναι να συνδέσει και να εκπαιδεύσει στη χρήση του Διαδικτύου τουλάχιστον 2.000 νέους μέσω του προγράμματος Cisco Networking Academy για την ανάπτυξη δεξιοτήτων πληροφορικής και επαγγελματικών προοπτικών. Την πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να στηρίξουν δέκα εθνικοί εταίροι.

Aναδημοσίευση από sepe.gr
Πηγή: skai.gr