WikiLeaks: Συνάντηση Μπακογιάννη – Σπέκχαρντ για Αιγαίο

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

Στο τηλεγράφημα του Ιουνίου του 2009 περιγράφεται συνάντηση του τότε Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ με την τότε υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Η συνάντηση έχει ως αντικείμενό της διάβημα που επέδωσαν κατ' εντολή του State Department οι ΗΠΑ σε Αθήνα και Άγκυρα για τις υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο, και συγκεκριμένα την αυξημένη δραστηριότητα πάνω από τα νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι.

Η τότε ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη αρνείται οποιαδήποτε υποχώρηση στο συγκεκριμένο θέμα, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν θα πέσει στην παγίδα των Τούρκων που προσπαθούν να βάλουν άλλο ένα θέμα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων (τις υπερπτήσεις).

Αποσπάσματα από το τηλεγράφημα:
«... Η Ντόρα δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση βλέπει νέες ευκαιρίες για συνεργασία με τον Νταβούτογλου. Ανταποκρίθηκαν θετικά στο μήνυμά του περί επιθυμίας για ‘’μηδενικά προβλήματα’’ με την Ελλάδα, και αγνόησαν αναφορές για άλλα σχόλια που χαρακτηρίστηκαν ''νέο-Οθωμανικά''. Για το Αιγαίο δήλωσε ότι αισθάνεται πως χρειάζεται η δημιουργία ‘’νέου κλίματος’’ που θα δημιουργούσε το πλαίσιο μία νέα ώθηση στην επίλυση των εκκρεμών προβλημάτων, και η ευελιξία αμφότερων των πλευρών χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο . Οι υπερπτήσεις σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι καθιστούν αδύνατη την επίδειξη ευελιξίας από την Ελλάδα. Ανέφερε ότι (...) η τουρκική πλευρά θα πρέπει να άρει το ‘’αναχρονιστικό casus belli’’. Αυτό θα δημιουργούσε το κατάλληλο κλίμα που θα έκανε την Ελληνική πλευρά να επιδείξει ανάλογη ευελιξία (...)

»Η (σ.σ: Ντόρα Μπακογιάννη) τόνισε ότι η ίδια και η κυβέρνηση Καραμανλή υπερασπίζονται την απόφαση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Ελλάδα. Θα ήταν πολιτικά ευκολότερο, και μπορεί να έκανε τη διαφορά για την κυβέρνησή τους στις επόμενες εκλογές, αν απέσυραν τη στήριξαν από τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας. Αντιστάθηκαν, γιατί κατανοούν ότι δεν είναι καλό για την Ελλάδα, την Τουρκία και την ΕΕ. Αλλά η Άγκυρα πρέπει να κατανοήσει ότι αυτές οι υπερπτήσεις προκαλούν προβλήματα στην διατήρηση της υποστήριξής τους και προκαλεί γενικότερα προβλήματα στις (σ.σ: ελληνοτουρκικές) σχέσεις.

»(...) Ο πρέσβης επισήμανε τη σημασία εντατικών διμερών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία (...). Επισήμανε τη σημασία να αποφευχθεί ο άμεσος κίνδυνος ατυχήματος (σ.σ: στο Αιγαίο) που θα προκαλούσε σοβαρή ένταση.»

Πηγή: skai.gr