Ιράν: Απελευθερώθηκαν μετά από πέντε μήνες τα δύο ελληνικά τάνκερ

Πρόκειται για το «Prudent Warrior» και το «Delta Poseidon» που παρέμεναν δεσμευμένα από τις 27 Μαΐου 2022

Αναχώρησαν σήμερα Τετάρτη, μετά από πολύμηνες συνομιλίες με το Ιράν, τα υπό ελληνική σημαία «Prudent Warrior» και «Delta Poseidon» που παρέμεναν δεσμευμένα από τις 27 Μαΐου 2022.

Η ελληνική κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με την ιρανική και τα πλοία έλυσαν κάβους, ενώ αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις με τις σχετικές λεπτομέρειες.

Παράλληλα αναχώρησε και το ιρανικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο «Lana» από το αγκυροβόλιο του Πειραιά.

Τα υπό ελληνική σημαία τάνκερ κατελήφθησαν τον Μάιο από τους Φρουρούς της Επανάστασης στον Περσικό Κόλπο, ως απάντηση στη δέσμευση από τις ελληνικές αρχές τού ιρανικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιου «Lana», στο αγκυροβόλιο της Καρύστου.

Το χρονικό

Τον Μάιο, η Ελλάδα είχε κατασχέσει το ιρανικής προέλευσης πετρέλαιο από τις δεξαμενές του «Lana» δυνάμει διμερούς συμφωνίας δικαστικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ. Είχε μάλιστα ξεκινήσει τη μετάγγιση του φορτίου του σε μισθωμένο από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοιο. Μετά το ρεσάλτο των «Φρουρών της Επανάστασης» στα δύο τάνκερ ωστόσο, και προκειμένου να υπάρξει εκτόνωση της κρίσης, η πρωτόδικη απόφαση κατάσχεσης ανετράπη σε χρόνο-ρεκόρ από Εφετείο, που διέταξε να επιστραφεί το πετρέλαιο στις δεξαμενές του «Lana».

Κατεγράφη μάλιστα το παράδοξο το Εφετείο Χαλκίδας να διαψεύδει όσα με λεπτομέρεια παραθέτει σε κατάθεσή της πράκτορας του αμερικανικού FBI περί της προέλευσης του πετρελαίου. «Το πετρέλαιο στο “Lana” δεν προέρχεται από το Ομάν, όπως αναφέρεται στο δηλωτικό φορτίου που προσκομίστηκε στο Συμβούλιο Εφετών Εύβοιας. Πιστεύω ότι τα έγγραφα που υποβλήθηκαν είναι παραποιημένα», καταθέτει η πράκτορας του FBI.
 

Πηγή: kathimerini.gr