Η ταπισερί της Σχολής των Αθηνών στη Βουλή για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Τη Βουλή των Ελλήνων και την έκθεση του περιστυλίου για τον εορτασμό των 200 ετών από την επανάσταση του 1821, θα κοσμήσει η γνωστή ταπισερί «Η Σχολή των Αθηνών», που απεικονίζει όλους τους σπουδαίους φιλοσόφους και επιστήμονες σαν να έζησαν όλοι την ίδια στιγμή να συζητούν στην αρχαία Αθήνα, στο κέντρο των οποίων βρίσκονται ο Πλάτωνας κι ο Αριστοτέλης.

Πρόκειται για ένα αριστούργημα του 17ου αιώνα, το οποίο οι Γάλλοι θεωρούν εθνικό θησαυρό. 

Ο εν λόγω τοιχοτάπητας διαστάσεων 9Χ24, κοσμεί από το 1879 την αίθουσα της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και είναι αντίγραφο του πρωτότυπου έργου του σπουδαίου Ιταλού ζωγράφου Ραφαήλ, που φτιάχτηκε το 1508 για το Βατικανό. Έναν εθνικό θησαυρό των Γάλλων, τον οποίο δανείζουν στη χώρα μας για έναν ολόκληρο χρόνο, κατόπιν επικοινωνίας του Προέδρου της Ελληνικής Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα με τον Γάλλο ομόλογό του, Ρίτσαρντ Φεράντ.

Παράλληλα στην έκθεση του πρώτου ορόφου του Μεγάρου της Βουλής, θα δεσπόζει «η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας», ο πιο γνωστός πίνακας για την επανάσταση του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου Νικηφόρου Λύτρα, τον οποίο φιλοτέχνησε βασισμένος στις διηγήσεις του ίδιου του στρατηγού Κωνσταντίνου Κανάρη. 

Πηγή: skai.gr