AEK… κορυφής, «υπέταξε» τον Άρη και ανέβηκε πρώτη στη βαθμολογία!

Με τον Αραούχο να οργιάζει (2 ασίστ και κερδισμένο πέναλτι), η ΑΕΚ καθάρισε 3-0 τον Άρη των δέκα παικτών από το 60' και πάτησε κορυφή! Σκόρερ οι Άμραμπατ (18'), Γκατσίνοβιτς (76') και Πινέδα (89')

Στο... μυαλό των κόουτς:

Ο Ματίας Αλμέδια επέλεξε ως σύστημα για την ΑΕΚ το καθιερωμένο 4-4-1-1, με μία -αναμενόμενη- αλλαγή σε σχέση με το προηγούμενο ματς πρωταθλήματος, κόντρα στον Ιωνικό (Γκαρσία αντί Φαν Βέερτ). Ο Αθανασιάδης ήταν κάτω από τα δοκάρια, με τους Ρότα, Βίντα, Μουκουντί και Χατζισαφί στην άμυνα, από δεξιά προς τα αριστερά. Δίδυμο στα κεντρικά χαφ οι Γιόνσον και Σιμάνσκι, με τον Άμραμπατ να καλύπτει το δεξί άκρο και τον Πινέδα το αριστερό. Πίσω από τον Λιβάι κινούταν ο Αραούχο.

Από την άλλη, ο Άλαν Πάρντιου παρέταξε τον Άρη με σύστημα 4-3-3 και λόγω των πολλών προβλημάτων με μόλις επτά παίκτες στον πάγκο, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι κάτω των 20 ετών. Στο τέρμα ήταν ο Κουέστα, στο δεξί άκρο της άμυνας ο Οντουμπάτζο, στο αριστερό ο Πίρσμαν, με τους Φαμπιάνο και Μπράμπετς να συνθέτουν το δίδυμο στα στόπερ. Τριάδα στο κέντρο οι Ντουκουρέ, Ετέμπο και Νταρίντα, με τους Ματέο Γκαρσία και Ιτούρμπε να πλασιώνουν τον Γκρέι στην επίθεση.

Πριν την έναρξη της αναμέτρησης, ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, βράβευσε τους Πέτρο Παππά, Πόλυ Χατζηϊωάννου και Γιάννη Σαραντίτη -με το «Μετάλλιο της Τιμής, ο Χρυσός Δικέφαλος Αετός»- για τη σημαντική προσφορά τους για την κατασκευή του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Το ματς:

Δυνατό «μπάσιμο» από την ΑΕΚ στην αναμέτρηση, με την ομάδα του Ματίας Αλμέδια -όπως συνηθίζει- να πιέζει ψηλά, να κλείνει τον Άρη στα καρέ του και να αναλαμβάνει η ίδια την πρωτοβουλία των κινήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Θεσσαλονικείς δεν μπορούσαν να περάσουν τη σέντρα στο πρώτο δεκάλεπτο-τέταρτο.
Στο 12' ήρθε η πρώτη καλή στιγμή στο παιχνίδι, μέσω στατικής φάσης (ξεκάθαρα δουλεμένης). Ο Χατζισαφί εκτέλεσε ωραία βρίσκοντας στην καρδιά της περιοχής τον Σιμάνσκι, το μονοκόμματο σουτ του οποίου πέρασε έξω.

Η «Ένωση» ευτύχησε να πάρει προβάδισμα πολύ νωρίς. Στο 16' ο Αραούχο κέρδισε το πέναλτι από τον Οντουμπάτζο που πήγε άτσαλα στη φάση, με τον Άμραμπατ να αναλαμβάνει την εκτέλεση στο 18' γράφοντας το 1-0 (έπεσε σωστά στη δεξιά γωνία ο Κουέστα, χωρίς όμως να μπορέσει να αποκρούσει).

Στα καπάκια οι «κιτρινόμαυροι» έψαξαν και το δεύτερο γκολ, όμως το τέρμα του Αραούχο στο 23' ακυρώθηκε για επιθετικό φάουλ στον Ματέο Γκαρσία (από τον οποίο πήρε την μπάλα, για να πλασάρει εν συνεχεία εύστοχα).

Ουσιαστικά, η πρώτη φορά που... ξεμύτισαν οι φιλοξενούμενοι ήταν στο 28', με την κεφαλιά του Πίρσμαν ύστερα από εκτέλεση κόρνερ να φεύγει άουτ. Εν συνεχεία, ακολούθησαν αρκετά δυνατά μαρκαρίσματα και διακοπές, που συνέβαλαν στο να πέσει ο ρυθμός. Η ομάδα του Άλαν Πάρντιου κέρδισε σταδιακά μέτρα, παραμένουσα όμως ακίνδυνη. Εξάλλου, η μοναδική καλή στιγμή μέχρι και το φινάλε ήταν εκ νέου για τους «κιτρινόμαυρους», στο 36', με τον Πινέδα να βρίσκει με εξαιρετική κάθετη τον Λιβάι, αλλά τον Κουέστα να βάζει «στοπ» στο τετ-α-τετ με τον επιθετικό του «δικεφάλου».

Χωρίς αλλαγές άρχισαν το δεύτερο ημίχρονο οι δύο ομάδες. Η ΑΕΚ επιχείρησε να μπει εκ νέου δυνατά, όμως την πρώτη καλή -και μάλιστα διπλή- ευκαιρία την είχε ο Άρης, στο 52'. Ύστερα από έξοδο του Αθανασιάδη, η κεφαλιά του Ματέο Γκαρσία σταμάτησε στο κεφάλι Χατζισαφί και εν συνεχεία ο Γκρέι αστόχησε από κοντά.

Κι ενώ οι φιλοξενούμενοι έδειχναν να πατούν καλύτερα σε σχέση με την εικόνα τους στο πρώτο μέρος, στο 60' ο Ετέμπο τους άφησε με παίκτη λιγότερο. Ο Νιγηριανός χαφ πάτησε άσχημα τον Σιμάνσκι, με τον Λούις Γκοντίνιο να του δείχνει σωστά τη δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Παρότι είχε αριθμητικό μειονέκτημα, ο Άρης δεν έδειξε να τα παρατά. Αντίθετα, στο 68' ανάγκασε τον Αθανασιάδη σε σπουδαία απόκρουση, με την κεφαλιά του Μπράμπετς ύστερα από τη σέντρα του Φαμπιάνο.

Ο Αλμέιδα θέλοντας να αξιοποιήσει τη συνθήκη με την αποβολή, στο 70' έριξε στον αγωνιστικό χώρο τους Γκατσίνοβιτς και Ελίασον (αντί των Σιμάνσκι και Άμραμπατ). Αλλαγές που έδωσαν μεγάλη ώθηση στην ομάδα του, που άρχισε να ξαναβγάζει σημαντικές φάσεις μέσα σε ένα «καυτό» οκτάλεπτο. Εκείνη του Αραούχο (72') δεν μέτρησε για οφσάιντ, ενώ στο 74' το σουτ του Γκατσίνοβιτς από θέση μέσα αριστερά πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι.

Για να φτάσουμε στο 76', όταν και η ΑΕΚ καθάρισε το παιχνίδι. Ο Αραούχο έκλεψε από τον Νταμπό, μοίρασε ωραία στον Γκατσίνοβιτς, ο οποίος πλάσαρε ιδανικά για το 2-0. Το «κερασάκι» ήρθε στο 88', όταν ο Νταμπό έκανε το λάθος, ο Αραούχο κέρδισε, κουβάλησε την μπάλα σπάζοντας στον ελεύθερο Πινέδα, ο οποίος διαμόρφωσε προ κενής εστίας το τελικό 3-0.

Οι αρχικές συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Αθανασιάδης - Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί - Άμραμπατ, Γιόνσον, Σιμάνσκι, Πινέδα - Γκαρσία, Αραούχο.

Άρης (Άλαν Πάρντιου): Κούεστα - Οντουμπάτζο, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Πίρσμαν - Ντουκουρέ, Ετέμπο και Νταρίντα - Ματέο Γκαρσία, Γκρέι, Ιτούρμπε.

Διαιτητής: Λούις Γκοντίνιο (Πορτογαλία)
A' βοηθός: Ρούι Τεϊσέιρα (Πορτογαλία)
Β' βοηθός: Πέντρο Μότα (Πορτογαλία)
4ος διαιτητής: Πέτρος Τσαγκαράκης (Χανίων)
VAR: Αντρέ Ναρκίσο (Πορτογαλία)

Πηγή: sport-fm.gr