Νηνεμία στο Λιμάνι του Πειραιά: Υπεγράφη νέα τριετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Λευκός καπνός βγήκε πριν από λίγο στο λιμάνι του Πειραιά, αφού μπήκαν οι υπογραφές από την DPort και τα σωματεία των εργαζομένων στην νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στις προβλήτες εμπορευματοκιβωτίων ΙΙ και ΙΙΙ.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών διαρκούσαν μήνες και η σύμβαση θα έχει τριετή διάρκεια.

Με την νέα ΣΣΕ προβλέπονται αυξήσεις άνω του 20%, κατοχυρώνονται εργασιακά δικαιώματα και όροι εργασίας, ενώ μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις μέρους εργαζομένων. 

Επιπλέον η σύμβαση ορίζει πώς θα πληρωθεί η αναδρομική ισχύς των μισθοδοσιών: Σύμφωνα με ανακοίνωση της DPort, στις 6 Ιουνίου θα πιστωθεί στην κάρτα EDERNED το ποσό που αφορά τον μήνα Μάιο και το συνολικό ποσό που προκύπτει από την νέα παροχή της ΣΣΕ στα 10 ευρώ από 1/1/2022, ενώ στις 23 Ιουνίου θα γίνει η καταβολή των αναδρομικών μισθοδοσιών από τον Ιανουάριο του 2022 έως και τον Μάϊο του 2022 και το Δώρο Πάσχα.

Σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση της DPort μερικές από τις νέες παροχές που κατοχυρώνονται στη ΣΣΕ είναι:

- Διπλασιασμός του ποσού των 5€ της κάρτας Edenred σε 10€ για κάθε παραγωγικό ημερομίσθιο με αναδρομική ισχύ από 1/1/2022. Σύμφωνα με  τους υπολογισμούς , οι αυξήσεις στους μισθούς  αλλά και ο διπλασιασμός της παροχής θα προσφέρει σε κάθε εργαζόμενο μας, μετά από φόρους κατά προσέγγιση το ποσό των €2.500 κατ’ έτος. Το συγκεκριμένο ποσό αντιστοιχεί σε αύξηση του εισοδήματος του κατά 20% περίπου σε ετήσια βάση αν όχι παραπάνω λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μέσος μισθός των εργαζομένων της DPort και των συνεργαζόμενων εταιριών είναι στο επίπεδο των €1,650 ευρώ.

- Από 1/1/2022 με αναδρομική ισχύ,  θα καταβάλλονται 5€ ακόμα για κάθε παραγωγικό ημερομίσθιο του εργαζόμενου, για τους μήνες Ιανουάριο – Νοέμβριο κάθε έτους. Το ποσό ανά μήνα με το διπλασιασμό του ποσού της Edenred από 1/1/2022 θα προσθέσει στο καθαρό εισόδημα κάθε εργαζομένου τουλάχιστον περίπου 1,000 ευρώ το χρόνο.

- Δωροεπιταγή 200€ τα Χριστούγεννα

- Ιδιωτικό Ασφαλιστήριο Υγείας μέχρι €10,000 κατ’ έτος με κάλυψη από το πρώτο ευρώ από τις εταιρείες στα νοσοκομεία (Metropolitan, Υγεία και Μητέρα)

- 300 ευρώ μικτά για κάθε γέννηση τέκνου και αλλαγές του προγράμματος εργασίας του εργαζομένου πατέρα σύμφωνα με τις ανάγκες της οικογένειας του για 2 μήνες

- Καταβολή 1 ημερομισθίου για κάθε εκπαιδευτική ημέρα (σεμινάριο) με αναδρομική ισχύ από την 1/1/2022

- Μετατροπή 250 Συμβάσεων εκ Περιτροπής απασχόλησης σε Πλήρους από 1/6/2022 και μετατροπή τουλάχιστον 100 Συμβάσεων εκ περιτροπής σε Πλήρους κάθε χρόνο, εφόσον ο όγκος εργασιών δεν έχει μειωθεί

- Αναβαθμίσεις στις ειδικότητες και μισθούς σε 125 εργαζόμενους

- Αναβαθμίσεις 125 συνολικά εργαζομένων από τις ειδικότητες Λιμενεργάτες Παπουτσάκια σε Λιμενεργάτες Λασοδόρους, από Λιμενεργάτες Λασαδόρους σε Λιμενεργάτες Κουμάντα και από Οδηγούς σε Βοηθούς Χειριστές Ανυψωτικών Μηχανημάτων

- Παροχή Laptop σε κάθε παιδί εργαζομένου που εισέρχεται σε ΑΕΙ

- Μία (1) ημέρα αδείας για συμμετοχή των εργαζομένων στην ημέρα αιμοδοσίας για την ενίσχυση της Τράπεζας αίματος της DPort Services

- Οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος ηλικίας τους εξαιρούνται από την νυχτερινή βάρδια

- Η υπερεργασία καταβάλλεται με προσαύξηση 50% έναντι 20%, δηλαδή 150% περισσότερο από αυτό που ορίζει ο Νόμος

- Η υπερωρία καταβάλλεται με προσαύξηση 50% έναντι 40%, δηλαδή 25% περισσότερο από αυτό που ορίζει ο Νόμος

Πηγή: skai.gr