Ζεμενίδης-ΣΚΑΪ:Τι σηματοδοτεί η εκλογή Μπάιντεν για Μεσόγειο-Πιθανές κυρώσεις σε Τουρκία

Την εκτίμηση ότι η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτιειών Αμερικής θα αλλάξει τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο και θα αποδυναμώσει την Άγκυρα εξέφρασε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας (HALC) μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Ευγενίδη. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 ή ενδεχομένως ένα μεγάλο πρόστιμο για το σκάνδαλο με την τουρκική τράπεζα Χάλκμπανκ. 

Αναλυτικά η συνέντευξη:

-Γιώργος Ευγενίδης: Θα θελα να ξεκινήσω ρωτώντας αφού ξεκαθάρισε το τοπίο τώρα αναφορικά με το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές τι πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα και τους πρώτους μήνες της προεδρίας Μπάιντεν στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής. 

Έντι Ζεμενίδης, Εκτελεστικός Δ/ντης Hellenic American Leaders Council: Πρώτα από όλα πρέπει να δούμε και αν θα ξεκαθαρίσει και το θέμα της γερουσίας γιατί αν δεν υπάρχουν 200 πρώτα θα αλλάξουν πολλά πράγματα αν κερδίσουν οι Δημοκρατικοί στη γερουσία θα είναι και πρόεδρος της επιτροπής ο κ Μενέντεζ πού είναι ο πιο τρομερός Φιλέλληνας στην ιστορία της αμερικανικής πολιτικής.Θα είναι σίγουρο ό,τι και να γίνει στη γερουσία ότι θα δώσει ένα έντονο μήνυμα ο Τζο Μπάιντεν ότι η Αμερική ξανά θα παίξει το ρόλο της στον κόσμο ή τον ρόλο που έχουμε συνηθίσει. 

-Γιώργος Ευγενίδης:Θα έχει έναν πιο ενεργό ρόλο η Αμερική και στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου; Διότι αυτό το κενό το οποίο υπήρχαν πολλά αυτό εκμεταλλεύτηκε ο Ταγίπ Ερντογάν και προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή μας.


Έντι Ζεμενίδης, Εκτελεστικός Δ/ντης Hellenic American Leaders Council: Εγώ φυσικά λέω ναι και το έχω σίγουρο, δεδομένο αυτό. Για παράδειγμα, να δούμε τις τελευταίες δύο μέρες αυτό που έγινε με Αρμενία -Αζερμπαϊτζάν και το Ναγκόρνο. Οι σύμβουλοι του Μπάιντεν είπαν ότι αυτό έγινε μόνο επειδή δεν είναι παρούσα η Αμερική σε αυτή την περιοχή. Δεν μπορείς να φανταστείς ότι ένας πρόεδρος Μπάιντεν που γνωρίζει και τόσο καλά την Ανατολική Μεσόγειο θα αφήσει την Τουρκία να παίξει το ρόλο που έχει παίξει τελευταία σε Ανατολική Μεσόγειο. Και το άλλο θέμα επειδή και πριν γίνει και Πρόεδρος ο Μπάιντεν, θα έχει περάσει το νομοσχέδιο του Πενταγώνου, όπου υπάρχει μία τροπολογία που θα αναγκάσει τον πρόεδρο να βάλει κυρώσεις στην Τουρκία. 

-Γιώργος Ευγενίδης: Περιμένουμε το επόμενο διάστημα να δούμε κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας για τους s-400;

Έντι Ζεμενίδης, Εκτελεστικός Δ/ντης Hellenic American Leaders Council: Ναι και εμείς θα κινηθούμε και όλοι που κινήθηκαν, οι Αρμένιοι χριστιανοί και οι Αμερικανοεβραίοι. Αν περάσει η τροπολογία τους πρώτους δύο μήνες θα αναγκαστεί να βάλει κάποιος κυρώσεις. Το άλλο είναι ότι ο Μπάιντεν σίγουρα δε θα ασκήσει πίεση στους εισαγγελείς της Νέας Υόρκης που είχαν την υπόθεση Χάλκμπανκ. Αν προχωρήσει αυτό θα είναι το ίδιο σαν κυρώσεις γιατί το πρόστιμο που μπορεί να φάει, θα είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της Αμερικής για τέτοια τράπεζα. 

-Γιώργος Ευγενίδης: Μιας και το λες αυτό να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι σε μία προεδρία Μπάιντεν τελειώνουν οι πολύ στενοί προσωπικοί δεσμοί με τον Ερντογάν, τελειώνουν και οι προσωπικές χάρες που είχαμε συνηθίσει το προηγούμενο διάστημα;

Έντι Ζεμενίδης- Εκτελεστικός Δ/ντης Hellenic American Leaders Council: Ναι γιατί δεν θα έχουμε έναν Τζουλιάνι που είναι και δικηγόρος του προέδρου και που αντιπροσωπεύει τουρκικά συμφέροντα και φυσικά βλέπουμε έχουμε ήδη μία αντιπάθεια Μπάιντεν-Ερντογάν αν και νομίζω ότι θα προσπαθήσω να τα φτιάξουμε με την Τουρκία, αλλά θα βάλουν την πίεση στην Τουρκία να αλλάξει. Για να αποφύγουν τις κυρώσεις για τους S-400, θα πρέπει να τους δώσουν πίσω. 

-Γιώργος Ευγενίδης: Είναι ενδεχομένως η παραίτηση του Μπεράτ Αλμπαϊράκ του Υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρού του Ερντογάν μια κίνηση προστασίας του Ερντογάν με δεδομένη τη διπλωματία των γαμπρών που είχαμε δει όλο το προηγούμενο διάστημα;

Έντι Ζεμενίδης- Εκτελεστικός Δ/ντης Hellenic American Leaders Council: Έχει και μία σχέση με την υπόθεση Χαλκμπανκ. Γιατί όταν προχωρήσει αυτή θα ονομάσουμε και ποιοι υπουργοί στην Τουρκία και οι αξιωματούχοι της Τουρκίας έπαιξαν ρόλο αποφεύγει το Ιράν τις κυρώσεις μέσω της Χάλκμπανκ. Και είναι δεδομένο ότι θα ονομαστεί ο Αλμπαϊράκ. Αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο για τον Ερντογάν να έχει υπουργό Οικονομικών, ιδαίτερα όταν έχουμε ένα εχθρικό κογκρέσο

Πηγή: skai.gr