Χρυσοχοΐδης: Κανένα εμπόδιο στις διαδηλώσεις – Φραγμός μόνο στους «μπαχαλάκηδες» και το χάος

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Την υποχρεωτική παρουσία εισαγγελέα σε περίπτωση απόφασης διάλυσης μίας συγκέντρωσης, ανακοίνωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από τη Βουλή, ικανοποιώντας σε ένα βαθμό το αίτημα του ΚΙΝΑΛ για εμπλοκή στη διαδικασία και δικαστικής αρχής πέραν της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη η εν λόγω πρόβλεψη είναι δεδομένο ότι θα ενταχθεί σε επικείμενο Προεδρικό Διάταγμα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ρητής πρόβλεψης στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις. Ο ίδιος άλλωστε δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις για τη βελτίωση του νομοσχεδίου, προκειμένου αυτό να καταστεί ακόμα πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης απέκρουσε κατηγορηματικά τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ περί χουντικής εμπνεύσεως νομοσχέδιο κι αντιστρέφοντάς τα κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για πυροτεχνήματα και κροκοδείλια δάκρυα, αφού όπως την «κάρφωσε» εκείνη ήταν που ως κυβέρνηση αξιοποίησε τα  χουντικά διατάγματα για να διαλύσει νόμιμες συγκεντρώσεις μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη διαβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο δεν εμποδίζει επουδενί την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, αλλά θέτει - όπως είπε -  κανόνες προκειμένου να είναι ταυτόχρονα σεβαστό το δικαίωμα του συνέρχεσθαι  και τα δικαιώματα των υπόλοιπων πολιτών, καθώς και να μπει φραγμός στους λεγόμενους «μπαχαλάκηδες» που παρεισφρύουν σε διαδηλώσεις, τα σπάνε και στο τέλος πληρώνουν ως «κορόιδα» οι φορολογούμενοι και οι καταστηματάρχες.

«Να μου πείτε μία παράγραφο ή ένα άρθρο του νομοσχεδίου, που εμποδίζει τον οποιονδήποτε πολίτη να διαδηλώσει. Δεν υπάρχει απολύτως καμία. Αντιθέτως η κάθε σειρά του νομοσχεδίου επιχειρεί να κατοχυρώσει το συνταγματικό δικαίωμα να μπορεί ο πολίτης να εκφράσει τη διαμαρτυρία του σε συγκεντρώσεις ώστε να εκπληρούται μια από βασικές διατάξεις συντάγματος για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Αυτό είναι», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και συμπλήρωσε με νόημα: «Κάνουν λάθος διεύθυνση όσοι νομίζουν ότι θα οδηγηθεί αυτή η κυβέρνηση  στις ατραπούς ακροδεξιάς και αντισυνταγματικότητας».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί να βάλει μία τάξη στην άναρχη κατάσταση που επικρατεί σήμερα με διαδηλώσεις μικρού αριθμού συμμετεχόντων, που προκαλούν παράλυση στο κέντρο της Αθήνας. «Απαντάμε στις ανάγκες και τις αγωνίες των πολιτών», κατέληξε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.