Βαριά τιμωρία επέβαλε τη Δευτέρα στη Ρωσία, oμόφωνα, η εκτελεστική επιτροπή της WADA (Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ) για το σκάνδαλο ντόπινγκ που έχει ξεσπάσει, καθώς αποφάσισε τον τετραετή αποκλεισμό της χώρας από τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Την απόφαση επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της RUSADA (Ρωσική υπηρεσία αντιντόπινγκ), Γιούρι Γκανούς, κάνοντας λόγο για τραγωδία. 

Αιτία της βαριάς τιμωρίας είναι το εργαστήριο αντιντόπινγκ της Μόσχας, το οποίο σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ είχε προχωρήσει στην παραποίηση ή διαγραφή στοιχείων για δείγματα Ρώσων αθλητών από ελέγχους ντόπινγκ.

Στις 23 Σεπτεμβρίου η WADA είχε ξεκινήσει επίσημη έρευνα, δίνοντας διορία τριών εβδομάδων στη Ρωσία, προκειμένου να αντικρούσει εμπεριστατωμένα τις κατηγορίες.
 


Μετά την απόφαση αυτή, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020 και τους Χειμερινούς του Πεκίνου το 2022 δε θα υπάρχει ρωσική σημαία, ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες οι πληροφορίες, οι Ρώσοι αθλητές φαίνεται ότι θα μπορέσουν να αγωνιστούν, αλλά χωρίς τα ρωσικά χρώματα. Η Ρωσία αποκλείεται και από το το Μουντιάλ του Κατάρ του 2022. 

Πάντως, με τις έως στιγμής πληροφορίες, τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα της UEFA, τέσσερα παιχνίδια θα διεξαχθούν στην Αγία Πετρούπολη όπως και ο τελικός του πρωταθλήματος UEFA 2021, δεν θα επηρεαστούν από τα τελευταία μέτρα της WADA.

Η RUSADA έχει 21 ημέρες προθεσμία να δεχθεί την απόφαση, είτε να προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο για θέματα Αθλητισμού (CAS).

Πηγή: skai.gr