ΚΑΙΡΟΣ

Νομοσχέδιο για την πάταξη της βίας από Νικητιάδη

Στο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιασθεί την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο που θα προβλέπει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, όπως δήλωσε στην Βουλή ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Νικητιάδης.

Ο υφυπουργός κατα τη διάρκεια της σημερινής έκτακτης σύσκεψης, μετά τα έκτροπα στον τελικό του Σαββάτου, ζήτησε για ακόμα μια φορά την αυστηροποίηση των ποινών για τις ΠΑΕ που οι οπαδοί τους προκαλούν επεισόδια στα γήπεδα.
 
Παράλληλα, προανήγγειλε επαφές με τον ΟΠΑΠ και την ΕΡΤ ούτως ώστε να διακόψουν την χρηματοδότηση των ομάδων που κρίνονται υπαίτιες για επεισόδια. («Γιατί να χρηματοδοτούμε ένα ποδόσφαιρο που μας ντροπιάζει;» δήλωσε ο κύριος Νικητιάδης.)  

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα, προς κάθε κατεύθυνση, θα διεξάγει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, για τα επεισόδια στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος μεταξύ της ΑΕΚ και του Ατρομήτου.


Δηλώσεις μετά τη σύσκεψη

Η Πολιτεία θα κλείσει την "στρόφιγγα" της χρηματοδότησης στο ελληνικό ποδόσφαιρο από το επόμενο πρωτάθλημα κιόλας, εάν η ΕΠΟ στην Γενική Συνέλευση της 3ης Ιουνίου δεν αλλάξει το πειθαρχικό δίκαιό της, όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, αρμόδιος για τον αθλητισμό, Γιώργος Νικητιάδης, μετά την σύσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα στο γραφείο του, με τη συμμετοή του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, Πάνου Μπιτσαξή και του προέδρου της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιου. Παράλληλα, ο κ.Νικητιάδης εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Πολιτείας να αντιμετωπίσει κατά μέτωπο την βία, υπογραμμίζοντας, ότι αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο.

«Ζητήσαμε από την ΕΠΟ την αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου της από την επόμενη Γενική Συνέλευσή της. Αν αυτό δεν γίνει, η Πολιτεία θα διακόψει κάθε χρηματοδότηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο», ήταν το σαφές μήνυμα του κ.Νικητιάδη προς την ΕΠΟ. «Πρέπει να υπάρχουν διατάξεις για τη ρίψη κροτίδων και για την οποιαδήποτε είσοδο οπαδών στον αγωνιστικό χώρο», πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού. «Για επεισόδια που γίνονται στις κερκίδες, είτε στις φυσούνες, είτε μέσα στο γήπεδο, θα πρέπει να προβλέπονται ποινές που θα ξεκινούν από μηδενισμό μιας ομάδας, θα μειώνουν τη βαθμολογία της ή και θα την αποκλείουν από το πρωτάθλημα. Πρέπει να υπάρξουν ποινές, με τις οποίες θα μειώνεται η βαθμολογία των ομάδων από 6 έως 9 βαθμούς, ενώ σε περίπτωση υποτροπής θα πρέπει να προβλέπεται μέχρι και υποβιβασμός».

Ο κ.Νικητιάδης ανέφερε στη συνέχεια, πως μέσα στον Ιούνιο θα δοθεί στη δημοσιότητα το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, με διατάξεις που θα ενισχύουν τον ρόλο της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας, που θα αυστηροποιούν τις ποινές, έτσι ώστε να μπουν τα θεμέλια για την δραστική αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα. «Αποτελούν "γάγγραινα" περίπου 2.500 οπαδοί, που απομακρύνουν από τα γήπεδα εκατοντάδες χιλιάδες φιλάθλους", είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι η Πολιτεία έχει προγραμματίσει να έρθει άμεσα σε επαφή με τους προέδρους που έχουν μισθώσει γήπεδο υπό τον έλεγχο της ΓΓΑ και θα τους επισημάνει, ότι με το παραμικρό επεισόδιο που θα γίνεται θα καταγγέλλεται η σύμβαση. Οπως μας είπε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, θα γίνουν επαφές με τον ΟΠΑΠ και την ΕΡΤ, για να γίνει ξεκάθαρο, ότι δεν θα υπάρχουν από καμία κρατική πηγή έσοδα, αν συνεχίσουν να γίνονται επεισόδια στα γήπεδα. Γιατί να χρηματοδοτούμε ένα ποδόσφαιρο που μας ντροπιάζει;» αναρωτήθηκε ο κ.Νικητιάδης.

Οταν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ρωτήθηκε ποιός είναι υπεύθυνος για τα επεισόδια, υπογράμμισε: «Το ζήτημα δεν είναι να βρούμε ποιος έχει τις ευθύνες. Αυτό που έχει σημασία είναι να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα. Η Πολιτεία, ο ΟΠΑΠ, η ΕΡΤ και η ΓΓΑ βοηθούν το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, αυτό θα σταματήσει. Ο κ. Πιλάβιος μας είπε, ότι στις 3 Ιουνίου θα γίνει η Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ και εμείς θα περιμένουμε να δούμε αν θα εφαρμοστούν αυτά που θέσαμε ως όρους». Οσον αφορά στο θέμα του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου, ο κ.Νικητιάδης τόνισε:"Εμείς σεβόμαστε τους κανονισμούς της UEFA.Στόχος μας είναι να μην πειραχθεί το αυτοδιοίκητο και να παραμείνει όπως είναι και στις άλλες χώρες. Δεν έχουμε προοπτικές κατάργησης του αυτοδιοίκητου και ελπίζουμε να μην γίνει κάτι τέτοιο».

Σχετικά με το θέμα του τελικού του κυπέλλου μπάσκετ, μεταξύ Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού, τόνισε ο υφυπουργός:«Η Πολιτεία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να υπάρξει ειρηνική διεξαγωγή τόσο αυτού όσο και των αγώνων σε κάθε άθλημα. Εμείς, θα πολεμήσουμε κατά μέτωπο τη βία αλλά δεν λειτουργούμε εν θερμώ". Αναφερόμενος στο θέμα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, ο κ.Νικητοάδης υπογράμμισε: «Οπου κρίνει η Πολιτεία ότι χρειάζεται βοήθεια θα το κάνει", ενώ σχετικά με τα μηνύματα που δέχεται η Πολιτεία να διακόψει τα πρωταθλήματα, είπε:"Ολα μας προβληματίζουν, όλα τα μελετάμε και κοιτάμε να βρούμε τον πιο δυναμικό τρόπο. Είναι μηνύματα που δεχόμαστε κι εμείς για να διακόψουμε το πρωτάθλημα και να μην στείλουμε τις ομάδες μας στην Ευρώπη. Τα εισπράττουμε αυτά τα μηνύματα, αλλά υπάρχουν σε εξέλιξη μια σειρά από ζητήματα και για τα στημένα. Βάζουμε, πάντως, "το μαχαίρι στο κόκκαλο».

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, από την πλευρά του, τόνισε στις δηλώσεις του: «Ακουσα με προσοχή τις προτάσεις της Πολιτείας. Από την πλευρά μας, μπορούμε να δεσμευθούμε για τρία πράγματα. Κατ' αρχήν ό,τι πρέπει οι φωτοβολίδες και τα βεγγαλικά να φύγουν από τα γήπεδα. Δεύτερον, τα εκτεταμένα και ευρείας κλίμακας επεισόδια να έχουν μια κοινή υποτροπή και τρίτον να υπάρχουν κανονιστικοί αυτοματισμού στο θέμα της διακοπής ενός αγώνα».

Οταν ο κ.Πιλάβιος ρωτήθηκε εάν η ΕΠΟ έχει ευθύνες, απάντησε: «Να βρούμε την υπεθυνότητα της ΕΠΟ, αλλά και να αποδώσουμε ευθύνες και σε άλλα μέρη. Οχι μόνο στην ΕΠΟ. Αυτό που μπορούσε να κάνει η Ομοσπονδία ήταν να προτείνει μέτρα. Πρέπει να υπάρχει βούληση απ΄ όλους για να πετύχουμε κάτι».


Πηγή: skai.gr