Χατζηδάκης: Ξεκινάει άμεσα ο διάλογος για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Την άμεση εκκίνηση της διαδικασίας προσδιορισμού του κατώτατου μισθού στη χώρα μας με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι, ανακοίνωσε από τη Βουλή ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, διαψεύδοντας δημοσιεύματα περί αναβολής, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει και δεύτερος κύκλος διαβουλεύσεων από το φθινόπωρο.

«Τώρα που λόγω και των εμβολιασμών φαίνεται ένα φως στο τούνελ της κρίσης η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ξεκινήσει η διαδικασία για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού», ξεκαθάρισε ο Υπουργός, μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση επιτροπών της Βουλής σχετικά με την πρόταση οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη θα υπάρξουν δύο κύκλοι ως εξής:

-ο πρώτος κύκλος ξεκινά τώρα και θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι για να γίνει και η σχετική συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο. Η διαδικασία θα προχωρήσει με βάση το σχετικό νόμο, που μεταξύ άλλων προβλέπει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. 

-ο δεύτερος κύκλος θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι, οπότε  και αναμένεται να έχει «κλείσει» το θέμα της πανδημίας. Ο καινούργιος αυτός κύκλος θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2022. Στόχος είναι κάθε χρόνο να γίνεται ανάλογη διαδικασία. 

«Η φιλοδοξία μας δεν σταματά στη διασφάλιση επαρκών κατώτατων μισθών. Δεν είναι επιδοματική η πολιτική μας στην αγορά εργασίας. Καλά τα επιδόματα, καλό το δίχτυ ασφαλείας -για να μην παρεξηγηθώ - αλλά αυτό που επιδιώκουμε είναι να αυξάνονται οι θέσεις εργασίας που η αγορά δίνει πολύ πάνω από τον κατώτατο μισθό. Ναι, να δούμε το θέμα του κατώτατου μισθού, αλλά πέρα από αυτό πρέπει να δούμε συνολικά την πολιτική της  απασχόλησης η οποία θα οδηγεί σε νέες και καλύτερες δουλειές μέσω επενδύσεων ιδιαίτερα σε τομείς αιχμής», επισήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος στην πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Υπουργός Εργασίας αποσαφήνισε πως αυτή δεν αποσκοπεί σε έναν ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, στην εναρμόνιση δηλαδή του επιπέδου των κατώτατων μισθών, αλλά στη διαμόρφωση ενός πλαισίου, το οποίο θα διασφαλίζει την πρόσβαση των εργαζομένων συνολικά σε αξιοπρεπείς μισθούς διαφορετικών  επιπέδων όμως σε κάθε χώρα μέλος της  Ε.Ε.. 

Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα αντιμετωπίζει θετικά την εν λόγω πρόταση οδηγίας, καθώς εκτιμάται ότι δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας της χώρας μας, ενώ επιχειρεί να συμβάλλει σε βελτίωσή της μεταξύ άλλων στην εξαίρεση των ναυτικών από αυτή. Η κατάληξή της, ωστόσο, παραμένει όπως υπογράμμισε άγνωστη, καθώς ήδη 9 από τις 27 χώρες ασκούν πιέσεις προκειμένου να μην προχωρήσει διαφωνώντας επί της αρχής υιοθέτησής της.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης κάθε χώρα είναι ελεύθερη να επιλέξει τον αριθμό και την βαρύτητα των κριτηρίων που θα χρησιμοποιήσει αλλά θα πρέπει να λαμβάνει κατ'  ελάχιστο υπόψη τα εξής κριτήρια: την αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών σε κάθε κράτος, το γενικό επίπεδο των ακαθάριστων μισθών , τον ρυθμό αύξησης των ακαθάριστων μισθών, τις εξελίξεις στην παραγωγικότητα της εργασίας.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και σε στατιστικά στοιχεία σημειώνοντας πως σήμερα 21 χώρες έχουν κατώτατο μισθό, εκ των οποίων οι 10 έχουν υψηλότερο ή και πολύ υψηλότερο κατώτατο μισθό από την Ελλάδα και άλλες 10 χώρες έχουν χαμηλότερο ή πολύ χαμηλότερο κατώτατο μισθό. 

Τέλος, ο Υπουργός Εργασίας επανέλαβε την απόφασή για πρόσληψη συμβασιούχων και συνταξιούχων του ΕΦΚΑ, καθώς και την αξιοποίηση πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων, με στόχο την ταχύτερη απονομή των εκκρεμών συντάξεων και της λεγόμενης εθνικής σύνταξης.