Συμφωνίες συνεργασίας του Υπουργείου Ναυτιλίας με το ΙΤΕ- Εγκαθίστανται κόμβοι για την πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών στο Αιγαίο  

Υπογραφή της συμφωνίας /cretalive

Τι προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την ενίσχυση της επιχειρηματικοτητας στον χώρο της ναυτιλίας και μιας προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση έργου 30 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα θωρακίσει τη ναυσιπλοΐα μέσω της ακριβούς πρόβλεψης των καιρικών συνθηκών, προχώρησε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας, παρουσία του υπουργού Γιάννη Πλακιωτάκη και του γγ του υπουργείου Μανώλη Κουτουλάκη.

   Πρόκειται για δυο συμφωνίες μέσω των οποίων όπως δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης «γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την ασφάλεια στις θάλασσες και την ενίσχυση της επιχειρηματικοτητας στη ναυτιλία».

   «Το πρόγραμμα "Τάλως" είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα του οποίου την υλοποίηση αναλαμβάνει το ΙΤΕ και καλύπτει ένα σημαντικό κενό στην ενίσχυση ασφαλείας στις θάλασσες, διότι λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ακραίες καιρικές συνθήκες» ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης που πρόσθεσε ότι επιπλέον το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε, θα προσφέρει σημαντικά εργαλεία για την ενδυνάμωση της επιχειρηματικοτητας.

   Αναφερόμενος στην προγραμματική συμφωνία ο πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης, ανέφερε ότι «θα εξασφαλιστεί ένα καινοτόμο σύστημα το οποίο θα παρακολουθεί τα καιρικά φαινόμενα σε όλο το χώρο του Αιγαίου. Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση 30 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα προσφέρει πληροφορίες που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία της ναυτιλίας και την πρόβλεψη των καιρικών φαινομένων», συμπληρώνοντας ότι η σπουδαιότητα του γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, με δεδομένη την κλιματική αλλαγή.

   «Είναι ένα έργο που θωρακίζει τη χώρα και επιτρέπει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Ήδη προχωράμε στις σχετικές ενέργειες για τη συμβασιοποίηση. Θα λειτουργήσουν τρεις κόμβοι, ένας στην Κρήτη, ένας στα Δωδεκάνησα και ένας στα Αντικύθηρα. Είμαστε στη διαδικασία να προωθήσουμε το σχετικό υλικό και εκτιμώ ότι το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2023» κατέληξε ο κ. Ταβερναράκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ