Ως αποτέλεσμα, οι Ιταλοί παραγωγοί ελαιολάδου αναμένουν μία ακόμη κακή περίοδο - μετά την πτώση 34% που είχε η παραγωγή τους στην περίοδο 2014-15 - στους 302.000 μετρικούς τόνους, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) στη Μαδρίτη. Η παραγωγή στην Ισπανία μειώθηκε περισσότερο από 50%, στους 825.700 τόνους στην τελευταία περίοδο και θα παραμείνει πιθανόν συμπιεσμένη λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας.
Η Ελλάδα, σημειώνει το δημοσίευμα, είδε την παραγωγή της να υπερδιπλασιάζεται στην προηγούμενη περίοδο στους 300.000 τόνους και η εγχώρια βιομηχανία ευελπιστεί ότι θα φθάσει κοντά σε αυτό το επίπεδο και την ερχόμενη περίοδο. Χάρη σε αυτό τον συνδυασμό παραγόντων, «το ελληνικό ελαιόλαδο είναι πιο ανταγωνιστικό από ποτέ, τουλάχιστον με βάση τις τιμές», σημειώνεται. «Σύμφωνα με μία έκθεση του Συμβουλίου (IOC) από τον Ιούνιο, οι τιμές χονδρικής για τις κατηγορίες του πιο παρθένου λαδιού στην Ιταλία και την Ισπανία αυξήθηκαν κατά 114% και 84%, αντίστοιχα, σε 5,66 ευρώ και 3,59 ευρώ το κιλό. Αντίθετα, οι τιμές του ελληνικού λαδιού αυξήθηκαν μόνο 24% σε 3,09 ευρώ το κιλό».
Το πλεονέκτημα τιμής βοηθά τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, που αποτελούν κατά το πλείστον την ελληνική βιομηχανία ελαιολάδου, να βρουν νέες αγορές. Η έκθεση του IOC αναφέρει ότι οι ελληνικές εξαγωγές της τελευταίας σοδειάς προς τις ΗΠΑ - που είναι σήμερα ο μεγαλύτερος καταναλωτής ελαιολάδου - αυξήθηκαν 28% από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2015, ενώ οι εξαγωγές από την Ισπανία και την Ιταλία μειώθηκαν πάνω από 50% για κάθε χώρα.
Πηγή: paseges.grΠηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.