ΚΑΙΡΟΣ

Oδυνηρή ήττα για τον Παναθηναϊκό με 68-61


Παρουσιάζοντα ίσως το χειρότερο φετινό του πρόσωπο, ο Παναθηναϊκός υπέστη μια άκρως οδυνηρή ήττα με 68-61 από την ουραγό (και με ελάχιστες ελπίδες πρόκρισης) Λαμποράλ Κούτσα στο ΟΑΚΑ.

Πλέον μετά τον Ολυμπιακό και οι πράσινοι μπαίνουν σε σοβαρές περιπέτειες όσον αφορά την πρόκριση στα πλέι οφ της Ευρωλίγκα, γνωρίζοντας μια ήττα πέρα για πέρα εκτός προγράμματος από μια ομάδα που μέχρι απόψε αποτελούσε «σάκο του μποξ» για τις υπόλοιπες στον όμιλο έχοντας 1 νίκη και 7 ήττες!

Για μία ακόμη φορά η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα στο σκοράρισμα, για μία ακόμη φορά τα... έσπασε από τα 6,75μ. (5/24, 20%), έχασε κατά κράτος την μάχη των ριμπάουντ (28 έναντι 37 των Βάσκων), ενώ υπέπεσε σε 16 λάθη, τα πέντε εκ των οποίων ο Δημήτρης Διαμαντίδης, εκ των οποίων τα δύο σε καθοριστικά σημεία.

Οι πράσινοι βρέθηκαν να κυνηγούν στο σκορ στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, όμως το σημαντικότερο ήταν ότι επέτρεπαν στους αδιάφορους αντιπάλους τους να πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν.

Νοτσιόνι, Πλάις, Σαν Εμετέριο και Κοζέρ έκαναν μεγάλη ζημιά, ενώ όταν ο Παναθηναϊκός... αποφάσισε να προσπαθήσει για την ανατροπή ήταν πλέον αργά καθώς βρισκόταν στο -15...

Ο Παναθηναϊκός άφησε ένα ολόκληρο ημίχρονο να πάει χαμένο. Στο πρώτο δεκάλεπτο οι πράσινοι δεν έπαιξαν άμυνα, καθώς δέχθηκαν 18π. (10π. ο Νοτσιόνι), ενώ στο δεύτερο που δέχθηκαν 10π. εκείνοι σημείωσαν μόλις... 9! Η ομάδα του Πεδουλάκη ήταν νωθρή, προβλέψιμη και άστοχη επιθετικά (2/10 τρίποντα στο α' μέρος),

Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι Γκιστ και Λάσμε είχαν κάνει πολύ καλή δουλειά πάνω στον «δεινόσαυρο» Πλάις (τον έπαιζαν οβερπλέϊ ώστε να μην πάρει την μπάλα), κρατώντας τον στους 3π. στο πρώτο ημίχρονο.

Ο Παναθηναϊκός ωστόσο δεν μπορούσε να βρει ρυθμό (μοναδική «αξιόπιστη πηγή επιθετικό ο Διαμαντίδης») παρά την είσοδο του «φρέσκου» Ράιτ, και παρότι ο Φώτσης (κυρίως) κράτησε στο μηδέν τον Νοτσιόνι στο δεύτερο δεκάλεπτο.

Έτσι οι Βάσκοι ήταν εκείνοι που έδιναν τον «τόνο» του παιχνιδιού (παρότι και εκείνοι άστοχοι), διατηρώντας συνεχώς ένα έστω και μικρό προβάδισμα (12, 14 και 20-23), πηγαίνοντας στην ανάπαυλα με βραχεία κεφαλή (27-28).


Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα για τον Παναθηναϊκό στο τρίτο δεκάλεπτο. Τι κι αν στα πρώτα λεπτά ο Γκιστ έδωσε την ενέργεια που έλειπε στην επίθεση του Παναθηναϊκου σκοράροντας σερί πόντους κυρίως με θεαματικά καρφώματα.

Οι φιλοξενούμενοι δεν πτοήθηκαν και η αντίδρασή τους ήταν εντυπωσιακή. Αφενός πέρασαν την μπάλα στον Πλάις ο οποίος εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι πλέον δεν πήγαιναν βοήθειες στο μαρκάρισμά του (όπως στο πρώτο μέρος) κατάφερε να νικήσει στις περισσότερες μονομαχίες του είτε με τον Γκιστ, είτε με τον Λάσμε. Αφετέρου Νοτσιόνι, Σαν Εμετέριο και Κοζέρ άρχισαν να «βομβαρδίζουν» από την περιφέρεια.

Η διαφορά άρχισε να μεγαλώνει, ο Παναθηναϊκός να αγχώνεται και εν τέλει να «μπλοκάρει» και να παθαίνει καθίζηση με τους Ισπανούς να εκτοξεύουν το προβάδισμά του στους 15 (47-61) με οκτώ λεπτά πριν την λήξη!

Ο Πεδουλάκης χαμήλωσε το σχήμα του Παναθηναϊκού, οι πράσινοι άσκησαν έντονη πίεση στους αντιπάλους τους οι οποίοι δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι τελευταίοι πανικοβλήθηκαν! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παίκτες του Σκαριόλο έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο, δυσκολεύονταν ακόμη και να περάσουν το κέντρο ενώ είχαν χάσει εντελώς την επαφή τους με το καλάθι του τριφυλλιού.

Ετσι ο Παναθηναϊκός με μπάσκετ... καμικάζι και σκοράρισμα από διάφορους παίκτες, πλησίασε στους 4 (61-65) με 47'' για το τέλος, όμως δεν κατάφερε να εκμεταλλευθεί την νέα επίθεση που είχε από την τεχνική ποινή που χρεώθηκε ο Σκαριόλο (ο Ματσιούλις αστόχησε σε τρίποντο).

Ο Ερτέλ με βολές «ξεκόλλησε» την Λαμποράλ (61-67 στα 20'') και έτσι οι φιλοξενούμενοι έφυγαν από το ΟΑΚΑ με μια τεράστια νίκη. Καθοριστικά και δύο λάθη του Δημήτρη Διαμαντίδη το ένα με 3.21 για το τέλος και το άλλο στα 30''.

Τα δεκάλεπτα: 18-18, 27-28, 44-55, 61-68

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος 10, Μπατίστ, Φώτσης 4, Ούκιτς 4, Λάσμε 5, Μαυροκεφαλίδης, Διαμαντίδης 15, Γκιστ 6, Παππάς, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 5, Ράιτ 12.
ΛΑΜΠΟΡΑΛ ΚΟΥΤΣΑ (Σκαριόλο): Μαινόλντ, Νοτσιόνι 16, Ποέτα 4, Χάγκα 4, Ντιόπ, Σαν Εμετέριο 8, Πλάις 12, Ερτέλ 9, Γέλινεκ 6, Βαν Όστρουμ, Κοζέρ
Πηγή: skai.gr