Wikileaks: «Ημικρανία στο Αιγαίο»

Διαβάστε αναλυτικά το τηλεγράφημα ΕΔΩ

Τo παρασκήνιο της απόφασης του ΝΑΤΟ να ματαιώσει την συμμετοχή του στην άσκηση Τολμηρός Τοξότης τον Φεβρουάριο του 2007 φέρνουν στο φως τα διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσαν μέσω των Wikileaks.

Σε εμπιστευτικό τηλεγράφημα με χαρακτηριστικό τίτλο «ημικρανία στο Αιγαίο» o αμερικάνος πρέσβης στην Αθήνα Τσαρλς Ρις σημειώνει ότι η άσκηση ματαιώθηκε μετά από διαμαρτυρία των Τούρκων για τον Άγιο Ευστράτιο, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι είναι βάσει συνθήκης αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, αυτό προκαλεί την ελληνική διαμαρτυρία.

Οι Αμερικάνοι, μετά από σχετική έρευνα, καταλήγουν στο ότι ο Άγιος Ευστράτιος δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, ωστόσο, αποφασίζουν να μην μπουν στη μέση ματαιώνοντας την άσκηση.

Μάλιστα, λένε ότι και στο παρελθόν είχαν γίνει στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή, αλλά προφανώς δεν το είχαν αντιληφθεί οι Τούρκοι.

Για να μετριάσουν τις ελληνικές αντιδράσεις, που όπως σημειώσουν θα δυσκολέψουν την προσπάθεια να πεισθεί η Ελλάδα για αύξηση των δυνάμεων στο Αφγανιστάν, μετά από εισήγηση του επιτετραμμένου της πρεσβείας στην Αθήνα, αποφασίζουν να ζητήσει από υψηλόβαθμο αμερικανό αξιωματούχο να κάνει δήλωση σύμφωνα με την οποία «οι ΗΠΑ δεν θεωρούν τον Άγιο Ευστράτιο αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη».

Στις 28 Φεβρουαρίου ο Παναγιώτης Χηνοφώτης, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης, επικοινώνησε με την πρεσβεία των ΗΠΑ προκειμένου να παρέχει πληροφορίες για το θέμα σημειώνοντας ότι το σύστημα του ΝΑΤΟ είχε «παραβιαστεί».

Τέλος, οι Αμερικανοί δηλώνουν απογοητευμένοι καθώς η επίσημη ελληνική διαμαρτυρία ήρθε μία μέρα μετά από δημοσιεύματα στον τύπο, ενώ σημειώνουν ότι το γεγονός προκάλεσε αχρείαστες εντάσεις, και πίκαρε τους Τούρκους, ενώ η Ελληνική κυβέρνηση μπορεί να έπαιζε και το δικό της παιχνίδι.
Πηγή: skai.gr