Τζόκοβιτς: Πιθανή απαγόρευση εισόδου στην Αυστραλία για τρία χρόνια

Η Αυστραλία για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών ακύρωσε την βίζα του νούμερο ένα αντισφαιριστή στον κόσμο Νόβακ Τζόκοβιτς σε μια διαμάχη με κύριο σημείο το αν μπορεί να παραμείνει στη χώρα ως ανεμβολίαστος.

Η απόφαση της κυβέρνησης μπορεί να έχει ως συνέπεια την επιβολή απαγόρευσης εισόδου στη χώρα στον Τζόκοβιτς για τρία χρόνια. Ο επί εννέα φορές πρωταθλητής του Αυστραλιανού Όπεν ήλπιζε να κατακτήσει και το φετινό έτσι ώστε να καταστεί ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που φτάνει σε 21 τίτλους διοργανώσεων grand slam.

Η βίζα του Τζόκοβιτς ακυρώθηκε την πρώτη φορά κατά την άφιξή του στην Μελβούρνη στις 6 Ιανουαρίου, αλλά του επεστράφη λίγες μέρες μετά, όταν το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της έφεσής του.

Όπως και να ‘χει η καθυστέρηση της αυστραλιανής κυβέρνησης να λάβει την απόφαση της και γενικά η όλη εξέλιξη εγείρει ανησυχίες για το πώς μπορεί να επηρεαστεί η διοργάνωση του Όπεν αλλά και της Αυστραλίας γενικότερα. Ο πρώην Διευθυντής της αυστραλιανής διοργάνωσης Πωλ Μακναμή έγραψε: «Δεν μου αρέσει το δικό μας grand slam να υπόκειται σε χλευασμό».

Εν τω μεταξύ το κρατικό δίκτυο της Αυστραλίας ABC μετέδωσε ότι δύο παίκτες που εισήλθαν στη χώρα με ιατρική εξαίρεση σαν αυτή του Τζόκοβιτς αναχώρησαν από την χώρα με την δική τους θέληση (δεν διευκρινίστηκε αν ήταν άντρες ή γυναίκες κι αν μπει στην κλήρωση για να παίξουν το Όπεν την προσεχή εβδομάδα).

«Θέμα αρχής» η ανάκληση της βίζας

Από πλευράς κυβέρνησης εκπορεύεται ότι η ανάκληση της βίζας ήταν και θέμα αρχής. Αν δεν λαμβανόταν αυτή η απόφαση,η κυβέρνηση θα ήταν αντιμέτωπη με κατηγορίες ότι προσέφερε ευνοϊκή μεταχείριση σε έναν ιδιώτη μεν, αλλά διάσημο πρόσωπο δε, μόνο και μόνο επειδή «ξέρει να χειρίζεται καλά την ρακέτα», όπως ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση του Σκοτ Μόρρισον.

Το διήμερο που έρχεται πιθανότατα θα είναι διήμερο έντονων διαβουλεύσεων ανάμεσα στους συνηγόρους του Τζόκοβιτς, τους νομικούς συμβούλους του κράτους και της αυστραλιανής δικαιοσύνης. Tο πιθανότερο είναι οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς να ζητήσουν την παραμονή του πελάτη τους επί αυστραλιανού εδάφους μέχρις ότου αποφανθεί ξανά η αυστραλιανή δικαιοσύνη.

«Σήμερα, έκανα χρήση των εξουσιών μου, για να ακυρώσω  την βίζα του κ. Νόβακ Τζόκοβιτς, για λόγους υγείας και τάξης, πάνω στη βάση ότι ήταν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος να το πράξω», ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο υπουργός κ. Χωκ.

Πηγή: DW