«Πράσινο φως» από τη γερμανική κυβέρνηση για τη συμμετοχή της Cosco στο λιμάνι του Αμβούργου

Μικρότερο το μερίδιο της κινεζικής εταιρίας σε σχέση με το αρχικό σχέδιο 

 Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα τον συμβιβασμό που πρότεινε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς για πώληση μεριδίου 24,9% του λιμανιού του Αμβούργου στην κρατική κινεζική ναυτιλιακή εταιρία Cosco.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η συμμετοχή της Cosco στην εταιρία εκμετάλλευσης τερματικού σταθμού εμπορευμάτων στο λιμάνι του Αμβούργου θα είναι τελικά σημαντικά περιορισμένη σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε πώληση του 35%. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην Cosco δεν θα παραχωρηθεί συμβατικό δικαίωμα βέτο σε στρατηγικές επιχειρηματικές αποφάσεις ή αποφάσεις που αφορούν το προσωπικό της εταιρίας, ενώ δεν θα διορίζει μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό Der Spiegel, η πρόταση του καγκελάριου είχε στόχο να κατευνάσει τις αντιδράσεις έξι υπουργείων - μεταξύ των οποίων τα Οικονομίας και Εξωτερικών - για την συμφωνία. Επιφυλακτικός για τη συμφωνία εμφανίστηκε και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος χθες, Τρίτη, το βράδυ δήλωσε την τηλεόραση της ARD ότι «πρέπει να πάρουμε το μάθημά μας και να μειώσουμε όπου είναι δυνατόν τις μονόπλευρες εξαρτήσεις - και αυτό ισχύει και για την Κίνα».

Αντίθετο στη συμμετοχή της κινεζικής εταιρίας στη διαχείριση του λιμανιού είναι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Spiegel, και το 81% των Γερμανών, αλλά ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος θα επισκεφθεί το Πεκίνο στις αρχές Νοεμβρίου, είχε ταχθεί εξαρχής υπέρ της επένδυσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ