Απάντηση στον ρωσικό εκβιασμό αναζητούν οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ– Οι σχεδιασμοί της Ελλάδας

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Το φλέγον ζήτημα της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία θα συζητηθεί σήμερα στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο ζήτημα πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου με ρούβλια, όπως αξιώνει η Μόσχα και αντιδρούν οι ευρωπαϊκές χώρες.

Την έκτακτη σύνοδο συγκάλεσε η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας, Μπαρμπαρά Πομπιλί, ύστερα από τη διακοπή της παράδοσης ρωσικού φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία,  σημειώνοντας σε ανάρτησή της πως  «οι Ευρωπαίοι παραμένουν ενωμένοι και αλληλέγγυοι».

Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική Gazprom διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία την Τετάρτη (27/4) λόγω της άρνησής τους να πληρώσουν σε ρούβλια, πυροδοτώντας έναν οικονομικό πόλεμο με την Ευρώπη ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν ύστερα από την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα,  η χώρα μας θα πληρώσει την Gazprom με έναν τρόπο που δεν θα παραβιάζονται οι κυρώσεις και θα διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλειας της χώρας.

Στις  κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από την ΕΕ, αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του όπου σημείωσε ότι είναι σημαντικές και έχουν ήδη φέρει αποτελέσματα, ωστόσο «Πρέπει, να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε τα μέτρα που λαμβάνουμε να μην καταλήξουν να βλάψουν περισσότερο εμάς, τις χώρες της ΕΕ, από ό,τι βλάπτουν τη Ρωσία, δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως και άμεσα το ρωσικό φυσικό αέριο από άλλους προμηθευτές».

Η αντίστροφη μέτρηση για το εθνικό σχέδιο στήριξης

Στο εσωτερικό πάντως έχει αρχίσει ήδη η αντίστροφη μέτρηση για το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης  νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της συνεχιζόμενης ενεργειακής ακρίβειας . «Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια στήριξης της κοινωνίας» είναι το μήνυμα που εκπέμπουν όλα τα κυβερνητικά στελέχη την οποία επανέλαβε εμφατικά στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός οριοθετώντας  τον χρονικό ορίζοντα των ανακοινώσεων. "Έχω πει ότι, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σημαντικά πρόσθετα μέτρα, έτσι ώστε να απορροφήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, εξαντλώντας στα όριά τους τα δημοσιονομικά περιθώρια. Θα ανακοινώσω τη δέσμη των προτάσεων μέσα στο Μάιο και, ακόμη και αν δεν υιοθετηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα ισχύσουν από τον Ιούνιο. Εξαντλούμε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων που μας δίνει ο Προϋπολογισμός για να στηρίξουμε με τρόπο κοινωνικά δίκαιο τους συμπολίτες μας. Αυτό κάνουμε από την αρχή της κρίσης κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε" δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Για ουσιαστική παρέμβαση, οριζόντια ενίσχυση για όλους και με μεγάλο χρονικό ορίζοντα που θα ανακοινωθεί μέσα στον Μάιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ρεύμα, έκανε λόγο  σε  συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα ξαναδούμε λογαριασμούς ρεύματος 4 και 5 φορές πάνω.

Επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση νιώθει την αγωνία και την αγανάκτηση του κόσμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τόνισε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη  «για μία πολύ ουσιαστική παρέμβαση η οποία θα κάνει τρία πράγματα. Επί της ουσίας θα δουν και οι επιχειρήσεις αυτή την ουσιαστική ενίσχυση και μάλιστα κάποιες επιχειρήσεις και πιο αναδρομικά σε ό,τι αφορά την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Δεύτερον προφανώς και θα ισχύσουν τα μέτρα αυτά και τον Μάιο και τρίτον και πιο σημαντικό θα ανακοινώσει σύντομα ο πρωθυπουργός μια πολύ ουσιαστική παρέμβαση, ένα εθνικό σχέδιο ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στην Ευρώπη, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση στην τιμή του ρεύματος που θα πληρώνει ο πολίτης».

Επιπλέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι πρόκειτια για μία οριζόντια ενίσχυση οι οποία θα αφορά όλους του καταναλωτές και αυτούς που καταναλώνουν πάνω από 300 kwh, εξηγώντας  «Θα είναι για όλους και ενώ η πρώτη φάση της βοήθειας επικεντρώθηκε στους πιο αδύναμους και σ' αυτούς που ήταν μέχρι τις 300 kWh, η πραγματικότητα είναι ότι οι καταναλωτές πάνω από τις 300 kWh μάτωσαν το προηγούμενο διάστημα και αυτό ερχόμαστε τώρα να το αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά».​

Πηγή: skai.gr