ΚΑΙΡΟΣ

IPK International: +5% ο διεθνής τουρισμός το 2018

Ισχυρή ανάπτυξη 5% προβλέπεται στα παγκόσμια ταξίδια εξερχόμενου τουρισμού το 2018, με τη Λατινική Αμερική και την Ασία να έχουν τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο (+7% και +6% αντίστοιχα).
Τα διεθνή ταξίδια από την Ευρώπη αλλά και τη Β. Αμερική αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση από 4% καθεμία την εφετινή χρονιά.

Αυτές είναι οι προβλέψεις της ετήσιας έκθεσης World Travel Monitor της IPK International για τον παγκόσμιο τουρισμό , που παρουσιάστηκε στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση τουρισμού στον κόσμο, ΙΤΒ του Βερολίνου η οποία άνοιξε τις πόρτες της.
Το 2017 η Ευρώπη ήταν ο βασικός κινητήρας ανάπτυξης τόσο στον εξερχόμενο τουρισμό όσο και στον εισερχόμενο τουρισμό ως προορισμός.
Τα παγκόσμια ταξίδια στο εξωτερικό το 2017 αυξήθηκαν κατά 6,5% σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 1,2 δισ.
Για πρώτη φορά στην ιστορία καταγραφής τουριστικών στατιστικών από την IPK η τρομοκρατία φαίνεται να μην επηρεάζει την πρόθεση για ταξίδια και οι προορισμοί θεωρούνται ασφαλέστεροι από ποτέ.
Ο εξερχόμενος τουρισμός της Ευρώπης είχε αύξηση 7% και ακολούθησαν η Βόρεια και Λατινική Αμερική (από +6% καθεμία) και η Ασία (+5%).
Επιπλέον, η Ευρώπη ως προορισμός είχε άνοδο των ταξιδίων εισερχόμενου τουρισμού 8%.
Σε επίπεδο χωρών, η Ισπανία είναι πρώτη, δεύτερες οι ΗΠΑ και τρίτη η Γερμανία. Γαλλία και Ιταλία είναι τέταρτη και πέμπτη στην κατάταξη προορισμών.
Σε παγκόσμια κλίμακα, τα ταξίδια πόλης αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη πηγή ανάπτυξης με αύξηση 18%, οι διακοπές ήλιου-θάλασσας, που έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ταξιδίων, είχε αύξηση 9% και τα ταξίδια ξεναγήσεων μειώθηκαν κατά 1%.Ένας στους 10 διεθνείς ταξιδιώτες επηρεάζεται από τον υπερτουρισμό.

Σε ειδική έρευνα της IPK για τον υπερτουρισμό τον Φεβρουάριο του 2018, αποκαλύπτεται ότι το 24% των διεθνών ταξιδιωτών είχαν την αίσθηση ότι ο προορισμός που επισκέφθηκαν υπέφερε από τις συνέπειες του υπερτουρισμού.
Ωστόσο μόνο το 9% πιστεύει ότι αυτή η υπερσυγκέντρωση τουριστών επηρέασε πραγματικά την ποιότητα των διακοπών του.Οι πόλεις με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις υπερτουρισμού είναι: Μεξικό (23%), Σαγκάη (22%), Βενετία (20%), Πεκίνο (19%), Χονγκ Κονγκ (18%), Κωνσταντινούπολη, Άμστερνταμ και Φλωρεντία (από 17% καθεμία) και Βαρκελώνη (16%).Εξειδικευμένη έρευνα σε σχέση με την επίδραση της τρομοκρατικής απειλής στα ταξίδια στις κύριες αγορές εξερχόμενου τουρισμού στον κόσμο (Φεβρουάριος 2018), αποκαλύπτει ότι το 37% των διεθνών ταξιδιωτών πιστεύουν ότι η πρόσφατη αστάθεια και προειδοποιήσεις για τρομοκρατική απειλή θα έχουν επίδραση στον προγραμματισμό διακοπών για το 2018.
Το αντίστοιχο ποσοστό τον Οκτώβριο του 2017 όμως ήταν 41%. Το 24% ανέφερε ότι θα συνεχίσει να ταξιδεύει στο εξωτερικό, όμως μόνο σε προορισμούς που θεωρούνται ασφαλείς.

Αναδημοσίευση: tornosnews.gr

Πηγή: skai.gr