Τιμητική διάκριση των Ταγμάτων Αριστείας σε διακεκριμένους Βρετανούς φιλέλληνες

Στο πλαίσιο του επετειακού έτους 2021, η Ελληνική πολιτεία αποφάσισε να απονείμει σε έξι διακεκριμένους φιλέλληνες της Μεγάλης Βρετανίας την τιμητική διάκριση των Ταγμάτων Αριστείας, ως αναγνώριση και επιβράβευση της συμβολής τους στην ενίσχυση των ελληνοβρετανικών σχέσεων και στην προβολή της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η 19η Απριλίου, ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, έχει επιλεγεί ως συμβολικό ορόσημο για την απονομή των εν λόγω διακρίσεων

Οι διακεκριμένοι φιλέλληνες στους οποίους θα απονεμηθεί η τιμητική διάκριση των Ταγμάτων Αριστείας είναι οι εξής:

Το 2021, έτος ορόσημο για την Ελλάδα, αποτελεί ευκαιρία για την ανανέωση των ιστορικών δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο πλαίσιο αυτό, ο εορτασμός των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση συμπεριλαμβάνει την πτυχή του κρίσιμου ρόλου του φιλελληνισμού τότε και σήμερα.

Η απονομή των τιμητικών αυτών διακρίσεων αποτελεί επιβράβευση των ανωτέρω επιφανών προσωπικοτήτων για την συμβολή τους στην ενίσχυση των ελληνοβρετανικών σχέσεων και στην προβολή της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και για την υποστήριξη που συνεχίζουν να παρέχουν, μέσα από το έργο τους, στις οικουμενικές αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης, οι οποίες αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Ελληνικά Τάγματα Αριστείας

Η καθιέρωση του πρώτου ελληνικού Τάγματος Αριστείας έγινε το 1829, ενώ τα πρόσωπα που τιμήθηκαν με την απονομή σ' αυτά μιας τάξεως ενός τάγματος Αριστείας έχουν το δικαίωμα να διατηρήσουν τα διάσημα εφ' όρου ζωής και να τα μεταβιβάσουν στους κληρονόμους τους, για ανάμνηση.

Το Τάγμα Αριστείας της Τιμής ιδρύθηκε το 1975 και αντικατέστησε το Τάγμα του Γεωργίου Α΄ το οποίο καταργήθηκε. Όπως και τα άλλα Τάγματα Αριστείας διακρίνεται σε πέντε τάξεις: τον Μεγαλόσταυρο, τον Ανώτερο Ταξιάρχη, τον Ταξιάρχη, τον Χρυσό και τον Αργυρό Σταυρό. Τα διάσημα του Τάγματος απονέμονται σε Έλληνες πολίτες που διακρίθηκαν στους αγώνες τους για την Πατρίδα, σε οποιονδήποτε τομέα της δημόσιας διοίκησης, του εμπορίου, της ναυτιλίας, της βιομηχανίας, των γραμμάτων, των τεχνών και της επιστήμης. Απονέμεται επίσης σε αλλοδαπούς που διακρίθηκαν ως προσωπικότητες και συνέβαλαν στην προβολή της Ελλάδας.

Το Τάγμα Αριστείας του Φοίνικος συνεστήθη το 1926. Πήρε την ονομασία του από το μυθικό πουλί, τον Φοίνικα. Απονέμεται σε Έλληνες που διακρίθηκαν στη Δημόσια Διοίκηση, στις επιστήμες, στις τέχνες και τα γράμματα, στο εμπόριο, τη βιομηχανία και τη ναυτιλία, όπως επίσης σε αλλοδαπούς που συνέβαλαν στην εξύψωση του ονόματος της Ελλάδας στο εξωτερικό. Όπως και τα άλλα Τάγματα Αριστείας έτσι και του Φοίνικος διακρίνεται σε πέντε τάξεις: τον Μεγαλόσταυρο, τον Ανώτερο Ταξιάρχη, τον Ταξιάρχη, τον Χρυσό και τον Αργυρό Σταυρό.

Πηγή: skai.gr