ΚΑΙΡΟΣ

Ελληνικό άγαλμα το επίκεντρο του αποχαιρετισμού των Αγώνων του Λονδίνου

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της θεάς Νίκης του γλύπτη Παύλου-Άγγελου Κουγιουμτζή θα αποτελέσουν το επίκεντρο των κυριακάτικων εκτός Ολυμπιακού Σταδίου εκδηλώσεων για το κλείσιμο της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής περιόδου του Λονδίνου.

Το έργο του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα γλύπτη, ύψους τεσσάρων μέτρων, αποτελεί δωρεά του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας στην πόλη που φιλοξένησε τους Αγώνες, οι οποίοι ολοκληρώνονται στην Κυριακή.

Η μόνιμη θέση του αγάλματος, σημείο των κυριακάτικων εκδηλώσεων, θα είναι στην περιοχή του Woolwich του Ολυμπιακού δήμου του Γκρίνουιτς, κοντά στο Βασιλικό Οπλοστάσιο του Λονδίνου.

Ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας έχει ξεκινήσει από το 1996 στην Ατλάντα την παράδοση προσφοράς αγάλματος της θεάς Νίκης στις πόλεις που φιλοξενούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ως υπενθύμιση της ιστορίας των αγώνων.

Παρόντες στα αποκαλυπτήρια, που γίνονται κατόπιν συνεννόησης με το δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, θα είναι τοπικοί δημοτικοί σύμβουλοι, ο γλύπτης, καθώς και ο Βρετανός χρυσός Ολυμπιονίκης του τριπλούν, Τζόναθαν Έντουαρντς.

Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν το πρωί (11.15 τοπική) με κάθε επισημότητα, με τιμητικά αγήματα από τις τοπικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ενώ θα ακολουθήσει μέχρι αργά το βράδυ ψυχαγωγικό πρόγραμμα με συναυλίες.

Ο δήμος του Γκρίνουιτς εξέφρασε την τιμή του για την προσφορά του δήμου που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, χαρακτηρίζοντας το έργο του κ. Κουγιουμτζή ως σπουδαία συνεισφορά στην πολιτική Ολυμπιάδα που συνόδευσε τους Αγώνες.

Ο Παύλος-Άγγελος Κουγιουμτζής θα δει το δεύτερο έργο του να αποκαλύπτεται στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου, καθώς από το 2008 άγαλμα του Προμηθέα κοσμεί το γνωστό νοσοκομείο του Χέιρφιλντ, με πρωτοβουλία του διάσημου χειρουργού Μαγκντί Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο