Στο Καραϊσκάκη το Ευρωπαϊκό Super Cup: Οι τελικοί που διεξήχθησαν στην Ελλάδα

Άλλες έξι φορές η χώρας μας φιλοξένησε μεγάλους ευρωπαϊκούς τελικούς

Είναι πλέον επίσημο. Ο τελικός του Ευρωπαϊκού Super Cup του 2023 θα διεξαχθεί στις 16 Αυγούστου και ώρα 22:00 στο «Γ. Καραϊσκάκης», με την UEFA να ενημερώνει σχετικά στην ιστοσελίδα της. Υπενθυμίζεται, μάλιστα, πώς εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο τελικός του Europa Conference League του 2024 θα λάβει χώρα στην «Opap Arena».

Τσέλσι-Ρεάλ Μαδρίτης (Τελικός Κυπέλλου Κυπελλούχων - 19/5/1971 - Γ. Καραϊσκάκης)

Ο πρώτος ευρωπαϊκός τελικός που διεξήχθη σε ελληνικό έδαφος, ήταν ανάμεσα στην Τσέλσι και τη Ρεάλ Μαδρίτης, και πάλι στο «Γ.Καραϊσκάκης». Μάλιστα, η ομάδα του Λονδίνου διεκδικούσε τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο. Παρουσία περισσότερων από 40.000 θεατών, το παιχνίδι τελείωσε 1-1, με τις δύο ομάδες να παίζουν σε επαναληπτικό δύο μέρες αργότερα στο ίδιο γήπεδο. Οι «μερένχες» επικράτησαν 2-1 και ύψωσαν το τρόπαιο στον ουρανό του Πειραιά.

Μίλαν-Λιντς (Τελικός Κυπέλλου Κυπελλούχων - 16/5/1973 - Καυταντζόγλειο)

Δύο χρόνια αργότερα, ήταν η σειρά της Θεσσαλονίκης να αναλάβει έναν ευρωπαϊκό τελικό, με τη Μίλαν να τίθεται αντιμέτωπη με τη Λιντς, και πάλι για το Κύπελλο Κυπελλούχων. Οι «νερατζούρι» προηγήθηκαν νωρίς με γκολ του Κιαρούτζι, ένα γκολ που ήταν αρκετό για να της δώσει το τρόπαιο. Μάλιστα, διαιτητής ήταν ο Έλληνας Χρήστος Μίχας, με τους οπαδούς και τους παράγοντες της αγγλικής ομάδας να είναι έξαλλοι με τις αποφάσεις του.

Αμβούργο-Γιουβέντους (Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών - 25/5/1983 - ΟΑΚΑ)

Έπειτα από 10 χρόνια αποχής, η Ελλάδα ανέλαβε και πάλι έναν τελικό, αυτή τη φορά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, με το Αμβούργο να κοντράρεται με τη Γιουβέντους. Μπροστά σε 73.500 θεατές, οι Γερμανοί σκόραραν στο 9' με τον Φέλιξ Μάγκατ και πανηγύρισαν την πρώτη και μοναδική κατάκτηση του εν λόγω τροπαίου.

Άγιαξ-Λοκομοτίβ Λειψίας (Τελικός Κυπέλλου Κυπελλούχων - 13/5/1987 - ΟΑΚΑ)

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας φιλοξένησε τον τελικό Κυπέλλου Κυπελλούχων, με τον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ να αντιμετωπίζει τη Λοκομοτίβ Λειψίας. Ένα γκολ του Μάρκο Φαν Μπάστεν στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης, ήταν αρκετό για να δώσει το τρόπαιο στους Ολλανδούς.

Μίλαν-Μπαρτσελόνα Τελικός Champions League - 18/5/1994 -OAKA)

Τον Μάιο του 1994, συναντήθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο δύο εξαιρετικές ομάδες, με τη Μίλαν και τη Μπαρτσελόνα να διεκδικούν το τρόπαιο με τα «μεγάλα αυτιά» και τον Φάμπιο Καπέλο να κοντράρεται με τον Γιόχαν Κρόιφ. Αυτή τη φορά, ο Ολλανδός θρύλος δεν κατάφερε να αποχαιρετήσει την Ελλάδα ως νικητής, γνωρίζοντας τη συντριβή (4-0) από την ομάδα του Μιλάνου.

Μίλαν-Λίβερπουλ (Τελικός Champions League - 18/5/2007 - ΟΑΚΑ)

Ο τελευταίος ευρωπαϊκός τελικός που έλαβε χώρα στην πατρίδα μας, ήταν ανάμεσα στην καλύτερη, ίσως, ομάδα που υπήρξε ποτέ της Μίλαν, η οποία αντιμετώπισε την εξαιρετική Λίβερπουλ. Λίγους μήνες νωρίτερα, για την ίδια διοργάνωση, η ΑΕΚ έχει επικρατήσει 1-0 των «νερατζούρι», με τον προπονητή της ομάδας, Κάρλο Αντσελότι, να αναφέρει πως θα επιστρέψει στην Αθήνα και θα κατακτήσει το τρόπαιο. Κάτι που έκανε πραγματικότητα! Μπροστά σε 74.000 θεατές, ο Φιλίπο Ιντζάγκι μπήκε... αγριεμένος στην αναμέτρηση, σκόραρε δις, δίνοντας παράλληλα το βαρύτιμο τρόπαιο στη Μίλαν, μιας και το γκολ του Ντιρκ Κάουτ στο φινάλε δεν κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα.

Πηγή: skai.gr