Ποιος θα πάρει τη Λίβερπουλ: Οι πέντε υποψήφιοι αγοραστές!

Η Λίβερπουλ πωλείται και ετοιμάζεται να αλλάξει ιδιοκτησία έπειτα από σχεδόν 13χρόνια, ωστόσο ποιοι είναι οι πιθανοί νέοι ιδιοκτήτες του κλάμπ;

Τέλος εποχής για την Λίβερπουλ με την Fenway Sports Group (FSG) να γνωστοποιεί χθες (Δευτέρα 7/11), πως ο σύλλογος βρίσκεται υπό παραχώρηση. Με την τρέχουσα ιδιοκτησία οι «ρεντς» κατάφεραν να γράψουν ιστορία κατακτώντας κάθε κορυφή.
Η σημαντικότερη επιτυχία πάραυτα είναι η σωστή λειτουργία και διαχείριση του κλαμπ ιδιαίτερα την τελευταία επταετία, όταν με την έλευση του Γιούργκεν Κλοπ, έγιναν αναβαθμίσεις και στον χώρο των αναλυτών, συμβάλλωντας τα μέγιστα στο πλάνο του.

Η επόμενη μέρα όμως είναι προ των πυλών για τον σύλλογο του Μέρσεϊσάιντ και με την φημολογία και τα σενάρια σχετικά με του υποψήφιους νέους ιδιοκτήτες να δίνουν και να παίρνουν.
Αυτοί είναι οι πέντε επικρατέστεροι νέοι αγοραστές:

RedBird Capital Partners


Πρόκειται για έναν κολοσσό στον τομέα των επιχειρήσεων με έδρα την Νέα Υόρκη. Στον εν λόγω όμιλο η Fenway Sports Group έχει παραχωρήσει το 10% της Λίβερπουλ το 2021. «Δέλεαρ» μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός πως έγιναν μάρτυρες της οικονομικής μεγέθυνσης του συλλόγου, με την αξία του να φτάνει το περασμένο έτος τις 5,32 δισεκατομμύρια λίρες. Βέβαια πρέπει να σημειωθεί πως η RedBird Capital Partners το περασμένο καλοκαίρι αγόρασε την Μίλαν, οπότε αυτό ίσως αποτελέσει ένα ζήτημα, καθώς η ιδιοκτησία δύο συλλόγων έχει πολλές δυσκολίες.

Ανώνυμη εταιρία από την μέση Ανατολή


Δεν έχει γίνει γνωστό το όνομα του εν λόγω fund, ωστόσο κατά την συμφωνίας της Λίβερπουλ να συμμετάσχει στην European Super League των Πέρεθ και Ανιέλι πίσω στο 2021, πλήθος δημοσιευμάτων έκαναν λόγο για πρόταση από ανώνυμη εταιρία της Μέσης Ανατολής ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ. Τότε ο ένας εκ των ιδιοκτητών των «ρεντς» Τζον Χένρι, φαίνεται πως αρνήθηκε μια ενδεχόμενη πώληση, όμως πρέπει να υπογραμμίσουμε πως το κλαμπ τότε δεν είχε το status «προς πώληση». Αυτό μπορεί να σημαίνει πως μια επιστροφή με αυξημένη πρόταση δε θα μπορούσε να θεωρείται και απίθανη, αν αναλογιστεί την «ευκαιρία» που θεωρείται η Λίβερπουλ για τέτοια funds.

Τόμας Ρίκετς


Ο Ρίκετς είναι ο ιδιοκτήτης των Σικάγο Κιούμπς (ομάδα μπέιζμπολ) στο MLB, εξαγοράζοντας τους έναντι 900 εκατομμυρίων δολλαρίων το 2009. Στο παρελθόν έχει υπάρξει CEO και συνέταιρος της Incapital LLC, εταιρίας στον χώρο των επενδύσεων, διανομής και ασφαλειών με έδρα το Σικάγο. Επρόκειτο για τον γιό του ιδρυτή της TD Ameritrade Holding Corporation, Τζό Ρίκετς με εκτιμώμενη περιουσία της τάξης των 2,3 δισεκατομμυρίων δολλαρίων. Ο Ρίκετς είχε δηλώσει έντονο ενδιαφέρον και για την αγορά της Τσέλσι η οποία εν τέλει κατέληξε στον Τόντ Μπόελι. Η πρόθεση του να επεκταθεί και στην Ευρώπη είναι ξεκάθαρη και αυτό τον θέτει ως υποψήφιο αγοραστή της Λίβερπουλ.

Σερ Μάρτιν Μπράτον


Ένας γνώριμος από τα παλιά, καθώς μιλάμε για τον άλλοτε πρόεδρο των «κόκκινων» πίσω στο 2010, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την μετέπειτα πώληση του συλλόγου στην FSG. O πρόεδρος του αεροπορικού ομίλου International Airlines Group από το 2011, ενδιαφέρθηκε όπως και ο Ρίκετς το καλοκαίρι για την Τσέλσι πράγμα που σημαίνει πως μια ενδεχόμενη επιστροφή του στον χώρο του ποδοσφαίρου να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Βασιλική Οικογένεια Ντουμπάι


Το «Αλ Μακτούμ» προσέφερε 500 εκατομμύρια προ 15ετίας για την αγορά της Λίβερπουλ λαμβάνοντας αρνητική απάντηση. Ανά διαστήματα ακουγόταν το όνομα της Βασιλικής Οικογένειας του Ντουμπάι ως υποψήφια για την αγορά του αγγλικού κλαμπ με περιουσία που ξεπερνά τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια. Με την είσοδο των Αράβων ολοένα και περισσότερο στο ποδόσφαιρο όπως και με την Νιουκάστλ, η προοπτική ομάδων της Premier League φαντάζει ιδανική, οπότε ίσως το ενδιαφέρον ξαναζεσταθεί και υπάρχουν εξελίξεις.

Πηγή: sport-fm.gr