Πέθανε ο Ολυμπιονίκης Τζιμ Χάινς, ο πρώτος σπρίντερ που έσπασε το φράγμα των 10”

Ο Χάινς σημείωσε 9,95 δευτερόλεπτα όταν κέρδισε το χρυσό στα 100 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στο Μεξικό, ένα παγκόσμιο ρεκόρ που διατηρήθηκε για 15 χρόνια.

Ο Αμερικανός σπρίντερ Τζιμ Χάινς, ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε το φράγμα των 10 δευτερολέπτων στα 100 μέτρα, πέθανε σε ηλικία 76 ετών.

Ο Χάινς σημείωσε 9,95 δευτερόλεπτα όταν κέρδισε το χρυσό στα 100 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στο Μεξικό, ένα παγκόσμιο ρεκόρ που διατηρήθηκε για 15 χρόνια.

Κέρδισε επίσης το χρυσό για τις ΗΠΑ στη σκυταλοδρομία 4Χ100 μ., ενώ ο χρόνος νίκης του στο ατομικό παρέμεινε Ολυμπιακό ρεκόρ μέχρι το 1988.

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων τη Δευτέρα.

Ο Κάλβιν Σμιθ έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ των 100 μέτρων του Χάινς τρέχοντας 9,93 στο Κολοράντο το 1983, ενώ ο Καρλ Λιούις σημείωσε 9,92 για να θέσει το καλύτερο τότε Ολυμπιακό στους Αγώνες της Σεούλ το 1988.

Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τον Ολυμπιακό του θρίαμβο στο Μεξικό, ο Χάινς υπέγραψε για την ομάδα του NFL Miami Dolphins, αλλά έπαιξε μόνο μερικά παιχνίδια προτού μετακομίσει στους Κάνσας Σίτι Τσιφς, για τους οποίους έκανε μόνο μία εμφάνιση.

Ο Χάινς, ο οποίος σημείωσε επίσης παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 γιάρδες με χρόνο 9,1 το 1967, γεννήθηκε στο Αρκάνσας και μεγάλωσε στην Καλιφόρνια προτού το ταλέντο του στο σπριντ του κέρδισε μια υποτροφία στο Texas Southern University.

Αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς, κλέφτες έκλεψαν τα ολυμπιακά μετάλλια του Χάινς, τα κοσμήματα της συζύγου του και την τηλεόρασή του από το σπίτι του στο Χιούστον, αλλά τα μετάλλια επέστρεψαν σε καφέ φάκελο αφού ο σπρίντερ είχε βάλει μια αγγελία στην τοπική του εφημερίδα.

Πηγή: Guardian