Κλείσιμο

Πολιτική θύελλα μετά τις καταγγελίες και την αποπομπή Πάτση από τη ΝΔ

Το χρονικό της διαγραφής του Ανδρέα Πάτση και οι “παράπλευρες” απώλειες - Οι καταγγελίες για τη δραστηριότητα του βουλευτή Γρεβενών και οι εξηγήσεις που δεν έπεισαν

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Το δρόμο της επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής αναμένεται να πάρει η υπόθεση του διαγραφέντος βουλευτή από τη ΝΔ Ανδρέα Πάτση, εφοον γίνει δεκτό το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκλησή της, μετά τις καταγγελίες της Κουμουνδούρου εις βάρος του βουλευτή Γρεβενών, σχετικά με συμμετοχή του σε εξωχώριες εταιρίες, οι οποίες φέρονται να εξαγόραζαν κόκκινα δάνεια.


Το κουβάρι της αποπομπής του βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση άρχισε να ξετυλίγεται ταχύτατα από τη στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε εξηγήσεις και μάλιστα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγγραφες εξηγήσεις, προκειμένου να αποδείξει με “ντοκουμέντα” την “καθαρότητα” της θέσης του, κι αυτό εκτιμάται εκ του αποτελέσματος να μην κατέστη εφικτό.


Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, αναφέρεται πως “Οι εξηγήσεις του βουλευτή Ανδρέα Πάτση για επαγγελματικές του δραστηριότητες, που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας, δεν κρίθηκαν επαρκείς.  

Κατόπιν τούτου, με απόφαση του Πρωθυπουργού, τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ”.

Λίγο πριν την ανακοίνωση της διαγραφής του βουλευτή Πάτση, και έχοντας περάσει η δημόσια κουβέντα, εκτός από την νομιμότητα των κινήσεων του βουλευτή Γρεβενών και στην ηθική διάσταση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι “Εμείς είμαστε απολύτως ευαίσθητοι σε ότι έχει να κάνει με τα ζητήματα συμπεριφοράς, του ήθους, των στελεχών της παράταξής μας, είτε είναι κοινοβουλευτικά στελέχη είτε οτιδήποτε άλλο” φωτογραφίζοντας την αποπομπή του βουλευτή εάν οι εξηγήσεις του δεν ήταν επαρκείς.


Στο κάδρο του ΣΥΡΙΖΑ και ο Κ. Πιερρακάκης


Ο ΣΥΡΙΖΑ που κατήγγειλε την υπόθεση, μετά τη διαγραφή Πάτση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα, βάζοντας στο κάδρο της υπόθεσης και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνηση Κυριάκο Πιερρακάκη ζητώντας την αποπομπή και του Υπουργού για τις συμβάσεις νομικών υπηρεσιών του γαλάζιου βουλευτή με τα ΕΛΤΑ.  “Ο κ. Πάτσης όχι μόνο πλουτίζει από κόκκινα δάνεια που αγόρασε στο 1/15 της αξίας τους έναντι 4,3 εκατ. ευρώ, που δεν μπορεί να δικαιολογήσει από το πόθεν έσχες του, αλλά εμφανίζεται να έχει εισπράξει με απευθείας αναθέσεις σε δύο χρόνια από τον κ. Πιερρακάκη, μέσω ΕΛΤΑ, πάνω από 1 εκατ. ευρώ για νομικές συμβουλές” κατήγγειλε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος. 


Οι εξελίξεις στα ΕΛΤΑ


Καταγγελίες για τις οποίες αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπενθύμιζαν πως τα ΕΛΤΑ ΑΕ δεν είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου, αλλά έχουν περάσει στην κυριότητα του Υπερταμείου εδώ και αρκετά χρόνια.

Με αφορμή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, περί αμοιβών τις οποίες έδωσαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία προς τον βουλευτή Ανδρέα Πάτση για νομικές υπηρεσίες, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Γιώργος Κωνσταντόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΕΣΥΠ Α.Ε., Γρηγόρη Δημητριάδη, ενώ τα ΕΛΤΑ εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι:

“Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία έχουν συνάψει συμφωνία συνεργασίας με την διεθνή Νομική Εταιρεία DLA Piper UK LLP, για την εκπροσώπησή τους στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και ιδιαίτερα στην Κομισιόν και την DG Comp. Η συνεργασία με τον Διεθνή Νομικό Οίκο, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στα παραπάνω θέματα, κατέστη αναγκαία λόγω της ανάγκης συστηματικής υποστήριξης των ΕΛΤΑ σε εξειδικευμένα θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου, Ανταγωνισμού, Καθολικών Υπηρεσιών κ.λπ. τα οποία προέκυψαν από την έναρξη υλοποίησης των δράσεων μετασχηματισμού της Εταιρείας το 2021”.


Στη συνέχεια αφού αναφέρονται οι υποθέσεις τις οποίες έχει αναλάβει η εν λόγω εταιρία, σημειώνεται ότι όλες οι αποφάσεις πληρωμών έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο “Πρόγραμμα Διαύγεια” και τονίζεται :

«Κατά συνέπεια δεν τίθεται ζήτημα αυτοτελών αμοιβών των Ελληνικών Tαχυδρομείων προς τον κ. Πάτση, νόμιμο αντιπρόσωπο της DLA Piper στην Ελλάδα. Η όποια δική του αμοιβή προσδιορίζεται από το πλαίσιο και τους όρους συνεργασίας του με την Νομική Εταιρεία, καταβάλλεται από αυτήν, και βέβαια όχι από τον εκάστοτε πελάτη της» επισημαίνεται στην ανακοίνωση των ΕΛΤΑ.


Τι λέει ο βουλευτής Πάτσης


Ο ίδιος ο Ανδρέας Πάτσης πάντως επέμεινε ότι δεν υπάρχει κάτι μεμπτό και δήλωσε ότι θα κρατήσει την έδρα του ως ανεξάρτητος βουλευτής. Μάλιστα με ανάρτησή του στο Facebook αναφέρθηκε στους ψηφοφόρους του στα Γρεβενά τονίζοντας: “Αγαπητοί Γρεβενιώτες και Γρεβενιώτισσες παραμένω Βουλευτής σας, Ανεξάρτητος. Μέχρι τελευταίας στιγμής θα είμαι ο Ανδρέας που ξέρετε. Σας ευχαριστώ θερμά” κατέληξε.

Στην επιτροπή Πόθεν Έσχες η συνέχεια


Μετά τις εξελίξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Πόθεν Έσχες  “για τις παράνομες και ανήθικες πρακτικές του πρώην βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ Ανδρέα Πάτση”, όπως αναφέρει, επικαλούμενος στο εν λόγω αίτημα τα σχετικά άρθρα του νόμου περί πόθεν έσχες, ότι “….στους βουλευτές … απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως είτε με παρένθετα πρόσωπα” και αφού αναφέρονται οι εταιρίέςστις οποίες φέρεται να συμμετείχε ο διαγραφής βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Πάτσης καταλήγει το αίτημα: “ Το γεγονός αυτό, ήτοι η συμμετοχή του κου. Ανδρέα Πάτση στο κεφάλαιο των ανωτέρω αλλοδαπών εταιρειών, προκύπτει και αποδεικνύεται άνευ ετέρου και από την υπ’ αριθ.  Δ 1112 -5719-7397-1102-6554-9 Δήλωση Πόθεν Έσχες που ο ίδιος έχει υποβάλει για τη χρήση του έτους 2020, η οποία έχει αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων”.

Πυρά και από την ελάσσονα αντιπολίτευση


Πυρά για την υπόθεση Πάτση εξαπέλυσαν στην κυβέρνηση και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να κάνει λόγο για καθεστωτικές και πελατειακές αντιλήψεις της ΝΔ στην άσκηση εξουσίας ενώ το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι “καμιά διαγραφή δεν μπορεί να απαλλάξει την κυβέρνηση από τις τεράστιες ευθύνες της, όχι μόνο γιατί ήταν προφανώς γνωστή στο κόμμα της ΝΔ η δραστηριότητα του βουλευτή της, αλλά κυρίως γιατί αυτή η δραστηριότητα είναι προϊόν μιας εγκληματικής πολιτικής που έχει νομιμοποιήσει την κερδοσκοπία και τους πλειστηριασμούς.

“Κατά την προσφιλή τακτική, η Ν.Δ. διέγραψε τον βουλευτή της Ανδρέα Πάτση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όχι όμως και από το κόμμα του οποίου παραμένει μέλος” ανέφερε σε ανακοίνωση της η Ελληνική Λύση, ενώ για διαπλοκή κυβερνητικών κύκλων έκανε λόγω το ΜέΡΑ 25.

Πηγή: skai.gr